Aleksandar Vučić
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC
Aleksandar Vučić

TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Aleksandar Vučić, Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Bezbednjaci ne isključuju ni prodaju informacija. Pošto je radna grupa MUP, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, prikupila dokaze koji pokazuju da jeste bilo nezakonitog prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članova njegove porodice od strane dela pripadnika policije, nameće se pitanje koji interes je imala pomenuta grupa da šefa države stavi na mere.

Motiv može biti i prodaja informacija kriminalnim klanovima i strancima, jer detalji razgovora predsednika jedne zemlje s članovima porodice ili saradnicima predstavljaju kapitalne informacije, čija je cena nemerljiva.

Policija je, podsetimo, u vezi sa aferom prisluškivanja predsednika saslušala oko 50 osoba, uključujući i bivšu državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović i Dejana Milenkovića Bagzija, nekadašnjeg načelnika Službe za specijalne istražne metode UKP. Hrkalovićka, najviše rangirana među saslušanima, poslata je i na poligraf. Ona je najpre prihvatila poligrafsko ispitivanje, da bi, kako pišu mediji, bukvalno u trenutku kad je trebalo da bude priključena na aparat, rekla da se predomislila i da odbija ovakav način ispitivanja.

Marko Nicović, nekadašnji direktor beogradske policije, kaže da se informacije iz prisluškivanih razgovora neke osobe mogu prodavati, a da njihova cena zavisi od važnosti same osobe koja je slušana.

Informacije vrede onoliko koliko vredi ta osoba koja je prisluškivana. Najskuplje su, naravno, informacije o predsedniku jedne zemlje, to su onda kapitalne informacije... Cena? Samo je maštom ograničena. Zainteresovana strana platiće za tako nešto koliko god se traži - kaže Nicović i dodaje:

Prisluškivanjem takve osobe vi možete saznati konstalacije u zemlji, da vidite s kim se ta osoba čuje, ko je važan, šta pričaju... Zatim, odnosi unutar stranke, ko su klanovi, ko je u toj hijararhiji važan... Kad imate takve informacije, onda znate i kako da se postavite, opredeljujete...

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš podseća da je mnogo aspekata u ovoj aferi sa prisluškivanjem predsednika Srbije koji moraju biti ispitani.

PROČITAJTE JOŠ: