Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji
president-ksgov.net
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji

president-ksgov.net

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji , Foto: president-ksgov.net

Komentarišući izjavu tzv. kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da "granica Kosova prema Albaniji više ne postoji", Miletić je rekao da je očigledna tendencija da se destabilizacija u regionu maksimizira, kao i da prištinsko rukovodstvo svesno izaziva sukobe jer se, kako kaže, kriminalci i teroristi preobučeni u političare u tome najbolje snalaze.

- Mi znamo s kim imamo posla, ali iznenađen sam kako je EU prihvatila te ljude od kojih stalno dobija šamare i poniženje. U EU znaju za kriminalna i zločinačka dela tih ljudi, ali način na koji se s njima sarađuje, poražavajući je i govori o neprincipijelnosti i o padu sistema vrednosti - rekao je Miletić za TV Pink.

Pročitajte još:

Istakao je da je dogovor jedino što može da stabilizuje region i da ga treba postići "trezvene glave", a ne pritiscima, nasiljem, nametanjem stvari po svaku cenu.

Miletić smatra da ukidanje granice između lažne države Kosovo i Albanije ukazuje na plitak um, kratkoročne interese i nebrigu za Albance na KiM, kao i na nesmotreno delovanju rukovodstva u Albaniji.

Potez rukovodstva Albanije ocenio je kao bezobrazluk i naglasio da to pogoršava odnose sa Srbijom bez ikakvog ozbiljnog razloga.

- Ne vidim da će Tirana išta time dobiti. Znam da u Albaniji prepoznaju primitivizam koji često dolazi sa KiM i da to vide kao opasnost po njihovo društvo - rekao je Miletić.

Upitan o stavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nema nastavka dijaloga dok se ne ukinu takse na srpske proizvode, čak i ako to zatraži predsednik SAD Donald Tramp, on je kazao da je to "prirodna pozicija" i dodao da treba tražiti ne samo ukidanje taksi već i poništavanje protivpravne odluke o formiranju voske Kosova.

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

- Srbija je odlučno reagovala na način da neće prihvatiti situaciju u kojoj se takse nameću kao necivilizacijsko sredstvo u 21.veku i zabranjuje i spaljuje srpska roba i pokazuje fašistički odnos prema srpkom narodu. To jeste prelilo čašu - kazao je Miletić.

- Ne može Srbija mirno da gleda kako se iseljava srpski narod i ugrožava njihov život. Ne plašimo se mi nikakve vosjke, ali ne možemo da dozvolimo da maltretiraju naš narod na KiM. Srbija je fokusirana na ekonomski razvoj i u tom kontekstu vidim zabrinutost predsdnika oko taksi jer ugrožavaju ekonomske odnose u regionu - naveo je Miletić.

Upitan i napisima medija da o početku stvaranja regionalne koalicije koju je ranije najavio prištinski zvaničnik Enver Hodžaj, te šta je cilj Prištine, Zagreba, Skoplja i Podgorice, Miletić je naglasio da je cilj da se oslabi i unazadi Srbija, ali je istakao da Beograd niko neće baciti na kolena.

- Cilj je da oslabe i unazade Srbiju da bi pokazali kako je dobro što su se odvojili od Srbije i da su se spasili - rekao je Miletić koji je posebno razočaran politikom Mila Ðukanovića koji je, kaže, sistematski radio na tome da odrodi Crnu Goru od Srbije.