Aleksandar Vučić, Miloš Zeman
Tanjug/Zoran Žestić
Aleksandar Vučić, Miloš Zeman

Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Vučić, Miloš Zeman, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je danas boravio u Drvaru povodom  „Dana sećanja"- pomen na stradale Srbe u 20. veku" obratio se srpskom stanovništu u Drvaru na svečanoj akademiji "Krajino moja" kojom se obeležava sećanje na stradanje Srba u 20. veku.

Vučić je prethodno posetio u selu Obalj rodnu kuću Gavrila Principa, gde se upisao u knjigu utisaka i razgovarao sa njegovim potomcima, a onda obišao vrtić i razgovarao sa privrednicima ovog kraja.

Svečana akademija počela je obraćanjem episkopa bihaćko-petrovačkog, oca Sergija koji se zahvalio Vučiću na dolasku u Drvar. Na svečanoj akademiji govorila je i načelnica opštine Drvar i član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Vučić stigao u Drvar, pa uputio snažnu poruku srpskom narodu! (FOTO)

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 13.09.2019. 18:53 - 13.09.2019. 19:08 "Dan sećanja" se održava u pomen svim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. veka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

 Vučićev izlazak na binu i obraćanje Srbima koji žive u Drvaru propraćen je gromoglasnim aplauzom.

20.18 Ja nikad nijednu grđu reč nisam rekao za ijednog političara srpskog u BiH. To je moj princip. Nisam nikad govorio o nekim drugim političarima. Ponosan sam što sa RS. Nemamo problem zahvaljući predsedniku Dodika da Srbija i RS izgrade veliki memorijalni centar s druge strane save da našu decu učimo da ne prećutkuju. Zajednički obeležavamo sve dane od početka NATO agresije do Prvog i Drugog sprskog ustanka. Tako ćemo obeležavati muke Drvarčana. Nemojte da nam branite da volimo mesta u kojima su se Srbi odvajkada rađali. Ja vam dragi prijatelji kažem pomagaće vam Srbija mnogo više. Hoću da vas vidim nasmejane da gledate u budućnost pravo i da je onako zamislite kao budućnost za vašu decu. Hvala vam na veličanstvenom dočeku. Hvala što sam prvi sprski predsednik koji je došao u Drvar ovo nije poslednji put, Hvala na gostoprimstvu. Živeo Drvar, Živela Krajina, Živela Srpska, Živela Srbija.

20.17 Kažu Gavrilo Princip je bio terorista a borio se za slobodu svog naroda. Udarite slobodno na mene. Ne plašim se nikog iz Beča i Londona jer sam rekao istinu. Ono što je važno, je da gledamo u budućnosti da razvijamo ove krajeve.

20.14 Imamo pravo da se ponosimo srpskom narodu i rodu. Kome smeta fabrika. Mi samo borbom i radom možemo da opstanemo ovde u Drvaru i Krajinu. Otac i majka su mene i brata vodili u Obalj da vidimo kuću Principovu. Principov rođak, koji se isto zove kao Gavrilo nosi majicu sa principovim likom, ali nosio je košulju i skrivenu majicu. Moj stariji sin Danilo nosio je isto principovu majicu i nije je sakrivao.Ne stidite se svog roda i predaka koji su ovenčali srpski rod.

20.12 Jedna kompanija iz Srbije otvara pogon i ortvoriće 120 radnih mesta. Isplatiće se majkama porodiljama zaostali novac i zato su legle pare na račun Drvara

20.09 - Drvaru je danas uplaćeno 2,5 miliona evra. Uplatićemo za našu crkvu. Predsednik Dodik će pogledati sa vladikom Sergijem da se napravi jedna kapela i podigne krst na Petrovačkoj cesti da se obeleži stradanje Srba.

20.06 - Poštujemo Hrvate i Bošnjake i želimo da živimo miru stotinama godina. Ne damo da neko izvrće da od žrtve pravi dželata i štitićemo svoj narod. Mi Srbi moramo da budemo jedinstveni. 

20.00 -"Vaša prvosveštenstva, poštovani člane predsedništva BiH dragi prijatelju Milorade Dodiku, dame i gospodo braćo i sestre, ja sam večeras slušajući vladiku Sergija i mog prijatelja Dodika mogu reći da sam srećan i ponosan što mogu da predstavljama Srbiju ovde u Drvaru. Jer zna da vaša srca kucaju za Srbiju, ali i naša srca kucaju za Banjaluku, Drvar i sva mesta. Večeras obeležavamo stradanje našeg naroda, rekao je Vučić. 

Akademija je nešto ranije započela intoniranjem himni Srbije i Republike Srpske, a okupljenima se obratio episkop bihaćko-petrovački, otac Sergije, koji je zahvalio predsednicima na podršci i pomoći koju pružaju srpskim opštinama u Federaciji BiH.

On je rekao da je Srbija uvek bila prva misao Srbima sa ovih prostora, a predsedniku Srbije je zahvalio prvi od predstavnika srpskih vlasti došao u Drvar.

"Vučić je krajiške Srbe podsetio, kaže, na velikog kralja, potonjeg "kralja srpskog", Petra Mrkonjića Karađorđevića, koji je u vreme bosansko-hercegovačkog ustanka ostavio udobnost svetskih metropola i došao u te krajeve da im pomone da osvoje slobodu.

Od tada, do danas, kaže Sergije, nijedan državni poglavar matice Srbije nikada nije kročio u Drvar i taj kraj.

"Vaša poseta vise je od ohrabrenja da ostanemo ovde", rekao je episkop i dodao da će uvek biti zahvalni zbog pomoći i pamtiti one koji su ih hrabrili i pomagali.

"Vaš dolazak u slobodarski Drvar je potvrda i nada da nećemo biti ostavljeni od onih čija nam pomoć treba i koja je u stanju da nas održi ovde gde jesmo", naveo je on obraćajući se Vučiću i Dodiku.

Dodao je i da su Srbi ovde bili meta pre 24 godije, a oni su hteli samo da žive na svojim ognjištima kao dostojanstveni, pravoslavni narod.

"Mi nismo ovde od juče i nismo za juče, naše postojanje je za danas i sutra i vekove koji dolaze. Naše postojanje i volja da ostanemo je poraz oni koji hoće da nas prognaju", rekao je episkop.

 

 Razgovor sa načelnicima opština

Dodik i Vučić prisustvuju u Drvaru centralnoj akademiji u pomen stradalim Srbima zapadnokrajiških opština 1995. godine pod nazivom "Krajino moja". Svečanoj akademiji prisustvovaće i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

 Tokom današnje posete Drvaru Vučić se sastao i sa načelnicima opština, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Sa Dodikom i Vučićem vrtić "Majka hrabrost" su posetili i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vučić

Twitter printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Twitter printscreen

 

- Srećan sam što sam ovde sa vama. Mi smo danas prebacili milion evra u fond za pomoć Drvaru. Pre svega 150.000 maraka za ostala davanja porodiljama, majkama sa troje i više dece i izmirenje dugovanja opštine. Da biste vi znali, dragi prijatelji, nismo mi mogli mnogo da pomognemo pre 5 ili 6 godina. Danas to možemo i posebno sam ponosan na tu činjenicu - rekao je predsednik Vučić posle obilaska vrtića "Majka hrabrost".

Vučić je nešto ranije posetio kuću Gavrila Principa

"Na kraju će nas da naprave da smo bili fašisti u Drugom svetskom ratu, da smo bili loša strana u Prvom svetskom ratu, iako smo strana pobednica, strana koja je trpela agresiju i koja je jedna od najstradalnijih zemalja i naroda, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Drvaru.

On je ranije danas posetio, sa sinom, kuću Gavrila Principa u selu Obljaj, u opštini Bosansko Grahovo, a u izjavi Pink teleiziji se osvrnuo na sve češće poruke i pokušaje revizije istorije, odnosno uloge Srbije i srpskog naroda u dva svetska rata, u kojima je naša zemlja i naš narod bio na strani slobode, odnosno pobednika.

 

Princip je, podsetio je, bio mlad čovek koji je život posvetio borbi za slobodu, a da li je to Srbiji donelo veliku sreću ili nesreću, kaže Vučić - drugo je pitanje.

"Princip je junak. Nije to radio zbog materijalne koristi ili zbog bilo čega što bi danas nekome moglo da bude motiv, već iz čvrste vere u slobodnu državu", rekao je Vučić posle obilaska Principove kuće.

Dodao je da je Princip čovek kojem je sa ponosom podigao spomenik u Beogradu, u kojem ga, podseća, nije bilo dok on nije postao premijer.

Srbija je, ističe, spremna da uloži dodatni novac i u Bosansko Grahovo, u obnovu Principove kuće.

"U priči oko promene i revizije istorije... Na kraju će nas da naprave da smo bili fašisti u Drugom svetskom ratu, da smo bili loša strana u Prvom svetskom ratu, iako smo strana pobednica, strana koja je trpela agresiju i koja je jedna od najstradalnijih zemalja i naroda", naglasio je predsednik Srbije.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Predsednik Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik sa decom iz sela Obljaj, ispred kuće Gavrila Principa.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Sep 13, 2019 at 7:59am PDT

 

Vučić je poručio da je naše da radimo svoj posao i zajedno sa Republikom Srpskom i srpskim narodom u čitavoj BiH radimo na očuvanju nacionalnog identiteta, jezika i pisma.

"I zato sam srećan što sam danas ovde", rekao je Vučić i dodao da je Srbija Drvaru prebacila milion evra - od čega 75.000 direktno opštini, a 925.000 Vladi RS.

Kako je precizirao, sredstva su tražena i namenjena za projekte izgradnje vodovoda, puteva, škola, vrtića, domova zdravlja...

Vučić je primetio da se u tom kraju BiH od 1945. godine, kada je pobedila revolucija, gledalo da se, ako je moguće, ne uloži ništa, odnosno tamo gde su Srbi činili većinsko stanovništvo, sa obe strane granice između BiH i Hrvatske - nije se ulagalo, te da Tito, kog je narod tog kraja spasao, namerno nije želeo da se tamo ulaže.

"Srbija nije mogla, jer nije imala novca. Danas ima nešto više i pomaže. Srećan sam i ponosan, jer sam siguran da se to neće lako ponoviti u budućnosti - ja sam predsednik države ili vlade koji je makar nešto u svakoj opštini RS i u sve četiri srpske opštine u FBIH nešto izgradio i uradio", zaključio je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ:

 BONUS VIDEO: Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Komentari (1)

lj

13.09.2019 22:35

Svaka mu čast. Ovakav nam treba još dugo dugo vremena da bude uz nas.