Aleksandar Vučić, Aleksandarr Bocan Harčenko
Tanjug
Aleksandar Vučić, Aleksandarr Bocan Harčenko

Tanjug

Aleksandar Vučić, Aleksandarr Bocan Harčenko, Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Rusije Aleksandra Bocan-Harčenka, kome je lično predao čestitku za predsednika Rusije Vladimira Putina povodom Dana branilaca Otadžbine.

Bocan-Harčenko uručio je Vučiću pismo zahvalnosti ruskog premijera Mihaila Mišustina, u kojem se između ostalog kaže da Rusiju i Srbiju vezuju prijateljski i partnerski odnosi.

„Želeo bih da Vam lično zahvalim na čestitki povodom mog imenovanja za predsednika Vlade Ruske Federacije. Rusiju i Srbiju vezuju prijateljski i partnerski odnosi. Nastavlja se realizacija velikih projekata u energetici, industriji i infrastrukturi. Jačaju veze između poslovnih i društvenih struktura“, naveo je Mišustin.

On je dodao da će ruska vlada nastaviti zajednički rad usmeren ka razvoju čitavog kompleksa rusko-srpske saradnje.

„Ubeđen sam da to potpuno odgovara dugoročnim interesima dveju zemalja“, naveo je on. Vučiću je poželeo dobro zdravlje i uspehe na funkciji.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su o aktuelnim temama i situaciji u regionu, posebno o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Ovom prilikom sagovornici su razmotrili i program predstojećih poseta - dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Beograd i prisustvo predsednika Vučića u Moskvi, na manifestaciji povodom obeležavanja 75-godišnjice Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Odnosi sa Rusijom u usponu

Međudržavni i ekonomski odnosi Srbije i Rusije su na istorijski visokom nivou, zahvaljujući intenzivnim diplomatskim naporima, ali i ličnom zalaganju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina koji su potvrđeni u više navrata tokom njihovih međusobnih srdačnih susreta.

Srbija je saradnjom sa Rusijom, Kinom, UAE, Turskom  i zapadnim zemljama, uspela da postane deo brojnih kapitalnih projekata koji donose sve više novih investicija u našu zemlju, što omogućava otvaranje novih radnih mesta i poboljšanje životnog standarda građana. Samo u poslednjih sedam godina, izvoz u Kine je porastao sa 5 na 227 miliona dolara.

Treba podsetiti i da je Srbija postala deo projekta "Turski tok" koji će građanima omogućiti jeftiniju i ekološki čistu energiju.