Niš
Tanjug/Rade Prelić
Niš

Tanjug/Rade Prelić

Niš, Foto: Tanjug/Rade Prelić

* Srbija bi zbog nabavke oklopnih izviđačkih vozila BRDM 2, koje joj je donirala Ruska Federacija, mogla da trpi ozbiljne posledice!

* Bivši komandant američkih snaga u Evropi preti

* Mađarska će nadrljati zbog Rusije

 

Doskorašnji glavni komandant američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frenklin Ben Hodžis, rekao je da SAD ne gledaju blagonaklono na vojno-tehničku saradnju Beograda i Moskve. Rusija, tvrdi Hodžis, samo želi da izazove nestabilnost u regionu.

- Isporuka ruskih oklopnih vozila Srbiji pokazatelj je težnje Rusije da stvori nestabilnost na Balkanu. Više je nego jasno da u Moskvi nemaju interesa da pomognu Srbiji i njenim susedima da nađu mirno rešenje za izazove. Rusija će učiniti sve da spreči integrisanje Srbije i Zapada, uprkos takvoj želji miliona građana Srbije... - naveo je general Hodžis za Glas Amerike povodom isporuke ruskog naoružanja Srbiji.

Niš

Tanjug/Rade Prelić

Niš, Foto: Tanjug/Rade Prelić

S druge strane, iz NATO su saopštili da "Alijansa u potpunosti uvažava suvereno pravo svih država, uključujući i Srbiju, da biraju sa kim će sklapati političke i sporazume iz sfere bezbednosti".

Pročitajte još:

 

U ponedeljak je u Nišu predstavljen kontingent od prvih deset ruskih oklopnih vozila koja su isporučena Srbiji. Njihovo dopremanje izazvalo je veliku kontroverzu, s obzirom da je Rumunija zabranila da budu isporučeni preko njene teritorije zbog sankcija koje je Moskvi uvela EU zbog aneksije Krima. Međutim, kasnije je obelodanjeno da su vozila stigla preko Mađarske, zbog čega se i ova zemlja našla na udaru EU i SAD, pa i samog Hodžisa.

- Nadam se da će Mađarska, koja je značajan član NATO i EU, organizacija zasnovanih na idealima liberalne demokratije, od kojih je ostvarila dosta koristi, pomoći da se Rusija privoli u ispunjavanju obaveza koje treba da ispuni svaki odgovorni član međunarodne zajednice. Rusija konstantno krši međunarodno pravo u crnomorskom regionu. Mađarska može biti snažan zagovornik mira ukoliko odbaci napore Ruske Federacije da između nas umetne klin - naglasio je general Hodžis.

Niš

Tanjug/Rade Prelić

Niš, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vlada Mađarske potvrdila je da je, uprkos sankcijama EU, dozvolila transport oklopnih vozila iz Rusije za Srbiju, jer je on obavljen civilnim avionom, za šta nije neophodna dozvola, preneo je portal "Politiko".

- Dobili smo obaveštenja o civilnom avionu koji ulazi u mađarski vazdušni prostor, ali to je samo protokolarno obaveštenje koje treba da se primi. S obzirom na geografiju, avion sa oklopnim vozilima iz Rusije morao je da leti i kroz Poljsku i Slovačku - rekao je šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Guljaš.

Istovremeno, iz administracije EU odgovorili su da ne komentarišu pojedinačne slučajeve i dodali da "odgovornost za primenu sankcija koje je EU izrekla Rusiji snose sve zemlje članice".

Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje kaže da su na delu dvostruki aršini Zapada.

- Problem im je kada mi dobijemo deset transportnih vozila na poklon, a nije problem kada postoji američka baza Bondstil na KiM ili kad Amerika naoružava Hrvatsku 'apačima' ili kada uvlače okolne zemlje u NATO pakt. To nije provokacija, a jeste kada dobijemo deset vozila na poklon od Rusije!?! Očigledno je, dakle, da koriste Srbiju kao strašilo za bilo šta što žele da postignu i nas ta vrsta licemerja više ne bi trebalo da iznenađuje - poručuje Deđanski.

Bonus video

Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista