Ivica Dačić
Alo!
Ivica Dačić

Alo!

Ivica Dačić, Foto: Alo!

Koji su planovi MSP-a u narednim danima, za narodne novine “Alo!” govori Ivica Dačić, šef diplomatije.

Predsednik Aleksandar Vučić je kazao da je na svetskom tržištu nemoguće doći do medicinske opreme, šta se to dešava, da li se svako bori za sebe?

- Tako je, svako se bori samo za sebe i u tome nema ni milosti ni solidarnosti, čak ni poštovanja ugovora i plaćanja. Predsednik Vučić je o tome detaljno govorio. Izuzetno su retki primeri velike, bratske solidarnosti kakvu, na primer, prema Srbiji pokazuje Kina. To je nešto što moramo da pamtimo i poštujemo zauvek.

Dogovorili ste ubrzanu isporuku medicinske opreme iz Indije, rekli ste da ćemo rukavice dobiti, ali da su upitne maske, ima li novih informacija u vezi toga?

- Kupili smo četiri miliona maski i više od sedam miliona zaštitnih rukavica. Indija je veliki prijatelj Srbije, a to najbolje pokazuje u ovim teškim danima. Nije to nikakvo iznenađenje. Naše dve zemlje imaju odlične, prijateljske odnose, bio sam pre nekoliko meseci domaćin u Beogradu njihovom šefu diplomatije Đaišankaru i to je bila važna i uspešna poseta. Kad izgradite takva prijateljstva, onda možete da računate sa podrškom i u kriznim vremenima, tako da sam siguran da ćemo iz Indije dopremiti svu pomoć koja nam bude potrebna.

Ivica Dačić

AP

Ivica Dačić, Foto: AP

Cela Indija je u karantinu, da li bi to moglo da se primeni i na Srbiju?

- Indija je ogromna zemlja, puna specifičnosti i ja sam siguran da je njena vlada donela mere za koje smatra da su najefikasnije u njihovim uslovima. Mi se uzdamo u naše snage, naše stručnjake i njihove preporuke i uveren sam da radimo najbolje za naše građane.

Crna Gora je odbila respiratore koje im je poklonio predsednik Vučić, kako to komentarišete?

- Ne pamtim da je iko odbio pomoć koju mu nudi prijatelj ovako kako je vlada Crne Gore odbila pomoć od Srbije. Zašto su to uradili, neka objasne svojim građanima, naročito onima koji su bolesni i čekaju lekarsku pomoć. Naša pomoć je bila iskrena, prijateljska, a uzvratili su nam ostrašćenom politikom. Neka im je na čast, pa neka sutra objašnjavaju svojima zašto imaju malo respiratora u bolnicama.

Kina je poslala pomoć, EU takođe, Emirati... Šta se dešava sa Rusijom, da li su nas zaboravili u ovim teškim momentima?

- Stići će nam pomoć i iz Rusije, naravno. Mi ne samo što imamo najbolje odnose u istoriji već imamo i sporazum o međusobnoj podršci u vanrednim situacijama, tako da je dolazak ruske pomoći izvestan. Vlada Srbije se pre nekoliko dana i zvanično obratila Ruskoj Federaciji po tom pitanju, a svu potrebnu podršku mi je u nedavnom telefonskom razgovoru potvrdio i Sergej Lavrov. Možemo da budemo ponosni u ovim teškim danima, jer se sada najbolje vidi da imamo dobre prijatelje na svim stranama sveta, i na zapadu i na istoku. 

Majka brine za unuke

Kako je vaša majka, stižete li da joj pomognete?

- Hvala na pitanju, dobro je. Ali kao i svaka majka, ona više brine za decu i unučiće nego za sebe, tu nema mnogo pomoći.

Ana Brnabić, predsednica Vlade, testirala se na koronavirus, da li ste se vi testirali i ako niste, da li planirate?

Ima li korone u SPS?

- Virus ne bira po partijskoj pripadnosti, a i članovi SPS-a su pre svega građani Srbije, tako da ih ništa posebno ne štiti od infekcije, osim discipline i poštovanja mera protiv širenja virusa. Poznajući ljude iz moje partije, znam da su disciplinovani i odgovorni prema sebi, svojoj porodici i svojoj okolini, svojoj državi. Ne mogu da shvatim neke ljude iz opozicije koji i u ovakvom trenutku pozivaju građane da ne poštuju mere zaštite i zabranu izlaska. Ne može niže da se padne od toga da na zdravlju naroda pokušavaju da ostvare političku korist. Svako ko politizuje rat koji vodimo protiv ovog đavoljeg virusa direktno radi na ugrožavanju života građana.

Milutin Mrkonjić, počasni predsednik SPS-a, ima više od 65 godina i ne sme da izlazi iz kuće, čujete li se sa njim?

- Čujemo se, naravno, nije mu lako da boravi stalno u kući, ali on je poznat po disciplini i odgovornosti, tako da će i ovu krizu prebroditi. Imao je on mnogo teže dane, pa je opet izašao kao pobednik.

U izolaciji je i Slavica Đukić Dejanović, kada ste se sa njom čuli?

- U kontaktu smo, ona je kao iskusan i ugledan lekar svesna koliko je važno poštovati mere izolacije, sigurno više nego mi laici. Uz to, obavlja poslove od kuće, učestvuje u svim aktivnostima Vlade, ona je pravi primer odgovornog ponašanja u ovim danima.

Kako su vam žena i deca? Stalno ste na terenu, putovali ste u ugrožena područja, da li se plašite da ćete ih ugroziti?

- Ja sam odavno najveći zdravstveni rizik za moju porodicu zbog brojnih putovanja u mesta u kojima i dalje postoje infekcije koje smo ovde već zaboravili. Ali imaju razumevanja. Svi poštujemo preporuke lekara i države, nema poseta, izlazaka, druženja, moramo da budemo strpljivi i disciplinovani, to je jedini način da pobedimo epidemiju.

Niko neće ostati bez posla

Kada smo kod SPS-a, Vučić je zbog otpuštanja radnika kritikovao Ivicu Tončeva, da li ste Vi razgovarali sa Tončevim i šta ste mu rekli?

- Razgovarali smo, naravno. Važnije od tog razgovora je kakav je rezultat, a to je da niko neće ostati bez posla dok traje kriza, Tončev je to jasno obećao. Apelujem i na sve druge privrednike i poslodavce u Srbiji da učine napor i da ne otpuštaju ljude, nego da misle na dan posle epidemije, kada će im poslovi ponovo krenuti, a biće im potrebni zadovoljni i lojalni radnici.