Čakrabarti
shutterstock
Čakrabarti

shutterstock

Foto: shutterstock

Prema njegovim rečima, EBRD će takođe kombinovati sopstvenu finansijsku podršku regionu sa grantovima partnera iz Evropske unije (EU).

Predsednik EBRD-a je precizirao da će finansijska sredstva te banke namenjena Zapadnom Balkanu biti veća za oko jednu trećinu i da će iznositi 1,7 milijardi evra ove godine.

Dodao je da je EBRD ponosna što podržava napore „Tima Evropa” svojim paketom mera solidarne pomoći za odgovor i oporavak ekonomija u borbi protiv posledica kovida-19.

Zastave EU

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Čakrabarti je objasnio da će finansiranje EBRD-a na Zapadnom Balkanu posebno biti usmereno na mikro, mala i srednja preduzeća i finansiranje prekogranične trgovine, kao i na infrastrukturu u energetskom sektoru i servise lokalnih samouprava.

Banka će, takođe, obezbediti investicije koje imaju za cilj ostvarenje privrednog rasta i otvaranje radnih mesta tokom perioda oporavka posle pandemije.

„Efekat naših investicija biće značajan”, rekao je Čakrabarti, napominjući da će finansiranje EBRD-a biti kombinovano sa radom na reformskim merama, koje su region potrebne u kontekstu približavanja EU.

„Uspeh kombinacije ulaganja i reformskih mera ogleda se u našim dostignućima na terenu u regionu... Uveren sam da će i nadalje ta kombinacija imati dalekosežan efekat tokom i posle pandemije”, zaključio je predsednik EBRD-a, Suma Čakrabarti.