Ana Brnabić
Printscreen/Alo.rs
Ana Brnabić

Printscreen/Alo.rs

Foto: Printscreen/Alo.rs

Novinar nemačkog RTL-a postavio je pitanje premijerki zašto je Srbija prekinula vakcinaciju stranih državljana i kako je uspela da nabavi vakcine Fajzer-Biontek pre Nemačke iako je ovo cepivo proizveo američko-nemački koncern.

- Mi smo bili jedna od prvih pet zemalja na svetu koja je potpisala ugovor sa Fajzerom o isporuci ovih vakcina. Oni su bili izuzetno zahvalan partner i sada nam kontinuirano isporučuju vakcine svakog ponedeljka, sada utorka. Ispoštovali su svoje ugovorne obaveze. Mi smo bili jedna od prvih zemalja koja je verovala u cepivo ove kompanije, potpisali smo ugovor sa njima i zato smo drugi u Evropi dobili vakcine, posle Velike Britanije. Mi u Srbiji smo inicirali vakcinisanje njihovom vakcinom - rekla je Brnabić na engleskom.

Ona je potom odgovorila i na prvo pitanje i navela da se Srbija sada koncentriše na vakcinisanje svojih državljana, ali ne prestaje da se solidariše sa zemljama regiona.

- Želimo da sprovedemo masovnu vakcinaciju u Srbiji. To nam je sada prioritet. Međutim, danas smo doneli odluku da doniramo još 10.000 vakcina AstraZeneka gradu Sarajevu, tako da nastavljamo da se solidarišemo sa susednim zemljama- zaključila je Brnabić.