Aleksandar Vučić
Tanjug/Tanja Valić
Aleksandar Vučić

Tanjug/Tanja Valić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Tanja Valić

U ovom momentu, Srbi su na razne načine napadnuti svuda gde žive - u Crnoj Gori, na Kosovu i u Republici Srpskoj! U Crnoj Gori je u toku pokušaj otimanja svetinja SPC, a u Srpskoj pokušaj krađe zemljišta.

Na KiM novokomponovani lider Albanaca Aljbin Kurti, koji mašta o velikoj Albaniji, ovih dana optužuje Srbe za genocid, čime jasno stavlja do znanja da njihov dosadašnji težak položaj može postati još gori.

Zbog više nego ozbiljne situacije u kojoj se našao srpski narod, lideri Srba sa pomenutih teritorija u subotu će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, rekao je da će upozoriti Vučića i da neko želi da od Srbe u svim zemljama u kojima žive napravi remetilački faktor! On je izjavio i da je cilj najnovije odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu BiH samo otimanje imovine Srpske, te da je taj sud BiH za njega okupacioni sud koji želi da Srpskoj uskrati sva prava. Zaključio je na kraju da je Srpska zbog svega toga krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka.

- Mi ćemo to uraditi i neće nas zaustaviti ni SAD ni bilo ko drugi, jer smatramo da je Dejtonski sporazum srušen, pre svega intervencijom međunarodnog faktora. Ovde je reč o otimačini zemljišta RS, kojim sada odjednom treba da upravljaju zajedničke institucije. RS može da trpi i bude ugušena ili da krene putem samostalnosti. Od Aleksandra Vučića ću tražiti razumevanje za situaciju u kojoj se nalazimo. Reći ću mu da su Srbi napadnuti u Crnoj Gori, na KiM, u RS, da ne pričam o Federaciji, i da svi žele od nas da naprave remetilački faktor - izjavio je Dodik.

I Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za KiM, primetio je da postoji pokušaj da se napravi projekcija da „tamo gde ima Srba ima i problema“. Naglasio je i da je obaveza Srbije da brine o svim Srbima gde god da se nalaze.

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik

Tanjug

Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Foto: Tanjug

- Svuda gde su Srbi počinju da se otvaraju problemi. Imamo priču sa Crnom Gorom, gde Milo Đukanović pokušava da pokaže da je još potreban i međunarodnoj zajednici i NATO u zaštiti od velikosrpskog nacionalizma i od, kako kaže, malignog uticaja SPC. Potom vidimo ovo što se poslednjih dana otvorilo u BiH. Imamo projekciju da tamo gde imaš Srbe imaš i problem. Naše rukovodstvo mora sve to da izdrži, do sada se držalo sasvim pristojno, iako to uopšte nije jednostavno i nije lak posao - zaključio je Čović.

Istoričar Nemanja Starović za „Alo!“ naglašava da pritisak kojem je naš narod izložen širom regiona pokazuje da srpsko pitanje moramo posmatrati na celovit, integralan način, ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što ga upravo tako posmatraju naši protivnici.

- Istorijski procesi kroz koje trenutno prolazimo ukazuju na to da se bliži vreme u kojem će i naš narod konačno dobiti odgovor na ono logično, zdravorazumsko pitanje - zašto samo Srbima nije dozvoljeno sve ono na šta su pravo dobili svi drugi narodi u regionu, bilo da se radi o pravu na samoopredeljenje ili zaštitu međunarodno priznatih granica. No čekajući te odgovore ne smemo nasedati na provokacije onih koji bi želeli da poremete dinamiku koja im ne ide u prilog, svesni da srpsko nacionalno pitanje na Balkanu može i mora biti rešeno isključivo mirnim putem i metodama koje su primerene 21. veku - zaključuje naš sagovornik.  

Bakir Izetbegović

AP/Darko Vojinović

Bakir Izetbegović, Foto: AP/Darko Vojinović

Bakir: Nećemo popustiti ni po cenu krize!

Bakir Izetbegović, predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PS BiH, izjavio je da njegova stranka ni po koju cenu neće popustiti pod, kako kaže, pritiskom Srpske da se promeni zakon o Ustavnom sudu, čak ni po cenu nove krize.

Izetbegović tvrdi da Republika Srpska pokušava da uzme ono što joj odgovora, kao sa, kako kaže, švedskog stola, a ono što ne odgovara pokušava da ignoriše ili ukloni, sve s ciljem da se omogući dominacija entiteta nad državom.

 

Komentari (5)

zagondzija

14.02.2020 07:58

Zavezi Bakiraga, sad se istok pita! ????????????????✊??

Goran

14.02.2020 08:50

Aj ne serite vise. Deinstaliracu vasu aplikaciju.

Sharpshooter

14.02.2020 14:55

„sve s ciljem da se omogući dominacija entiteta nad državom.” Postovani gospodine Bosna je entitet a Srbi su drzavu imali jos kad je vas askurdjel bio Srbin

Dobi

14.02.2020 16:10

Pa ovo je cist nacizam,okolne bivse republike se ponasaju kao Treci Rajh, pa nismo mi u Srbiji jevreji a vi nemacki nacisti od 1938-9-te godine pa da nas kinjite i maltretirate kao Hitler, ovde treba neka cvrsta ruka kao Putinova a ne ovaj mutivida i neznalica koji sve sto se dogadja prebrojava u evrima.

Dobi

14.02.2020 16:10

Pa ovo je cist nacizam,okolne bivse republike se ponasaju kao Treci Rajh, pa nismo mi u Srbiji jevreji a vi nemacki nacisti od 1938-9-te godine pa da nas kinjite i maltretirate kao Hitler, ovde treba neka cvrsta ruka kao Putinova a ne ovaj mutivida i neznalica koji sve sto se dogadja prebrojava u evrima.