PREDSEDNIK GRMEO IZA ZATVORENIH VRATA Vučić žestoko opleo po ministrima koji ne rade kako treba: Pomenuta i imena, smene u Vladi i SNS sve izvesnije

Na sednici Predsedništva SNS održanoj u ponedeljak, a koja je trajala skoro dva sata, gotovo da nema ministra, pogotovo iz redova naprednjaka, koji se nije našao na meti oštrih kritika lidera ove stranke i predsednika Aleksandra Vučića.

Predsedništvo SNS Aleksandar Vučić
Predsedništvo SNS Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Kako se saznaje, pre zvaničnog okupljanja vrha najjače partije u državi, Vučić je okupio sve članove Vlade iz naprednjačkog jata i taksativno, poimence, u ne baš prijatnom tonu, izneo na svetlo sve primedbe. Neke je uopšteno kasnije ponovio i tokom zasedanja Predsedništva.

Ljudi koji su upućeni u dešavanja prenose da je predsednik posebno bio ljut zbog toga što ministri nisu angažovani svakodnevno, već se većina vikendima ponaša kao da su na godišnjem odmoru. Naveo je i da se većina od njih otuđila od naroda i zatražio da se pod hitno pojača rad na terenu. Vučić je posebno ogorčen nedovoljnim zalaganjem ministara koji su prvi put seli u fotelju i Nemanjinoj 11 i koji i pored javnih opomena i dalje ne pokazuju očekivanu marljivost. Lidera naprednjaka razljutilo je i to što je većina ministara nakon kritika samo prividno dodala gas. Odnosno, samo su počeli češće da se pojavljuju u medijima ne bi li poslali sliku da se trude i rade.

Ministri, a posebno "novajlije", već su se našli na udaru kritika predsednika Vučića, kada je pravljen presek prvih sto dana rada Vlade krajem januara. Iako on nije govorio o imenima, spekulisalo se da najviše "cilja" ministarku trgovine Tatjanu Matić, kao i Anđelku Atanasković, koja vodi resor privrede.

Ne samo da se u međuvremenu novi članovi Vlade nisu razbudili, nego je sada "lista kritikovanih" proširena na gotovo sve šefove resora u Nemanjinoj 11.

- Šta ste radili proteklih dana, koliko građana ste pozvali da vidite kakve probleme imaju, šta možete da učinite za njih - upitao je Vučić ministre, ali i partijske saborce posle sednice Predsedništva. - Pa ja dnevno lično odgovorim na 100 poruka koje mi šalju građani, i to preko društvenih mreža, mejlom, neke i pozovem telefonom. Nemoguće da od 22 ministra samo jedan nešto radi tokom vikenda, to su stvari koje moraju da se menjaju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Vučić nekim ministrima otvoreno uručio žuti karton:

- Kod ministara ne postoji mogućnost brze smene, kao što se dešava sa drugim funkcionerima. Smena ministara je rekonstrukcija Vlade. Ali, nekoliko takvih opomena, pogotovo ako su personalizovane, što se verovatno dešava van javnosti da neko dobije poruku da je preterao, onda to posle izvesnog vremena može da znači i smenu. Vučić želi da ceo taj sistem malo rastrese i prodrma, da postane efikasniji, što ne znači da će biti sad smena. Ukoliko se nekoliko puta pokaže da neko ne radi, moguća je i rekonstrukcija Vlade i zamena pojedinih ministara.

SMENE U SNS?

Nisu samo ministri bili na meti kritika na sednici Predsedništva SNS, već i drugi funkcioneri ove stranke, za koje je Vučić rekao da se ponašaju bahato. Anđelković misli da bi određeno provetravanje SNS moglo da se desi i pre skupštine stranke, koju je Vučić najavio za jesen, a sigurno pre izbora planiranih za proleće 2022.

- Funkcioneri često znaju da zaborave da su oni tu u funkciji građana, a ne u feudalnom smislu gospodari podanika. I da se ne bi pojedinci tako ponašali prema građanima, povremeno neko mora da bude kažnjen i smenjen. Mislim da je ovim Vučić nagovestio da će tako nešto da usledi.

Povezane vesti

 • Korisnik: Hana
  26/02/2021 - 07:04
  Svi bi trebalo da daju svoj maksimum i opravdaju dato poverenje.
 • Korisnik: Masa
  25/02/2021 - 23:45
  Ministri su tu da bi radili u interesu gradjana, a ne da glume sefove. Slazem se sa predsednikom da svako mora da radi svoj posao odgovorno. Ne moze Vucic sam da nosi sve na svojim ledjima.
 • Korisnik: Dragan
  25/02/2021 - 23:41
  Pojedini muinistri već imaju ćuti karton a izgleda da će ubrzo dobiti i crveni.
 • Korisnik: Vera
  25/02/2021 - 23:30
  Svako treba da radi odgovorno svoj posao i da daje svoj maksimum, ukoliko nema rezultata smena je jedino resenje!
 • Korisnik: Ivana
  25/02/2021 - 21:28
  Neka menja ministre ako ne rade svoj posao.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi