Svečana akademija SPC
Printscreen RTS
Svečana akademija SPC

Printscreen RTS

Svečana akademija SPC, Foto: Printscreen RTS

 * Predsedniku Srbije uručen Orden Svetog Save

* Orden će takođe biti predat  i patrijarhu srpskom Irineju, a Miloradu Dodiku Orden Svetog Simeona Mirotočivog

* SPC svečanom akademijom proslavlja 800. godina autokefalnosti

Predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću večeras je na svečanoj akademiji povodom 800 godina od autokefalnosti SPC uručen orden Svetog Save.

 

Osim Vučića na svečanoj akademiji orden je uručen i patrijarhu sprskom Irineju, a članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku uručen je Orden Svetog Simeona Mirotočivog. Odluku o odlikovanju nedavno je doneo Sinod SPC. Pomenutim ordenom odlikovan je i predsednik Rusije Vladimir Putin prilikom nedavne posete Srbiji.

Patrijarh Irinej odlikuje Vučića ordenom Svetog Save!

AUTOR: Alo/Kurir DATUM I VREME: 05.10.2019. 14:14 Odluku doneo Sinod SPC. Vučić i Irinej, Foto: Youtube/Printscreen * Predsednik Srbije Aleksandar Vučić biće odlikovan ordenom Svetog Save * Čin odlikovanja biće upriličen na svečanoj akademiji u Sava centru 8.

21.00 Milorad Dodik

Večeras imam čast da se obratim povodom jednog jubileja. Izražavam veliku zahvalnost Sinodu SPC za orden. Ovo nije orden Miloradu Dodiku nego srpskom narodu, što je pomogla kad smo stvarali i branili državu. Naša crkva u RS isto obeležava 800 godina i našu eparhiju zahumsko -hercegovačku osnovao je Sveti Sava. Mi koji služimo narodu pomažemo narodu koliko možemo. Sveti Sava nam je ostavio poruku da se otvorimo prema svetu i mi se trudimo da to i radimo. Zahvaljujući svetosavskom zavetu očuvali smo se kao narod, moramo da ostanemo i opstanemo, zahvaljujući tom zavetu uspeli smo da preživimo stradanja, ratove, razne muke. Crkva je uvek bila uz svoj narod. Zato je ovo jubilej nad jubilejima, ovo je dokaz da sve što je zasnovano na čvrstim temeljima može da opstane. Želim da čestitam gospodinu Vučiću na odlikovanju. Mogu da svedočim da gospodin Vučić kao predsednik naše matice nije zaboravio narod u Republici Srpskoj i zato mislim da je ovo odlikovanje zaista zasluženo

20.58 - Patrijarh Irinej je rekao za Milorada Dodika da diše sropskim duhom, da je deo srpskog naroda i da je RS jedna vera i jedan naroda. Dok je Milorada Dodika do tad će biti Republike Srpske. Hvala mu na toj odanosti.

Patrijarh i Dodik

Printscreen

Patrijarh i Dodik, Foto: Printscreen

 

20. 56 Sveti Sinod SPC - pošto je Milorad Dodik već dobitink Ordena Svetog Save I stepena, SPC mu je uručila Orden Svetog Simeona Mirotočivog

Orden svetog Simeona Mirotočivog za Milorada Dodika

Printscreen

Orden svetog Simeona Mirotočivog za Milorada Dodika, Foto: Printscreen

 

20.47 Aleksandar Vučić

- Vaša svetosti vaša prvosveštenstva, časni oci.. Vaša svetosti ni sam svestan ordena koji ste mi dodelili. "Nisam mu se nadao, nisam ga taržio, nisam ga ni očekivao. Zato je i prva rekacija na vest koja me je iznenadila bila da ćutim, svestan i veličine samog čina, i neočekivane časti i sopstevene, kao bi se to reklo, privremenosti, stanja koje sam sam izabrao, svesno kada sam odlučio da o svemu, i najdubljim ranama i našim problemima govorim istinu" ( prolomio se salom aplauz). Da se borim za Kosovo i Metohiju, ali i podršku našem narodu zapadno od Drrine i Dunava, ali i u Crnoj Gori i svuda gde živi. Da posle toga ostanem i postanem, prolazan i privremen uz nadu da će srpstvo i srbijanstvo postati jedno i da će istina pobediti laž. Zahvaljujem se što niste odlučili da se deliti na srpski i srbijanski kako od onih koji mi prete  tako i onih koji vam lažu. A ništa od svega ovoga danas ne bi rekao, ubeđen da je ćutanje ona vrsta skromnosti koja treba da prati ovako velike događaje. Tek kad sam video šta o meni misle oni kojima sam postao izgovor za slanje poruka vama, neretko i za obračun za vama, oni koji veruju da ih oredenje čini većim odmonih koji ordenje daju odlučio sam da izgovorim nekoliko reči. Orden koji ste mi dali obavezujem me da još vioše radim da se borim za Srbiju na KiM da se borim za srpski narod zapadno od Drine i u CG, da ostanem pribran, da će istina pobediti laž.

Patrijarh Irinej

Printscreen

Patrijarh Irinej, Foto: Printscreen

 

20.36 Patrijarh Irinej je rekao da mu je velika čast da mu dodeli najveće crkveno odlikovanje.

- To crkva čini s puno razloga, što naš predsednik neumorno čini i radi i koji čini velika dela ne samo za naše vreme i priliku nego za čitavu Srbiju. Bez Aleksandra Vučića Srbija bi biala ozoglašena zemlja, zemlja genocida. Tako bi nas predstavili naši "prijatelji" koji bi sva nedela pripisali srpskom narodu. Gospodin predsednik Vučić je otvorio puteve Srbiji i svetu. U Srbiji se govori i misli na drugi način. Uviđaju ljudi. Pre gospodina Vučića Srbija je kaskala za svetom. Sa njegovim upravljanjem krenulo se velikim korakom napred. Videli smo šta se i kako radi, sa mnogo žrtve državničke, sa mnogo smisla da se srpski narod okrene prema svetu. Srbija dobija puteve kakve je želela 100 godina unazad. Slave se novi načini života srpskog naroda. Da će biti zaustavljeno napuštanje naše domovine. Da ono što traže u zemljama Evrope da dobiju u našoj voljenoj i dragoj Srbiji. Ja moram da ovde kažem da sam više od 20 godina proveo u prizrenskoj bogosloviji. Ja ne mogu da shvatim da Prizren pripada nekom drugom narodu znamo kome. Srbiju posećuju ugledne ličnosti sveta. I zato se zna stav naše crkve. Polako se misli o Srbiji menjaju. Povlače se priznanja. Činjenica je da je sudbina Kosova u najvećoj meri zavisi od nas. Zato ga molim da u budućnosti čini ono što čini danas. Živela Srbija

patrijarh i predsednik

Printscreen

patrijarh i predsednik, Foto: Printscreen

 

Ne smemo pokloniti ni jednu stopu naše svet srpske zemlje. Prihvatamo kompromis i dogovor, ali poklon ne. Ja se zahvaljujem gospodinu predsedniku za sve ono što je učinio i da nastavi da čini. Ja se oslanjam i na pomoć naših svetih svetitelja na Kosvu i Metohiji kiji će nam pomoći da očuvamo našu svetinju Kosovo i Metohiju. Zahvaljujem se gospodinu predsedniku za lavovsku borbu za naše Kosovo i u to ime predaje mu najviše odlikovanje, da krasi njegove grudi za sve ono što čini za dobrobit srpskog naroda. Aksios na mnogaja ljeta, rekao je patrijarh i uručio orden predsedniku Vučiću.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Printscreen

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, Foto: Printscreen

 

20.35 Na binu su uz fanfare pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik da im se dodeli orden Svetog Save I stepena za njegovu delatnu ljubav prema majci crkvi i zalaganje celovitosti jedinstva crkve, srpskog naroda i borbu za Kosovo i Metohiju i celovitu Srbiju.

patrijarh, predsednik Srbije i srpski član Predsedništva BiH

Printscreen

patrijarh, predsednik Srbije i srpski član Predsedništva BiH, Foto: Printscreen

 

20.34 Patrijarh Irinej se zahvalio na ordenu

20.32 - Počelo uručenje oredena Svetog Save I stepena patrijarhu Irineju

20.29 - Mitropolit Dabro bosanski Hrizonstom obratio se akademiji i pročitao odluku da povodom 800. godina SPC odlikuje ordenom Svetog Save I stepena patrijarha Irineja, kao i za velika dela Sveti arihejrejski sinod doneo je odluku da predsednik Vučić i Milorad Dodik  budu odlikovani ordenom Svetog Save I stepena.

Patrijarh Irinej

Printscreen

Patrijarh Irinej, Foto: Printscreen

 

20.12 - Episkop niški gospodin Arsenije pročitao je posalnicu SPC srpskom narodu povom 800 godina autokefalnosti po blagoslovu patrijarha Irineja. naglašeno da je SPC s radošću podelila ovu poslanicu. Da narod treba da razume okolnosti vremena u kome Srbija živi. Dat je kratak istorijski prikaz razvoja srpske crkve i države. Naglašeno je da se Srbija nekad, kao i danas našla na vododelnici između istoka i zapada, koji nisu bili manji od ovih današnjih. Ukazano je na ulogu Svetog Save na obrazovanju monaha i sveštenstva srpske crkve. I ukazano zašto je SPC trebala da bude autokefalna. Autokefalnost znači da neka crkva ne zavisi od nekog veliko crkvenog centra. Upravo je to 1219. Sveti Sava izdejstvovao i SPC dobila sopstveni arihrejerski sabor. Taj događaj je vododelnica koja deli srpsku istoriju pre Svetog Save i posle. Naglašeno je i da je srpski narod preživeo albanski golgotu, Prvi svetski rat, stravično stradanje tokom Drugog svetskog rata, do stradanja Srba u građanskom ratu. Svetosavski duh čini da preobražava i spasava srpsku decu.

episkop niški

Printscreen

episkop niški, Foto: Printscreen

 

20.08 - Svečana akademija započela intoniranjem državne himne Bože pravde

Svečana akademija SPC

Printscreen RTS

Svečana akademija SPC, Foto: Printscreen RTS

 

20.05- Svečana akademija započela pevanjem hora kad su u salu u pratnji patrijarha Irineja ušli predsednik Srbije Aleksandar vučić i Milorad Dodik

Aleksandar Vučić

Printskrin

Aleksandar Vučić, Foto: Printskrin

 

20.03 - Velika sala Sava Centra ispunjena je do poslednjeg mesta sa zvanicama koje prisustvuju svečanoj akademiji povodom 800. godina autokefalnosti SPC

Veliki jubilej SPC, 800 godina autokefalnosti, obeležava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije koji treba i da se obrati na svečanoj akademiji u Sava centru, pored patrijarha Irineja. Na svečanoj akademiji očekuje se prisustvo najviših zvaničnika, srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, predstavnika Vlade Srbije, diplomatskog kora. 

Orden svetog Save ustanovljen u vreme patrijarha Germana i podeljen je na tri stepena koji se međusobno razlikuju po bojama lenti i samih insignija: prvi koji je bele boje, drugi crvene, a treći stepen je plave boje.

Ordenom prvog reda do sada su odlikovani svi patrijarsi Srpske pravoslavne crkve, a između ostalih i ruski patrijarh Aleksej Drugi, ruski predsednik i premijer Vladimir Putin I Dmitrij Medvedev, pisac Aleksandar Solženjicin, srpski akademici Dejan Medaković, Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica, sportisti Novak Djoković, Dejan Bodiroga, Vlade Divac, francuski humanitarac Arne Gujon...

Orden Svetog Save dodeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim delanjem, trudom i učinkom doprinele ugledu i boljitku srpskog naroda i srpske pravoslavne crkve.

 

 

Komentari (5)

Jana

08.10.2019 21:37

Podrska predsedniku.

N.N.

08.10.2019 23:54

@Jana - zasluzeno..

Petar

08.10.2019 21:43

Potpuno zasluzeno,predsednik je zasluzio ovaj orden jer je svojim trudom i radom doprineo bolju buducnost svim gradjanima Srbije.

Cedica

08.10.2019 21:49

Jako smo ponosni na SPC i nasu vlast.

Deki

08.10.2019 22:19

Велику част,обавезу и одговорност овај орден носи са собом!