Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Žalim zbog odluke kosovske skupštine da izglasa set zakona koji su omogućili transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u kosovsku vojsku, uprkos upozorenjima i zabrinutosti koje je NATO izrazio tim povodom, kaže generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Iako je u načelu tranzicija KBS pitanje o kojem Kosovo treba da odluči, mi smo jasno stavili do znanja da ovaj potez dolazi u pogrešno vreme. NATO podržava razvoj KBS u okviru njegovog trenutnog mandata. S promenom mandata, Severnoatlantski savet će morati da preispita nivo angažovanja NATO-a sa KBS. Sve strane moraju da osiguraju da ova odluka, koja je donesena u pogrešno vreme, neće dodatno povećati napetosti u regionu. Svi politički akteri u regionu moraju se fokusirati na napredak u reformama i na dijalog. Razgovarao sam s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i s takozvanim kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, i informisao sam ih o aktuelnoj diskusiji među članicama NATO-a - rekao je Stoltenberg u intervjuu za CdM.

Stoltenberg je naglasio da je važno zadržati smirenost i uzdržati se od bilo kakvih izjava ili akcija koje mogu da dovedu do eskalacije.

- U tom kontekstu, pozdravljam stalnu komunikaciju između našeg komandanta KFOR-a, general-majora Lorenca D'Adarija, i njegovih kolega u regionu, uključujući njegov nedavni sastanak u Nišu s načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem. Mi takođe nastavljamo da u potpunosti podržavamo proces normalizacije između Beograda i Prištine, kroz dijalog koji podržava EU. Ovo je ključno za regionalni mir i sigurnost - rekao je Stoltenberg.

- To važi i danas, kao što je bilo u oktobru 2014. godine, kada sam stupio na dužnost generalnog sekretara NATO-a. Nadgledao sam proces pristupanja Crne Gore u NATO, što je povećalo sigurnost i stabilnost na zapadnom Balkanu. Takođe sam blisko sarađivao s vlastima u Skoplju, podržavajući evroatlantske aspiracije njihove zemlje. U tom smislu, pozdravljamo rad na implementaciji sporazuma o imenu koji je u toku, i radujem se što će Makedonija biti 30. članica NATO, nakon što nacionalne procedure budu završene - navodi on.

Pročitajte još:

Prvi čovek NATO kaže i da BiH takođe daje značajan doprinos NATO operacijama, "I mi u potpunosti podržavamo njihov evroatlantski integracioni put".

- Srbija je i dalje vredan partner. NATO u potpunosti poštuje činjenicu da Srbija ne teži pridruživanju NATO-u, u smislu njene politike vojne neutralnosti. Istovremeno, pozdravljamo činjenicu da je Srbija izabrala put partnerstva s NATO-om. Naše partnerstvo koristi i Srbiji i NATO-u - naglasio je Stoltenberg.