Aleksandar Vučić
Tanjug/Sava Radovanović
Aleksandar Vučić

Tanjug/Sava Radovanović

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas najavu opozicije da će oformiti savez. On je, tokom obilaska radova u Urgentnom centru istakao da su za opoziciju izbori uvek laki.

"Oni uvek znaju kad su izbori. Za njih su uvek laki, a mogu da budu laki samo za one koji na njima gube. Za mene su svi izbori teški, morali smo na nekoliko da idemo i pre vremena, jer smo sprovodili reforme. Ali ja sam na sve reforme, ma koliko bolne bile, ponosan", rekao je Vučić i dodao da su svi ministri obavljali i da će ubuduće obavljati dobar posao, iako su svi bili protiv teških mera.

"Svi su bili protiv tih mera, misleći da postoji ćup iz kojeg izlazi novac. Nisam želeo da sporovodimo teške reforme bez podrške naroda. Danas imamo izuzetno dobro stanje, ekonomija nam ozbiljno napreduje, plate i penzije rastu i biće drastično veće nego danas", rekao je Vučić i dodao da ne vidi razlog za prevremene izbore.

"Ali ako oni insistiraju, zašto da im ne izađemo u susret? Imamo uskoro lokalne izbore, siguran sam da će taj desničarsko-tajkunski savez pokazati šta može, samo im sitnica nedostaje - mora narod da glasa za nekoga od njih. Za nas je glas naroda najvažniji, nema tu velike filozofije", poručio je predsednik Vučić.

On je potom rekao da se pita "odakle Đilasu 100 miliona evra" i istakao da je teško "suprotstaviti se tajkunskoj familiji".

Odgovarajući na kritike koje mu iz opozicije upućuju zbog Kosova, Vučić je upitao zašto prihvatali Rezoluciju 1244.

"Jesam li ja prihvatio premeštanje razgovora u EU, ili neko drugi? Ja ili Jeremić, Đilas i Tadić? Je l neko smeo da ih pita bilo šta oko Rezolucije 1244", rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

"Ponekad me terate da otežavam našu pregovaračku poziciju, a u Rezoluciji nigde ne piše Srbija, već Savezna Republika Jugoslavija, a jesam li je ja uništio? Jesam li ja dao krila Crnoj Gori da ode ili isti oni 2006. godine", upitao je predsednik i konstatovao da su pored svega "doneli odluku da upute kretensko pitanje Međunarodnom sudu pravde i dali legitimizaciju albanskoj nezavisnosti na Kosovu".

Prvi put smo na malom tragu u slučaju ubistva Ivanović

Predsednik Vučić je rekao da smo prvi put na "malenom tragu" u vezi s razrešenjem ubistva Olivera Ivanovića.

"Prvi put smo na tragu nečemu sto nige nelogično, ali, da li je tačno - to ćemo proveravati", rekao je Vučić.

Upitan da komentariše nedavna hapšenja više lica, koja, prema navodima medija, prištinske vlasti pokušavaju da povežu s ubistvom Ivanovića, Vučić je rekao da bi bilo neozibljno da se tako ponašaju, da on lično jedva čeka da mu tako nesto pošalju, ali da bi to bio samo nastavak prakse, koju, kako kaže, prištinske vlasti praktikuju od početka istrage.

"Iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način, sad smo na malenom tragu, a oni su još od početak pozivali i saslušavali ljude sa severa, neke i po tri sata, s namerom da potvrde ono što oni misle - da je taj i taj ubio Olivera Ivanovića, ali su svaki put morali da odustanu", rekao je Vučić i dodao da ne misli da neko s tim sada hapšenjima može da se igra, "toliko neozbiljan valjda nije, a uveren je i dalje da će se, ne garantuje kada, otkriti istina. Dodao je još da neke od uhapsenih potražuje i Srbija, a jedna od njih je na poternici zbog ubistva, ali je Ivanovića.

"A posle svega kažu: "E, Vučiću, to je loše rešenje, katastrofalno!" Drže mi predavanja oni koji su postavili granice na Jarinju i Brnjaku. A onda kažu da ih ne ukidamo, da vole te granične prelaze, samo da u virtuelnom svetu zadržimo uverenje da je to naše, jer nam je tako lepše, iako je Srba tamo sve manje", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio da će Srbija nastaviti da pregovara.

"Ako Srbi vole prevare i nešto lepo upakovano u mašnicu, neka izvole. Ja nikad nisam lagao narod, ni oko Kosova, ni oko bilo čega drugog", rekao je Vučić i osvrnuo se na to da je Srbija sada poštovanija nego ikad.

"Sa koliko sam se ja predsednika susreo za poslednjih nekoliko godina i koliko puta?", upitao je predsednik Vučić.

Na pitanje oko Gazivoda predsednik je rekao da ostaje pri onom što je i ranije govorio da su Gazivode strateška stvar.

"Kad bih rekao više, ugrozio bih našu poziciju, ali vi znate da su strateška stvar", istakao je predsednik Srbije i dodao da se bori i da nije sve tako beznadežno.

"Borimo se. Pojavio sam se u Briselu, pročitao dokumenta, rekao: "Evo vam načelni deo oko energetike", gde piše da je neophodna Zajednica srpskih opština. A gde je ona? Kad ih to pitam, oni ućute", rekao je Vučić i istakao da narod u Srbiji ne treba da brine za provokacije i neodgovorne izjave naših ljudi.

"Bošnjake veoma poštujemo, borimo se za njih kao i za Srbe i sve druge građane Srbije. Ne treba se sekirati oko izjava Sulejmana Ugljanina, on sebi pravi promociju, a niti je važan niti može da povredi državu Srbiju", ocenio je Vučić.

Predsednik je rekao da naš narod na Kosovu ne treba da plaše ni vojna vozila SAD.

"Napravili su oni super spotove o našem narodu. A vidim da to budi ratnu krv kod nekih Albanaca. Ostavite, ljudi, rat za sobom, mi ćemo da čuvamo mir. Vidim njihovu pasioniranu želju da zauzmu sever, važno je da se tu izbegne sukob, a to što će da se vozikaju u različitim vozilima, neka se vozikaju. ono što mi imamo i što oni imaju nije uporedivo, ali želim da samo govorimo o miru i stabilnosti", naveo je Vučić.

Trljaju mi sud pravde na nos

Predsednik je rekao i da mu predstavnici prištinskih privremenih institucija pri svakom susretu gotovo s uživanjem pominju kako smo tražili mišljenje od Međunarodnog suda pravde u slučaju kosovske nezavisnosti, što je, ponovio je, "zakucalo" našu poziciju u daljim naporima za postizanje dogovora.

Naveo je da mu potez s traženjem misljenja od MSP na svakom sastanku pominju i Tači, Čolaku, Šalja, Kuči, pa mu još, kaže, po 50 puta čitaju odluku suda uz poruku - ''evo ti ga tvoji Jeremić i Tadić, i tako na svakom sastanku..''..

"I mi idioti još se obavezemo da ćemo svaku odluku MSP; kakva god da bude, da prihvatimo i sada, kažite mi jednu teritoriju, jednu zemlju koja je je isto to uradila... Jer to je svako morao da razume da sudije dolaze iz zemalja koje su većinski priznale nezavisnost, 23 od 25 zemalja, i da će suditi u ime tih zemalja i tako je i bilo, jedan je samo bio izuzetak", naveo je Vučić te dodao:

"I još spremili ljudi saopštenje naciji kako su pobedili".

Kako je naveo, nijednu priliku pristinski predstavnici nisu propustili da mu to kažu: "otvore mi ranu pa prisitkaju s tim još dublje".

Upitan da komentarise izjavu Haradinaja da podela ne dolazi u obzir, inače će biti rata, Vučić je rekao da realno uvek brine zbog njihove "pasionirane želje" da zauzmu sever Kosova, ali je ponovio da je zbog toga važno da se tu izbegne sukob.

"A, to što se oni vozikaju američkim džipovima, neka se vozikaju, dovoljno je da pogledate čime oni raspolažu, a čime mi, zato i želim samo da govorim o miru i stabilnosti i tu je onda vazno da imate dobru vojsku i policiju, jer je to garancija", rekao je Vučić.

Komentari (33)

Nikola

22.07.2018 13:51

Opozicija sebe precenjuje, i treba da se ide na nove izbore i opet da se počisti opozicija i da im se opet dokaže da ih niko ne glasa i ne voli.

delije1389

22.07.2018 14:05

@Nikola - Nevrede njima novi izbori jer oni nisu razumeli da stalno gube.

Naki

22.07.2018 13:53

Tako je govorio i slobodan

Lili

22.07.2018 13:55

Taj Savez je čista glupost, svi znaju koju funkciju imaju a niko ne zna koji je program Saveza, time nam je sve obajašnjeno!

kiki

22.07.2018 14:10

Opozicija je navikla na debakle tako da je njima svejedno kada su izbori.

Dejan

22.07.2018 14:27

Opozicija nema cime da se pohvali a vec hoce nove izbore!

lidija

22.07.2018 14:28

Opozicija bi trebalo nesto da promeni kod sebe, inace, ne znam na koju promenu kod glasaca racunaju.

da

22.07.2018 14:32

Uvek se necemu nadaju i nakraju nista

car

22.07.2018 14:32

Opozicija se kao nesto koprca ali nista od njih

loki

22.07.2018 14:45

Na svakim izborima su pokazali koliko su nesposobni. Za svaku kampanju dobiju brdo novca iz inostranstva, a na izborima jedva pređu cenzus.

milica

22.07.2018 14:55

Srbija danas u svetu poštovanija i da samo takva može da traži nešto za svoj narod

Ivana

22.07.2018 15:43

Opoziciji je lako jer oni nikad ne ispunjavaju ni jednu obavezu niti obecanje,samo lazu.

Jana

22.07.2018 15:45

Srbija je prosla i prolazi kroz reforme koje su apsolutno preporodile Srbiju i stabilizovale budzet.

Vesna

22.07.2018 16:42

Oni bi voleli da mogu nesto da urade na izborima ali prvo moraju da steknu poverenje gradjana a narod zna ko su oni

Nenad

22.07.2018 16:43

Ma nema od njih nista

miki

22.07.2018 18:17

Srbija danas u svetu poštovanija

aleksandra

22.07.2018 18:21

Narod je izabrao vodju pa sta sad zele.

Bojan

22.07.2018 18:29

Današnji opozicionari su pokazali koliko i šta mogu 2000-tih, tako da što se mene tiče neka hvala, moj glas nikada neće dobiti, ni Đilas, ni Jeremić, niti bilo ko iz tog bloka.

Mila

22.07.2018 18:30

Svaki izbori će pokazati isto bez obzira na vreme održavanja,opozicione stranke su pokazale da nisu vredne poverenja građana.

Vanja

22.07.2018 19:28

Nikada opozicija nece dobiti podrsku naroda!!

Pedja

23.07.2018 06:38

@Vanja - Zato sto nisu opozicija i alternativa vlasti vec skup narcisoidnih lidercica povezanih licnim interesima

vuk

22.07.2018 19:59

I ono što je već dogovoreno i potpisano im je problem da sprovedu u delo. Ne žele da prihvate da im ništa ne ide na ruku. Srbija sada ima ozbilju politiku.

hah

22.07.2018 20:38

Mogu da se ujedinjuju i da sklapaju saveze do mile volje ali uzalud im kad podrsku gradjana nemaju.

maca

22.07.2018 20:40

Gube i placu.

maca

22.07.2018 20:41

A kada se udruze za izbore svi zajedno imaju nekih 2,1 posto glasova.

Jovana

22.07.2018 21:22

Za opoziciju su izbori laki, jer se ne bore svakodnevno za ovu zemlju i za njene gradjane, bave se jedino kritikovanjem, sve sto se uradi ne valja, a nikad nemaju ni jedan konkretan predlog

momo

22.07.2018 23:05

I ponovo će da izgube.

jana

22.07.2018 23:06

Džaba im Savez kad im narod ne veruje.

Jj

22.07.2018 23:10

Ma covek ne treba da se osvrce na opoziciju. Oni ni ne postoje u sustini.

una

23.07.2018 08:27

Kod nas opozicija fakticki ni ne postoji

Aleksa

23.07.2018 09:18

Svaki izbori su teski u zavisnosti sta se ocekuje, posle izbora je malo veci problem treba dase odradi i ispuni obecano

ivan

23.07.2018 14:44

Opozicija ni ti šta ulaže,ni ti šta dobija.

srdjan

26.07.2018 13:35

sada idu izbori,pa posle ....