Tramp, Putin i Vuk
Alo!
Tramp, Putin i Vuk

Alo!

Tramp, Putin i Vuk, Foto: Alo!

Samo zamislite svet, u kome je Donald Tramp predsednik SAD i Vuk Jeremić generalni sekretar UN, pa bi uz ruskog predsednika Vladimira Putina, naša zemlja mogla da se pohvali činjenicom da tri najmoćnije funkcije na planeti drže jedan Srbin, i dva državnika koji su više nego prijateljski nastrojeni ka Beogradu. Nije nezamislivo da bi u toj situaciji mogli da započnemo i borbu da Kosovo ponovo bude srpsko.

Vladislav Jovanović, nekadašnji šef srpske diplomatije, smatra da bi ovakav scenario bio idealan za našu zemlju, ali u razgovoru za „Alo!“ poručuje da bi se tako nešto ostvarilo, potrebno je imati i malo političke sreće.

Dačić: Normalno je što podržavamo Vuka

- Normalno je da Srbija podrži svog čoveka koji ima šansu da dođe na to mestu. Ja u tome ne vidim ništa spektakularno - rekao je Ivica Dačić, aktuelni ministar spoljnih poslova Srbije.

 

- Zvuči suviše lepo da bi bilo moguće, ali ako postoji malo sreće u politici, možda bi i moglo da se ostvari. Najveći problem u formiranju ove „trojke“ predstavljaće kandidatura Donalda Trampa. Njemu će se suprotstaviti cela konzervativna Amerika, ali bilo bi lepo kada bi za početak uspeo da dobije nominaciju republikanaca. U svakom slučaju bilo bi lepo da njega vidimo u fotelji u Beloj kući umesto gospođe Hilari Klinton. Što se tiče Putina, on i njegova zemlja su mnogo puta dokazali da su oslonac za naše državne interese na međunarodnoj sceni i bez njega bi se prepustili zapadnim silama koje nam nisu bile naklonjene prethodnih 25 godina - kaže Jovanović.

Kandidatura Jeremića za UN stigla je u poslednjem trenutku, ali kako smatra naš nekadašjni šef diplomatije, šanse da bude izabran na funkciju generalnog sekretara su više nego dobre.

- Bolje bi bilo da je dobio podršku Vlade ranije, ali šta da se radi. O toj poziciji pre svega odlučuju velike sile, Rusija, SAD i Kina, i one će biti te koje će presuditi, bez obzira na to kakvu prezentaciju naprave kandidati. Amerika bi sigurno volela da generalni sekretar bude neko iz zemalja članica NATO iz istočne Evrope, što sigurno ne odgovara Moskvi, kojoj Jeremić odgovara jer dolazi iz neutralne zemlje.

To je inače i bio običaj do sada, da se na pomenutu funkciju biraju ljudi iz malih i neutralnih zemalja, tako da smo za Rusiju sigurno prihvatljivi. S druge strane, Jeremić je uspeo da oživi kontakte Srbije sa nizom zemalja trećeg sveta, koje su bile zanemarene posle 5. oktobra, a neke smo i povredili, kao recimo Zimbabve. On je odigrao i pozitivnu ulogu kada je reč o Kosovu, i ako prođe filter Saveta bezbednosti, sigurno će imati dobre šanse u Generalnoj skupštini da bude izabran na mesto generalnog sekretara. Srbija bi onda u tom scenariju, najboljem po nas, zaista imala moćne saveznike, u Njujorku, Vašingtonu i Moskvi - smatra Jovanović.

Jeremić „preskočio“ Bugarku

Bokovu Na najvećoj svetskoj kladionici Vilijam Hil, nakon objavljivanja zvanične kandidature Vuk Jeremić je sa trećeg mesta skočio na drugo, iznad Bugarke Irine Bokove. Po britanskim bukmejkerima, najveće šanse se trenutno daju Helen Klark sa Novog Zelanda.

Komentari (12)

Nemanja

14.04.2016 21:10

DACIC JE SVE VREME RADIO PROTIV VUKA A SAD KAZE DA JE NORMALNO DA GA PODRZE KAD MU JE NAREDJENO ,

izbeglica

15.04.2016 00:53

@Nemanja - kad nece zajedno mora se napraviti drzava koja ce imati zakon za sve snadzak zivi u srbiji a moli boga da pada kisa u turskoj albanci koji su presli bez dozvole i papira u kosovo posle rata oni hoce da nose kosovo u albaniju svak svom jatu zemlju ne diraj

nenad

14.04.2016 21:30

nece vucic dozvoliti da se zameramo sa nasim prijateljima albancima. a pre svega, sa nasim evropskim prijateljima. prijatelji su svuda oko nas. i oni nas postuju.

VelikiVodja

14.04.2016 22:02

Sva trojca ce da rade sta im se naredi kao i do sada

ciancarlocianini

14.04.2016 22:04

Vracaju Kosovo da bi Srbiju vratili osmanlijama tj,uz Tacija kao buduceg presednika Srbije i Haradinaja kao premijera a uz Zukorlica kao ministra spoljasnjih poslova moze se lako izracunati uz losu demagosku sliku ni manje ni vise 30 godina sa Presevskom dolinom,Sandzakom i preko pola miliona muslimana u centralnoj Srbiji i BG-u staviti tacka na proslost.A kome to odgovara,pa ovima koji ce da ga vrate,razmislite zasto.Da presele svoje iz Rusije i Amerike.A Vuk pa on je upola 10 sa lukom.

Upravo tako

15.04.2016 04:46

@ciancarlocianini - Ja da mrzim Srbiju i da sam albanac, nikad ne bih oteo Kosovo na ovaj nacin. Ja bih nas unistio tako sto bih nam bio Premijer, a to su mogli vrlo lako sa 2 miliona glasova. U sred Srbije naizborima, albanac pobedi. To biste gledali da su siptari pametni. Ovako odose sa nadjubrenom (nuklearno zasoljenom) teritorijom. Cirkus oni, cirkus mi.

petar

14.04.2016 23:57

al je tebi dobro! jos te i placaju za ovakva sra...?!

Milence pilence

15.04.2016 07:43

To smo mi. Pravimo razanj a zec u sumi. Svi samo cekaju da rese nase probleme. Mi smo kao deca u obdanistu, spasice nas tata i stariji brat od onog sto nas mlati.

SalahuddinVelicanstveni

15.04.2016 08:34

Sanjaj te cetnici!

Avalon

15.04.2016 10:09

@SalahuddinVelicanstveni - Nepismeni janičaru,sanjaćeš ti mnogo štošta...

muki

15.04.2016 10:33

@SalahuddinVelicanstveni - Nauci Salahudine prvo da pises "cetnicki jezik" pa se javi ponovo.

Slobo

15.04.2016 20:56

kakve nebuloze... Kosovo moze samo silom da se vrati i proterivanjem arnautskog stanovnistva, a na to trenutno niko nije spreman, prvenstveno Srbija!