Goran Vesić
Alo!/Marko Metlaš
Goran Vesić

Alo!/Marko Metlaš

Goran Vesić, Foto: Alo!/Marko Metlaš

 

- Moja odluka o štrajku glađu je motivisana željom da skrenem pažju na nasilje koje fašisti vrše u Beogradu i da se uništava gradska imovina - rekao je Vesić na konferenciji za medije u Skupštini grada.

Kazao je da će zajedno sa gradskim i opštinskim odbornicima u Beogradu ostati u Skupštini grada i skupštinama opština.

- Biću sve vreme u Skupštini grada i započeću štrajk glađu istog časa kada to budem video - rekao je Vesić.

Na ovaj način želimo da čuvamo Skupštinu grada od nasilja, poručio je Vesić.

Naveo je da je plan Boška Obradovića bio da tokom danasnjeg popodneva uđe u Narodnu skupštinu zajedno sa još nekoliko poslanika i počne štrajk glađu, kao i da posle toga uđu u Skupštinu grada Beograda.

- To što su oni planirali da urade se zove državni udar i nasilna promena volje građana - rekao je Vesić.

On je ponovio da će u Skupštini grada ostati sve dok postoji opasnost od nasilnog preuzimanja institucija i istakao:

- Na izborima se dobija vlast, bili su na izborima, mogli su da vode Skupštinu grada, nisu ih ljudi hteli zato moraju da sačekaju neke redovne ili vanredne izbore kako bi na tim izborima eventualno dobili većinu. Ovo što su planirali da rade, upad u državne institucije nije ništa drugo nego državni udar.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da se donetom odlukom brane demokratske tekovine, ustavni poredak i izborna volja građana.

- Vlast se dobija i gubi na izborima, a između dva izborna ciklusa politički dijalog odvija se na sednicama skupštine i unutar insititucija. To što neki žele da ih zamene ulicom, ne znači da ćemo na ulicu pristati - rekao je Nikodijević.

On je dodao da su građani, pre godinu dana dali poverenje SNS i SPS, da sprovode program koji su kandidovali, te da njihovi predstavnici imaju obavezu prema građanima da se bore za razvoj grada.

Šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Aleksandar Mirković je rekao da je apsolutno nedopustivo da manja grupa pojedinaca zarad ostvarivanja svojih "bolesnih ciljeva" mesecima maltretira građane koji samo žele da žive i uživaju u Beogradu.

- Na ovaj način odbornici kako u Skupštini grada tako i u gradskim opštinama čuvaće volju građana. Tu smo da sačuvamo poverenje koje su nam građani ukazali i da na taj način mirno i civilizocano pokažemo da Beograd i Srbija nisu mesta gde će svako kome padne na pamet da se dočepa fotelje i pune gradske, pa i državne kase nasiljem to moći da uradi - rekao je Mirković.

On je sve ljude koji će sutra učestvovati u protestu "Jedan od pet miliona" zamolio da budu mirni, staloženi i ne vrše nikakvo nasilje.

Vesić je ranije izjavio da je cilj njegove odluke da stupi u štrajk glađu, koju su podržali funkcioneri grada i gradski odbornici, da se skrene pažnja javnosti na, kako je rekao, "huligane, divljanje na ulicama Beograda i sprecavanja da se grad razvija".

Takođe, poslanici vladajuće koalicije boraviće od danas u Skupštini Srbije kako bi je odbranili od onih koji nasiljem, divljaštvom, rušenjem, fašizmom pokušavaju da preuzmu vlast i promene izbornu volju građana, ali za sada neće stupiti u štrajk glađu, izjavio je ranije danas poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović.

Martinović je na konferenciji za novinare u parlamentu kojoj su prisustvovali i poslanici vladajuće koalicije - SNS, SPS, SDPS, NS-UŠ, Pokreta socijalista, rekao da je jutros imao konsultacije s predsednikom stranke Aleksandrom Vučićem i da je doneta odluka da za sada ne stupaju u štrajk glađu.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je odlučio da odloži najavljeni štrajk glađu na sugestiju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, "dok i ako neki drugi ne počnu da štrajkuju glađu".