Vojislav Šešelj
Alo!/Vladimir Marković
Vojislav Šešelj

Alo!/Vladimir Marković

Vojislav Šešelj, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Kao i uvek, on je bez dlake na jeziku govorio o mogućim parlamentarnim izborima, tituli lažnog opozicionara koju su mu neki dodelili, povezanosti koju je uočio između protesta koji se istovremeno odigravaju u Beogradu i u Banjaluci...

Pročitajte još:

Kako ste proveli praznike? Jeste li negde išli?

- Sve vreme sam bio kod kuće sa porodicom, pomalo sam se i odmarao, a kad kažem da sam se odmarao, to znači da sam čitao novine i beletristiku, ali sam i radio na mojoj novoj knjizi o Srebrenici. Za Srpsku novu godinu biću prvo kod kuće, a onda ću ići kod Vjerice Radete jer je tada njena slava.

 Sve su prilike da nas na proleće čekaju izbori. Da li je to, po vama, realno?
- Moguće, ali ja nisam skroz siguran da će biti zakazani tako brzo jer je pitanje zašto se zakazuju. Vlast u Skupštini ima više nego komotnu većinu, mogu da izvrše samo rekonstrukciju vlade i otarase se nekih ministara kriminalaca, za to im ne trebaju izbori. A ako vlast izborima želi da tera inat prozapadnoj opoziciji ili ako Vučić želi da ima sto odsto poslanika u Skupštini, onda je to druga stvar, praktičnog razloga nema.

 Ako ipak bude izbora, je li vaša stranka spremni za njih?
- Mi smo, u principu, uvek spremni, nemamo mi naročite pripreme za to, samo nekoliko kadrovskih promena da bi se stranka osposobila i podmladila.

 Znači, leteće neke glave?

- Neće niko leteti, samo će neki biti premeštani sa nekih funkcija i pomerani na neke druge, malo ćemo podmladiti stranku. Što se mene lično tiče, nema niko mlađi od mene da me zameni.

 A kako bi SRS prošao da izbori budu na proleće? Niste se proslavili ni na predsedničkim, ni na beogradskim...

- Nismo, problem je sa režimom, koji trenutno ima toliku moć da je teško bilo šta uraditi. Imaju totalnu kontrolu izbornog procesa, koja se najbolje može sagledati u Kladovu.

Rasim je ušao u savez s Ugljaninom 

Šta ste želeli da postignete time što ste napisali knjigu o Rasimu Ljajiću? On kaže da ste mu nacrtali metu na čelo...

- U knjizi je mnogo istine izneseno o Rasimu Ljajiću, mnogi ljudi iz Sandžaka su govorili istinu o njemu i kriminalu kojim se bavi i nema šanse da bilo šta pobije. Želeo sam da ga raskrinkam u javnosti i nateram pravosudne organe da preduzmu zakonom predviđene mere. Nemam čak nikav lični interes da ga ugrozim, čak sam ga doskora hvalio kao jednu od dve civilizovane političke varijante među muslimanima Sandžaka, ali on je ušao u savez sa Ugljaninom.

Iz Saveza za Srbiju Dragana Đilasa već najavljuju bojkot izbora, iako nisu ni raspisani, kako se vama čini to rešenje?

- Koja je svrha bojkota izbora? Nema je. Đinđić je napravio katastrofalnu grešku 1997. godine, kada je to uradio i jedva se oporavio, zamalo da ga smene. Psihološki je lakše bojkotovati izbore nego doživeti fijasko na njima. Ja se, na primer, da sam znao da će Putin podržati Vučića tri dana pred predsedničke izbore, ne bih kandidovao. Razumem kakav je sad odnos snaga, razumem da Rusija podržava Vučića, i ja ništa ne menjam od svoje politike i svoje ideologije. Ali Vučić od kada sam se ja vratio sa službenog puta pravi jedan zaokret i sve je bliži Rusiji. Nama je drago što je režim sve bliži Rusiji. Ovaj orden koji je dodelio Putin je orden i srpskom narodu, ne samo Vučiću, ali bi i Vučić morao da odgovori na pravi način i da Vlada donese odluku da se dodeli diplomatski status ruskim humanitarcima u Nišu, da zauzme stav da je Krim Rusija.

 Iz tog, kako ga vi zovete, prozapadanog opozicionog bloka stalno se čuju optužbe na vaš račun da ste lažna opozicija, a da su oni jedina prava?

- Nek oni meni objasne šta je prava opozicija! Oni su opozicija Srbiji i narodu! Mi nikada to nismo bili, ni kada smo bili u najvećim sukobima sa Miloševićem, nismo bili opozicija Srbiji, tu je razlika.

Vojislav Šešelj, SRS, Hrtkovci

Alo!/Marko Metlaš

Vojislav Šešelj, SRS, Hrtkovci, Foto: Alo!/Marko Metlaš

 Kako se vama čine protesti koje oni organizuju u Beogradu?

- Njihovo je pravo da drže te proteste i, dok ne izazivaju incidente, ništa im ne zameramo. Malo nam je nelogično ipak da se u prvi plan ne isturaju organizatori i da ti političari ne govore na tim skupovima.

 Osim u Beogradu, protesti se dešavaju i u Banjaluci, samo što je tamo povod za njih jedan tragičan događaj. Jednom ste rekli da uočavate vezu između te dve vrste okupljanja...

Putinova poseta beskrajno značajna 

Koliko je za Srbiju značajna Putinova poseta?

- Beskrajno mnogo je značajna i mi se toj poseti radujemo! U stranačkom smislu, glavne plodove će uživati Vučić, a u vanstranačkom smislu, ovo je za Srbiju veoma značajno, da smo i mi radikali presrećni.

 - Protesti su povezani utoliko što su u njih umešane zapadnjačke ambasade i u Beogradu i u Sarajevu. Njima je cilj da se olabavi režim u Beogradu i da se sruši u Republici Srpskoj, kako bi se sama Republika Srpska ukinula i utopila u BiH. Tome se moramo žestoko suprotstaviti i to je razlog što sam ja podržao Dodika na ovim izborima, nisam to uradio što je lep i pametan i simpatičan, nego što bi njegov pad bio pad Srpske.

Premijerka je 9. januara dobila Orden Republike Srpske, koji ste i vi svojevremeno dobili?

- Ne, ja sam dobio orden višeg ranga. Ona je dobila Orden Republike Srpske na lenti, a ja sam dobio Orden Republike Srpske na zlatnom lancu, to je najviše odlikovanje.

 Zločinci OVK polako su počeli da odlaze na saslušanje u Hag? Da li vi očekujete da će Specijalni sud za ratne zločine stvarno nešto uraditi?

- Mislim da će to biti jedna velika smejurija, to nije legalan sud, on ima za cilj političko manipulisanje i uterivanje discipline među Albancima od strane Zapada, ali ne verujem da će tu biti ikakve pravde. Nadam se da će zločinci Tači i Haradinaj jednog dana odgovarati pred srpskim sudovima jer je Srbija jedina nadležna za celu teritoriju Kosova.

Razdvojiti Srbe i Albance 

Šta vi predlažete kao rešenje kosovskog problema?

- Mi radikali imamo svoj predlog, pošto Srbi i Albanci ne mogu zajedno da žive, treba ih razdvojiti. Deset srpskih opština treba da bude direktno priključeno centralnoj Srbiji, a da na ostatku Albanci imaju potpunu vlast, s tim što bi granične prelaze držala centralna vlast u Beogradu i što bi ona upravljala carinama, sve ostalo bismo mogli njima poveriti u sklopu njihovih autonomnih prava.

 

Voditeljski posao važno iskustvo

Pojavila se informacija da ste zbog loše gledanosti dobili otkaz na TV „Hepi“, gde ste vodili emisiju „Upoznajte Parove“?

- Ma kakvi, ja sam imao dogovor da radim 12 emisija i radio sam toliko. To mi je bilo važno životno iskustvo.

 

 

Komentari (63)

Tasa

13.01.2019 17:16

Stranim placenicima ide u prilog da izazivaju nemire u Srbiji.

dre

13.01.2019 18:21

@Tasa - Na vlast se dolazi diplomatskim putem. Ovim protestima, setnjicama i haosima nece nista postici.

Kole

13.01.2019 17:17

Protestima i izazivanjem haosa na ulici se ne dolazi do vlasti.

Nemanja

13.01.2019 17:19

Zapadu na vlasti u Srbiji trebaju poslušnici.

jeca

13.01.2019 17:19

Strane drzave i ambasade treba da se bave svojim problemima i da se drze podalje od nase zemlje.

Nensi

13.01.2019 18:36

@jeca - Upravo tako, neka se ostave nase zemlje, nema zasto da se mesaju kod nas.

vasic

13.01.2019 17:25

Seselj kao i uvek otvoreno o svemu. Lepa konstatacija da vlast u skupstini ima vecinu.

Marija

13.01.2019 17:27

Zapad zeli svim silama da primora Srbiju da bezuslovno prizna Kosovo i zato pokusava protestima da uvede nemire i promenu vlasti kako njima odgovara.

Mila

13.01.2019 17:28

Pocistite prvo kod svoje kuce onda se mesajte u tudje stvari!

Ana

13.01.2019 17:35

Seselj je u pravu kada kaze da su protesti organizovani od strane zapada.

Sofija Kovacevic

13.01.2019 17:35

Strane sluzbe ne miruju,već samo rovare i huškaju narode na Balkanu.

Zub

13.01.2019 17:44

Upravo kroz strane placenike Djilasa i Jeremica pokusavaju da destabilizuju Srbiju i Srpsku.

mixi

13.01.2019 17:45

Kaže Voja "Malo nam je nelogično ipak da se u prvi plan ne isturaju organizatori i da ti političari ne govore na tim skupovima" . E pa meni je logično jer kad bi narod video ko su organizatori tačno mnogi bi se pokupili i otišli.

malenkost

13.01.2019 17:46

Gde je Jeremić tu su zapadne ambasade, gde je Đilas tu su pare za pranje, gde je Boško tu su strani plaćenici, sve u svemu jedan bedan protest.

Zika

13.01.2019 17:51

Jasno je da se zapadne zemlje stalno mesaju u politicke prilike u Srbiji i da njihove razne interesne grupe smisljaju razne stvari.

milos

13.01.2019 17:53

Zlocinci Taci,Haradinaj i njima slicni,jednog dana ce odgovarati za sva zla koja su pocinili.

milena

13.01.2019 17:54

U svakom slucaju ko god da ih organizuje, radi protiv Srbije, to je neminovno.

Marina

13.01.2019 17:58

Nama je Rusija od velike važnosti. U njima smo uvek imali iskrene prijatelje

Dana

13.01.2019 18:01

Nasa opozicija bez podrske zapada ne moze nista. A zapadu smeta Vucic jer se bori za svoj narod. Njima trebaju Jeremic , Obradovic i Djilas koji bi zarad svog interesa prodali Srbiju na dobos.

Dragan

13.01.2019 18:07

Lideri opozicije koji predvode ove skupove,su strani placenici,koji rade sve da destabilisu Srbiju.

Gospodja Ministarka

13.01.2019 18:09

Politicari koji vode proteste prvi treba da stanu ispred naroda koji ih podrzava. Njihovo neobracanje masi je gest krajnje nekulture i nepostovanja.

Sara

13.01.2019 18:10

Šta nas još neće snaći!?

nikola

13.01.2019 18:11

Nece se nikom zabraniti da protestuje, samo poente bez.

Mila

13.01.2019 18:14

Šešelj je uvek znao realno da sagleda na stvari i da objasni.

Tina

13.01.2019 18:19

Naravno da bi Đilas da bojkotuje izbore, ali badava mu, jer on je jedan za sebe a ostalih pet miliona je za Vučića.

Bane

13.01.2019 18:24

A u tim namerama im pomažu domaći izdajnici!

Lela

13.01.2019 18:26

Strane zemlje i ambasade treba da se bave svojim problemima i da se drze podalje od Srbije.....

Milica

13.01.2019 18:33

To nije ništa novo i odavno poznata stvar!!

mia

13.01.2019 18:37

G.Mila i Komazec i nasi intelektualci ,nisu strane ambasade.. a i ovi su masoni i slusaju Muslimana.. necemo sluge okupatora,hocemo stranku Nacinalnog spasa...

Jelena

13.01.2019 18:44

Seselj je odavno ispricana prica.

Filip

13.01.2019 18:44

I to je svima jasno, al narod neće ove koje oni guraju!

Sanja

13.01.2019 18:45

Ništa neće postići protestima jer narod je taj koji odlučuje.

Sale

13.01.2019 19:12

Narod je na izborima izabrao sadašnju vlast. Stranci i strani plaćenici neka gledaju svoja posla.

Bojan

13.01.2019 19:16

Zapad treba da gleda svoja posla,al oni vise vole u tudje da se mesaju.

Mija

13.01.2019 19:16

Nije tajna da ovakve proteste finansiraju i organuzuju zapadne ambasade.Opozicija je vise puta dokazala da ne radi nista za dobrobit gradjana Srbije.

Kaća

13.01.2019 19:21

Ne treba biti mnogo pametan i shvatiti da su protesti u Srbiji i RS delo istih ljudi sa zapada.

zoranbugarski

13.01.2019 19:30

Peta kolona, ocigledno.

caca

13.01.2019 19:32

Stranim placenicima ide u prilog da izazivaju nemire i proteste u Srbiji,a onda Sbija ispasta!!!!

Andja

13.01.2019 19:32

Strane ambasade sa nasim placenicima Djilasom, Jeremicem i Obradovicem.

Mašnica

13.01.2019 19:33

Ovim protestima opozicija ništa neće da postigne.

Janko

13.01.2019 19:38

Vrlo moguće da su protesti u Banjaluci i Beogradu povezani jer imaju sličan cilj a to je destabilizacija Srbije i regiona!

oki

13.01.2019 20:35

Opozicija je vise puta dokazala da ne radi nista za dobrobit gradjana Srbije.

Mare

13.01.2019 20:50

Istina vidi se iz aviona.I toliko su bezobrazni i bahati u tim protestima,napadima.Verovatno misle branice ih englezi.Sve bih ja pohapsio

NB

13.01.2019 20:56

Vučić i Dodik su tvrd orah koji mnogima smeta, jer ne pristaju da budu marionete u rukama međunarodnih birokrata.

nikola

13.01.2019 21:01

Pa naravno mi smo zapadu politički interesantni!

Nenad

13.01.2019 21:19

Oduvek se i znalo da je zapad protiv Srbije i da ga boli njeno napredovanje

Maja

13.01.2019 21:19

Znamo mi to i bez tebe.

Nikola

13.01.2019 21:20

Šešelj da se posveti onima tamo iz Parova i Zadruge to je njegov nivo.

ivana

13.01.2019 21:32

Samo placenici mogu da odu na taj protest i narodne mase sa pola mozga!

Boža

13.01.2019 21:36

Neće im poći za rukom to što su naumili, to im je prošlo za vreme Miloševića al neće opet.

Crepajac

13.01.2019 21:50

jasno ko dan ko finansira proteste i ko stoji iza njih.

Laki

13.01.2019 22:10

To je svima poznato, hoce da destabilizuju Srbiju i RS.

Ana

13.01.2019 22:11

Ne volim Šešelja ni kao čoveka a ni kao političara, ali moram da se složim sa njegovom konstatacijom. Ne bih izostavila Soroša i sve nevladine organizacije.

joko

13.01.2019 22:30

Želim ti brz oporavak Vojo

Kaja

13.01.2019 22:33

KO ne bi osudio, takve izjave moze samo bolesnik da izjavi.

ma

13.01.2019 22:43

I sa ovom vlascu rasparcace Srbiju!

Maja

13.01.2019 23:08

Ne trebaju nama ovi senilni da daju svoja misljenja.. Zna nas predsednik odlicno sta radi!

Viktor

13.01.2019 23:14

Koliko je samo ovaj čovek ispao glup i smešan.Neka se pokrije ušima i čuti.

Tamara

13.01.2019 23:21

Dr. Seselju zelim brzo ozdravljenje i dugovecan zivot .

ilija

14.01.2019 00:14

Ne treba ti da soliš pamet Vučiću i govoriš mu šta treba da radi!

ilija

14.01.2019 00:15

Neka si ti nama živ i zdrav

Pokemon

14.01.2019 00:27

Vojo provaljen si, ti si lažna opozicija i običan potrčko Vučiću, kao što si i Slobi bio ikabena - pričaš priče a Kosovo ne pominješ, kakva bre Rusija, svi znamo da je glavni agent zapada ovde Vučić a ne neka opozicija.

Stanko

14.01.2019 00:39

Zapad ne želi jaku i stabilnu Srbiju,zato će pokušati da je destabilizuje!