SBB
Privatna arhiva
SBB

Privatna arhiva

SBB, Foto: Privatna arhiva

SBB zato, navodi Antidot, i pokazuje u javnosti samo prve strane ugovora.

U Antidotu podsećaju da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić nedavno novinarima pokazao dva šahta na teritoriji Novog Beograda u kojima je SBB nelegalno postavio optičke kablove, koristeći toplovodnu mrežu JKP “Beogradske elektrane”, ,bez plaćanja nadoknade.

Vesić je tada dodao da na sličan način koristi i gradsku vodovodnu mrežu, kao i stubove javne rasvete, te da SBB preko ojačivača na stubovima krade struju direktno sa bandera, što je, ukazuje, krivično delo.

Antidot navodi da je United grupa, u pokušaju da dokaže da poseduje relevantnu dokumentaciju, javnosti na uvid ponudila samo prvu stranu Rešenja Ministarstva za kapitalne investicije iz 2004. godine, u vreme kada je tim resorom rukovodio Velimir Ilić, kojim je SBB-u data generalna dozvola za izgradnju telekomunikacione distributivne mreže na teritoriji Srbije.

Dragan Šolak

printskrin

Dragan Šolak, Foto: printskrin

United grupa je javnosti takođe ponudila samo prvu stranu ugovora koji je sa JKP “Beogradske elektrane” potpisan 2001. godine, a kojim je SBB-u, u to vreme Telefonija KDS, dozvoljeno da koristi podzemne trase daljinskog grejanja na teritoriji opštine Stari Grad, područje koje pokriva TO “Dunav”. Antidot navodi da se, s obzirom da je javnosti na uvid ponuđena samo prva strana ugovora, ne mogu celovito sagledati podaci o tome ko je taj ugovor potpisao, kao ni prava i obaveze ugovornih strana.

 

PROČITAJTE JOŠ:

Ni rešenje Ministarstva, kao ni ugovor sa “Beogradskim elektranama” iz 2001. godine, ne odnose se na kablove postavljene na teritoriji opštine Novi Beograd, koje je nedavno zamenik gradonačelnika Goran Vesić pokazao novinarima, ukazuju u Antidotu.

Takođe, citiraju deo saopštenja United grupe u kojem se ta kompanija pita "koliko je još dokaza potrebno da objave da bi istina nadvladala neistine koje plasira vlast", i navode da je menadžment kompanije prenebregao činjenicu da se ni jedan od dokumenata, čije su samo prve strane pokazane javnosti, ne odnosi na sporne kablove iz novobeogradskih toplovodnih šahtova.

Takođe, navode i da iza poslednjih sukoba SBB i gradskih vlasti stoji strah Dragana Šolaka i kompanije “United Group” od pokretanja istraga i zakonskih posledica koje može da ima zbog uzurpacije javnih resursa i kršenja zakonitosti u poslovanju u toku prethodne dve decenije.

“Prevarni stil poslovanja kompanije United Group, nastavljen je i pre nekoliko godina kada je SBB postavila internet mrežu Unifi, tako što je prilikom zamene starih uređaja, ubacila nove, mnogo jače snage neophodne za mrežu Unifi, čiju potrošnju i danas plaćaju korisnici kojima to nikada nije rečeno, dok profit koji ova mreža ostvaruje, odlazi na private račune u Luksemburg. Pored ovoga korisnici su izloženi i jačem, nepotrebnom i štetnom zračenju”, stoji u saopštenju Antidota.

BONUS VIDEO: