Aleksandar Vučić
Alo!/Marko Đoković

 

Aleksandar Vučić

Alo!/Marko Đoković

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Marko Đoković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas posle podne u Jerusalim, gde na poziv predsednika Izraela Ruvena Rivlina učestvuje na Petom svetskom forumu o Holokaustu "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma".

Predsednik je na svom zvaničnom instagram nalogu "Budućnostsrbije" objavio fotografiju sa aerodroma, na kojoj je sa ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer Kam i ambasadorom Srbije u Izraelu Milutinom Stanojevićem.

- Danas smo u Jerusalimu gde obeležavamo 75 godina od oslobođenja logora Aušvic - Birkenau. Srbija je, iako zauzeta borbom za oslobođenje od okupatora, 27. decembra 1917. godine prva u svetu, javno podržala formiranje države jevrejskog naroda. Srpski narod je delio sudbinu sa jevrejskim narodom tokom II svetskog rata i sve vreme vodio žestoku borbu protiv fašista i njihovih pomagača - napisao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je usvojila zakon o vraćanju imovine žrtava Holokausta koji nemaju naslednike i jedina zemlja koja je na zgradu predsedništva okačila zastavu sa Davidovom zvezdom kako bi obeležila 75 godina Holokausta.

Aleksandar Vučić

Shutterstock

Aleksandar Vučić, Foto: Shutterstock

Vučić će sutra imati i zvaničan sastanak sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, a planiran je i sastanak sa predsednikom Moldavije Igorom Dodonom.

- Posebna je čast što ću, uz četvoricu ili petoricu šefova država i monarha, biti jedan od onih koje će predsednik Izraela Ruven Rivlin primiti u zvaničnu audijenciju posle velikog događaja u četvrtak - rekao je Vučić ranije danas za RTS i dodao da će u Izraelu biti "ceo svet", oko 40 lidera iz Evrope i sveta, među njima i iz regiona Zeljko Komšić, Kolinda Grabar Kitarović, Milo Ðukanović.

U čast dolaska predsednika Vučića se na zidu u Jerusalimu pojavio i natpis na zidu u znak dobrodošlice.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Hvala na divnoj dobrodošlici! #Serbia #israel

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jan 22, 2020 at 11:49am PST