Ana Brnabić
screenshoot
Ana Brnabić

screenshoot

Ana Brnabić, Foto: screenshoot

Glavna tema sednice bile su nove mere u borbi protiv korona virusa.

- Prihvatila sam predlog da uvedemo još restriktivnije mere. Doneli smo odluku da ograničimo rad svega, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi i privrede. Ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do 5.00 narednog dana. Od utorka 17. novembra počećemo s primenama i trajaće do 1. decembra.

NOVE MERE VLADE SRBIJE PROTIV KORONAVIRUSA

* Ograničava se rad svih objekata osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi i privrede koja mora da radi treću smenu

* Nema zatvaranja škola

Premijerka je rekla da se zasad neće uvoditi mera zabrane kretanja.

- Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa tom merom, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezltate i da će broj novozaraženih početi da opada.

Vlada Srbije

Tanjug

Vlada Srbije , Foto: Tanjug

- Izuzetno mi je važno da to ponovim, sve vreme smo se trudili da nađemo balans između mera, zdravstvenih i ekonomskih. Pogledajte koliko smo imali vanrednih troškova za testove, za kiseonik, za lekove, dodatne medicinske aparate. Onda vam je jasno da samo sa privredom koja živi mi možemo da servisiramo sve te troškove - rekla je Brnabićeva i dodala:

Mi u ovom trenutku imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evropi i svetu, i želim da se zahvalim našem medicinskom osoblju. Naša smrtnost od korone danas je 1,3 odsto i ispod nas je samo par zemalja, a svi ostali imaju smrtnost koja je veća od toga. To pokazuje koliko smo zajedno svi dobro radili i sprovodili mere na najbolji mogući način - kaže Brnabićeva.

Prenela je da je, zajedno sa ministrom zdravlja i policije, jutros imala sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija vezano za broj zaraženih, stanje u bolnicama, sprovođenje trenutnih mera, gde se sprovodi, a gde su potrebne dodatne kontrole.

- Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Složni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera - rekla je premijerka nakon vanredne sednice Vlade Srbije.

Premijerka je istakla da mi još imamo slobodnih kreveta u bolnicama, što nije slučaj sa mnogim zemljama EU. Ona kaže da se u Srbiji danas rezultati testiranja na korona virus mogu dobiti za 5 do 12 sati.

Sednica Vlade Srbije

Tanjug

Sednica Vlade Srbije, Foto: Tanjug

- Srbija je u ovom delu Evrope je zemlja koja testira najviše ljudi, posle nas su Slovenija i Rumunija. Pored ovih zastrašujućih brojeva, u odnosu na situaciju u regionu i Evropi, Srbija je u zelenoj zoni.

Premijerka je rekla da trenutno nema zatvaranja škola i da trenutno u osnovnim školama ima 39 zaraženih učenika, a u srednjim 52.

- To pokazuje koliko su učenici i prosvetni radnici odgovorni.

Sednica Vlade Srbije

Tanjug

Sednica Vlade Srbije, Foto: Tanjug

Premijerka je opet apelovala na građane da budu disciplinovani, da poštuju mere, nose maske u zatvorenom i na otvorenom gde nije moguće držati distancu, da drže fizičku distancu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da se celokupne Banje Selters i Koviljača pretvaraju u kovid.

- Potrebno je da se 15 dana pridržavamo mera. U devet sati mora da se zatvori sve. Želimo samo da spasemo ljudske živote i zdravstveni sistem, trebaće nam i u budućnosti kad prođe korona. Nadam se da građani Srbije razumeju - poručio je ministar.

Premijerka jem odgovarajući na pitanja novinara, istakla da je otvorena za donošenje novih mera, ali da smatra da će danas donete mere dati rezultate.

Prema poslednjem izveštaju, na korona virus je bilo pozitivno još 3.822 pozitivna, preminulo je 17 obolelih. Od početka epidemje u Srbiji je zaraženo 81.086 osoba, a 989 je preminulo. Do sada je testirano 1.496.295 uzoraka.