Irena Vujović
Ministarstvo zaštite životne sre
Irena Vujović

Ministarstvo zaštite životne sre

Irena Vujović, Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Vlada Srbije je juče usvojila Predlog zakona, koji je zatim upućen Skupštini Srbije u dalju proceduru.

- Očekujem da će se, u skladu sa procedurom Parlamenta, ovaj predlog u narednom periodu naći pred poslanicima. Po njegovom usvajanju, dobićemo pravni okvir za dalje korake kojima je cilj da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte i da se brže prilagođavamo izmenjenim klimatskim uslovima. To je naš cilj i jedan od pet strateških ciljeva Evropske unije, kao i osnova zelene i cirkularne ekonomije – rekla je Vujović.

Vujović je naglasila da je Predlog zakona o klimatskim promenama rezultat saradnje i zalaganja svih nadležnih resora u Vladi. Predlog zakona predviđa donošenje Strategije niskougljeničnog razvoja Republike Srbije sa Akcionim planom u roku od dve godine, čije će važenje biti deset godina od stupanja na snagu ovog propisa.

Ministarka Vujović je dodala da će se, njegovim usvajanjem ispuniti obaveze prema međunarodnoj zajednici, odnosno Okvirnoj Konvenciji UN o promeni klime i sporazuma iz Pariza.

- To će biti još jedan korak koji nas približava pravnim tekovinama Evropske unije – rekla je Vujović.

Predloženim zakonom Srbija zadržava pravo da kreira zakonodavni okvir i postavlja ciljeve razvoja, uzimajući u obzir sve specifičnosti privrednog i energetskog sektora i druge nacionalne socio-ekonomske parametre.

Pročitajte još: