NATO
Shutterstock
NATO

Shutterstock

NATO, Foto: Shutterstock

Polovina građana Srbije je za članstvo u EU, a samo devet odsto je za članstvo u NATO, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je juče predstavio Izvršni direktor CeSid-a Bojan Klačar.

Pročitajte još:

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa CEAS-om o stavovima građana po pitanju NATO, EU, SAD, a Klačar je rezultate izneo na 8. "Beogradskoj NATO nedelji".

Istakao je da je polovina građana za članstvo Srbije u EU dok se tome protivi 31 odsto građana. Kada je reč o članstvu u NATO savezu, samo 9 odsto ispitanika podržava to, dok je 72 odsto građana protiv, a kao glavni razlog za članstvo navodi se bezbednost.

NATO

Shutterstock

NATO, Foto: Shutterstock

Na pitanje šta građane najviše sprečava da podrže članstvo u NATO, 63 odsto stanovnika je odgovorilo da je to NATO bombardovanje 1999. godine.

Ispitivanje pokazuje, kako je dodao, da veoma mali broj ljudi zna koliko je tačno bilo civilnih žrtava, kao i da 58 odsto njih veruje da je osiromašeni uranijum doveo do porasta broja obolelih od kancera.

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da odnosi Srbije i NATO predstavljaju delikatno pitanje opterećeno nasleđem iz prošlosti, ali je istakao i da postoji odgovornost i obaveza da se zajednički ulože napori da region bude trajno stabilan. 

Preporučujemo:

Komentari (3)

lule

23.07.2020 07:42

Tih 9 posto je kompletna opozicija u Srbiji. Sad vam je jasno koliko su jaki na na politickoj sceni.

vladimir

24.07.2020 16:55

@lule - @ lule , 9% izdajnika je zabrinjavajuće po bezbednost države.

Miloš

24.07.2020 15:02

Tih devet posto su oni koji nemaju ni kuća ni mačeta nema njima ko da gine za račun zapada