Edi Rama
Tanjug/Dragan Kujundžić
Edi Rama

Tanjug/Dragan Kujundžić

Edi Rama, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Premijer Albanije Edi Rama u kombinaciji sa Nacionalnom lutrijom, od svoje države pravi kolonijalnu afričku zemlju, a sve zarad svojih i interesa jedne zapadne kompanije. Iza zabrane igara na sreću koja je u Albaniji stupila na snagu 1. januara, prema pisanju tamošnjih ali i svetskih medija ne stoji “briga Edija Rame za drustvo, borba protiv zavisnosti i kriminala”, već namera da po receptu visokokorumpiranih zemalja Afrike, preko samo njemu pogodnih priređivača i Državne lutrije obezbedi sebi i svom bratu monopol na ovom tržištu.

Isti stav dele i poznavaoci prilika u albanskoj industriji igara na sreću koji navode da je u ovom slučaju jedini priređivač koji bi mogao imati koristi od ukidanja kockanja, sportskog klađenja i ostalih oblika igara na srecu u Albaniji je BastArena - kompanija premijerovog brata Olsija Rame.

Naime, nakon napada opozicije na Edija Ramu da sa svojom porodicom želi da preuzme kontrolu nad ovom industrijom, albanska Vlada je u Zakon o igrama na sreću ubacila i odredbu o zabrani onlajn klađenja (jedina licencirana kompanija za ovu oblast je upravo BastArena), ali to ni na koji način nije promenilo činjenicu da Zakon dozvoljava Državnoj lutriji da za organizovanje igara na sreću preko sredstava elektronske komunikacije angažuje operatere koje želi.

Inače, albanska vlada je 2015. godine omogućila jednoj privatnoj kompaniji i da vrši nadzor nad priređivanjem igara na sreću, a u pitanju je MC Networking u stopostotnom vlasništvu Endri Meksija, poslovnog partnera Olsija Rame, koja je za to tada dobila koncesiju na 30 godina.

Iako neki izvori u Albaniji smatraju da je zabrana igara na sreću Ramin politički manevar kojim EU pokušava da ubedi da će stati na put kriminalnim strukturama čija su okosnica, kako on tvrdi, privatni priređivači, većina je na stanovištu da se njegov potez neće dopasti Evropi koja se zalaže za slobodno tržište. Ovim potezom Rama je direktno prekršio principe na kojima počiva EU, pa se pretpostavlja da bi ova situacija mogla i te kako da ugrozi dalji put Albanije ka evropskim integracijama.