Aleksandar Vulin
MUP
Aleksandar Vulin

MUP

Aleksandar Vulin, Foto: MUP

Na sastanku sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije, predstavnicima drugih nadležnih ministarstava i javnih preduzeća, konstatovano je da se u narednom periodu, usled obilnijih padavina i povećanja temperature, očekuje topljenje snega, što može izazvati povećanje vodostaja reka.

Zbog toga se, kako saopštava MUP, preduzimaju sve preventivne mere i planiraju aktivnosti kako bi odgovor na eventualne poplave bio pravovremen i efikasan.

U tom kontekstu, Vulin je naložio Sektoru za vanredne situacije i preduzeću „Srbijavode“ da definišu sva kritična mesta na vodotokovima svih reka i da se preduzmu sve neophodne mere u cilju podizanja bezbednosti naših građana i sprečavanja nastanka štete usled eventualnih poplava.

"Potrebno je da Sektor za vanredne situacije, zajedno sa ''Srbijavodama'' i Direkcijom policije sačine Operativni plan zaštite i spasavanja za reagovanje u slučaju pojave bujičnih poplava. Pripremićemo se, da bi ljudi bili zaštićeni na najbolki mogući način“, poručio je ministar.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao je da je MUP već organizovalo preventivne sastanke u osam okruga i 43 lokalne samouprave na kojima su definisane kritične tačke i predložene mere kako bi se predupredile posledice eventualnih poplava.

„Na osnovu predloženih mera već imamo konkretne rezultate. Identifikovali smo probleme i preduzeli konkretne mere za njihovo otklanjanje“, istakao je Čaušić i zahvalio se ministru Vulinu na podršci.

Govoreći o predstojećoj situaciji, Čaušić je naveo da je potencijalni problem velika količina snega, zbog čega se preduzimaju svi preventivni koraci kako bi se smanjio rizik od poplava u narednom periodu na najmanji mogući nivo.

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije i specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi spremni su da, ukoliko dođe do poplava, reaguju.

Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović pohvalio je inicijativu ministra za organizaciju ovakvog sastanka, na koji način je, kako je ocenio, prepoznata potreba za preventivnim delovanjem svih nadležnih službi i institucija.

Na sastanku su, pored predstavnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, prisustvovali i direktor RHMZ prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović, generalni direktor EPS Milorad Grčić i generalni direktor ODS „Elektrodistribucija“ Bojan Atlagić.