Aleksandar Vučić, Emanuel Makron
Alo.rs
Aleksandar Vučić, Emanuel Makron

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Foto: Alo.rs

* Na dan posete predsednika Francuske Emanuela Makrona ugledni pariski dnevnik „Figaro“ je objavio tekst o „pet dobrih razloga za putovanje u Beograd“

* List opisuje Beograd od Kalemegdana i pogleda na ušće Save u Dunav do Vračara i hrama Svetog Save, uz nezaobilaznu Skadarliju, koju nazivaju "beogradskim Monmartrom"

* List se posebno osvrće na „muzeje za svačiji ukus“

„Makron će u Beogradu otkriti jedan grad obavijen istorijom- tragičnom, ali i grad koji sebe velikom brzinom ponovo izmišlja. „Beli grad je 2019.ponovo postao „kraljica Balkan“, ističe Figaro.

List ukazuje da je glavni grad Srbije bio nekada keltski, rimski, vizantijski, mađarski, bugarski, turski i austrijski grad, i da se to vidi na svakom koraku.

S tim u vezi navodi kao prvi razlog za posetu Beograda da „kamenje odiše istoriju“, te ukazuje na „zelena pluća“ grada Kalemegdan, čija tvrđava predstavlja i dokaz snage.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Foto: Alo.rs

U parku na Kalemegdanu, podseća list, nalazi se i spomenik Francuskoj, koji će otvoriti dva predsednika nakon njegove obnove, a koji svedoči o dugom prijateljstvu dve zemlje.

List ističe da fasade i zgrade u gradu predstavljaju jednu „otvorenu knjigu istorije“, navodeći posebno Skupštinu, Železničku stanicu, Pošta, Beli dvor, koji su deo predratnog duha grada, a široki bulevari na Novom Beogradu vraćaju u istoriju socijalističke Jugoslavije.

Pročitajte još:

 

Stalna mešavina suprostavljenih stilova čini vizuelnu sigularnost Beograda, a ogroman projekat potpuno novog uređenja desne obale Save, gde će se naći desetine nebodera i najveći šoping centar istočne Evrope, još jednom će promeniti od 2025.lice glavnog grada, smatra „Figaro“.

Kao drugi razlog list navodi „muzeje za svačiji ukus“.

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron

alo.rs

Aleksandar Vučić, Emanuel Makron, Foto: alo.rs

„Figaro“ ukazuje da se muzeji u Beogradu od pre godinu dana ponovo otvaraju, kao cveće posle teške zime.

S tim u vezi se podseća na Narodni muzej, koji je uspostavljen pre 175 godina, a pre 15 godina je bio zatvoren do prošle godine, a u kojem se nalaze srpska, jugoslovenska umetnost, ali i izvanredna dela svetskih umetnika kao što su Dega, Renoar, Bonar, Matis i drugi.

List ukazuje da u Beogradu postoje i Muzej savremene umetnosti, Cepterov muzej, vojni muzej, istorijski muzej, muzej automobila i muzej Nikole Tesle.

Beograd je spreman za doček Emanuela Makrona

Tanjug/Sava Radovanović

Beograd je spreman za doček Emanuela Makrona, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kao treći razlog za posetu Beogradu „Figaro“ ističe „poseban način života“ u tom gradu.

„Ovde se živi kao da sutra ne postoji“, prenosi list atmosferu noćnog života glavnog grada Srbije.

Beograd je spoj slovenskog fatalizma i istorijskog pragmatizma, a beogradski duh karakterišu slavljenje života i dobro raspoloženje.

S tim u vezi ukazuje se na splavove na Savi, Skadarliju, zbog čega je Beograd postao omiljena vikend destinacija.

Kao četvrti razlog navodi se jedinstvena balkansko-barokna atmosfera, a kao peti razlog se ukazuje na blizinu jedinstevnoj Vojvodini, koja ima brojne manastire, salaše, a i poznati muzički festival Exit.