Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

* Zasedanje Generalne skupštine UN i brojni susreti koje će u Njujorku imati srpski predsednik Aleksandar Vučić biće svojevrstan test koji bi trebalo da pokaže da li se stavovi Zapada prema Srbiji i kosovskom pitanju menjaju ili se radi o kozmetičkom ulepšavanju koje bi našu zemlju trebalo da prevede preko crvene granice

* Srpsku delegaciju, koju na zasedanju Generalne skupštine u Njujorku predvodi predsednik Aleksandar Vučić, očekuju brojni bilateralni susreti

* Iako će, kako je najavljeno, u fokusu zasedanja Generalne skupštine biti klimatske promene, srpska delegacija baviće se pokretanjem kosovskog pitanja sa mrtve tačke

Vlada samoproglašenog Kosova dovela je u ćorsokak razgovore između Beograda i Prištine nizom poteza, od neispunjavanja obaveza iz Briselskog sporazuma, preko osnivanja vojske Kosova, do uvođenja takse od 100 odsto na robu srpskog porekla, što je protivno CEFTA ugovoru o slobodnoj trgovini.

Pročitajte još:

 

U agendi srpskog predsednika, pored sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, nalaze se sastanci sa šefovima država i vlada Nemačke, Grčke, Gvatemale i Irske, kao i susreti sa predsednikom Svetskog ekonomskog foruma, ali i sa dvojicom visokih diplomata SAD i Velike Britanije — pomoćnikom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Filipom Rikerom i političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom.

Vučić će takođe prisustvovati prijemima koje organizuju američki predsednik Donald Tramp i odlazeća garnitura čelnika EU, ali i događaju „Budućnost obrazovanja“ u organizaciji Uneska.

Rešio je sve da raskrinka! Otkrivena lokacija ubice Olivera Ivanovića!

AUTOR: Srpski telegraf/Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 23.09.2019. 07:16 Albanac Fljorim Ejupi, za kog postoje jaki dokazi da je ubio Olivera Ivanovića, američki je čovek.

Godišnje zasedanje Generalne skupštine UN prilika je da se svetski političari sretnu i, ako imaju međusobne probleme, stišaju ili unaprede saradnju, kaže nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije i šef jugoslovenske misije pri UN Vladislav Jovanović.

Ujedinjene nacije

Profimedia

Ujedinjene nacije, Foto: Profimedia

Za problem Kosova i Metohije zainteresovan je sve veći krug zemalja, zbog čega raste značaj Srbije kao zemlje koja ima centralnu poziciju i svojim stavom može da doprinese ili ne doprinese rešavanju problema, dodaje on.

„Sve zavisi od toga ko to rešavanje predlaže i sa kojim sadržajem. Ako se rešavanje vidi u dosadašnjoj optici, što znači da je sve završeno, da je Kosovo nezavisno i da Srbija manje-više treba to da prihvati i ratifikuje, onda je put do rešenja nemoguć i njega neće ni biti. Ako je to trenutak sazrevanja stavova, na Zapadu posebno, da više nije moguće ništa dobiti jednostavnim pritiskom ili već presuđenom stvari, kao što to oni čine, onda bi postojala neka perspektiva njihovog otvaranja za jedno šire razmatranje tog pitanja“, smatra Jovanović.

Pročitajte i ovo:

 

U ovom trenutku elementi za jedno takvo šire razmatranje se ne vide, dodaje izvor. Pre se čini da se svi zapadni činioci angažuju kako bi Vučića naveli da se približi njihovom gledanju na rešenje kosovskog pitanja, a ne da se angažuju na kreativnim rešenjima u kojima bi bile ispitane razne kompenzacione mogućnosti, navodi Jovanović.

Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači

AP

Angela Merkel, Aleksandar Vučić. Hašim Tači, Foto: AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel je upravo zato angažovana jer nemački stavovi imaju određenu težinu u Srbiji i očekuje se da srpska delegacija neće biti tvrda prema njoj.

„U tom smislu, predsednik Vučić je u pravu kada kaže da ga čekaju teški razgovori. Teški zato što i sam ne očekuje da će njegovi sagovornici izaći u susret našim stavovima, interesima i očekivanjima. On više očekuje da će se nastaviti sa politikom daljih pritisaka na Srbiju. Da li će događaji takvu jednu procenu da demantuju, ostaje da se vidi, ali sudeći prema svemu što se do sada desilo, Zapad ne odstupa od svog primarnog interesa da je stvar gotova, samo je treba sankcionisati i staviti tačku na to, a da bi se dobio pristanak Srbije, treba da joj se učine neki manji ustupci“, naglašava Jovanović.

Angela Merkel

Tanjug/AP

Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Takvi ustupci, kako Jovanović kaže, više na humanitarnom nego na teritorijalnom planu, nisu dovoljni da Srbija izađe u susret zahtevima Zapada, jer je u pitanju pravo Srbije na Kosovo i Metohiju, što je priznala i Generalna skupština UN, kada je u članstvo primila Srbiju u njenim republičkim granicama, nakon raspada državne zajednice sa Crnom Gorom.

Takođe, Rezolucija 1244 naglašeno potvrđuje suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom, ističe Jovanović.

Rešio je sve da raskrinka! Otkrivena lokacija ubice Olivera Ivanovića!

AUTOR: Srpski telegraf/Alo.rs/D.S. DATUM I VREME: 23.09.2019. 07:16 Albanac Fljorim Ejupi, za kog postoje jaki dokazi da je ubio Olivera Ivanovića, američki je čovek.

„Sada bi zapadne sile htele da svojim ’magičnim rešenjem‘ zažmure nad tim činjenicama i da nas navedu na pogrešnu odluku, da prihvatimo ono što su oni već presudili. U tom smislu ne očekujem da će biti ozbiljnijih pomaka u pravcu konačnog rešavanja. Pre očekujem da će se nastaviti sa pritiscima i da će oni sve više biti inspirisani i brigom Zapada zbog jačanja prisustva i uticaja drugih značajnih faktora u Srbiji i na Balkanu.“

Brojni susreti koje će srpski predsednik imati u Njujorku biće svojevrstan test koji će pokazati pravo lice Zapada u odnosu na Srbiju i Kosovo i Metohiju — da li se u njemu išta menja ili je reč samo o kozmetičkom ulepšavanju koje bi trebalo da prevede Srbiju preko granice koju je Zapad već odavno postavio, zaključuje Jovanović.

Bonus video

Ana Brnabić o upadu u Rektorat

 

Komentari (8)

mico

23.09.2019 08:15

Srbija više od bilo koje druge države želi da reši krizu u svojoj kući,ali istovremeno ne sme da ide ispod granice svojih vitalnih interesa!

Jana

23.09.2019 08:16

Kad je upitanju resenje Kosova stav je jasan kompromis.

Tika

23.09.2019 08:20

Kosovo Srbija nece priznati kao nezavisno i to nikada nece da prihvati

Lav

23.09.2019 08:30

Da li nesto od zapada moze doci , a da ne spada pod ucenu? Ne daj se Vucicu! Podrska!

mojemaleno

23.09.2019 08:34

Odbicemo uzdignute glave, Kosovo je deo nas.

nervozna_mala

23.09.2019 08:35

Dokle god se drzimo zajedno mozemo ponosno da stojimo i ne damo Kosovo.

dvdv

23.09.2019 08:46

Ne moze jedna strana sve dobiti druga nista po pitanju KIMa

SasaRu

23.09.2019 08:51

Diplomatija Aleksandra Vučića je usmerena na dijalog i kompromis, Srbija je uvek delovala u pravcu smirivanja tenzija na KiM. Naravno da delovanje mora biti obostrano, potreban je pritisak na Prištinu da se dijalog nastavi.