Aleksandar Vučić
Alo.rs

 

Vojska Srbije

Alo.rs/D.S.

Vojska Srbije, Foto: Alo.rs/D.S.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Batajnici na prezentaciji novih helikoptera, kojima je opremljena Vojska Srbije.

- Zadovoljan sam i ponosan. Ovo povećava sposobnost Vojske Srbije u potpunosti - rekao je predsednik na prezentaciji.

- Hvala vam na posvećenosti, svima vama. Ja da me unosite ne bih mogao da uđem unutra a kamoli da upravljam - rekao je Vučić obraćajući se pilotima uz želje za puno uspeha u budućem radu i upravljanju novim letelicama. 

"Kada pogledate kako mašine izgledaju, jasno je zašto kažu da su strah i trepet i zašto ih nazivaju đavolje kočije. One za nas to nisu, već da čuvaju naše nebo", rekao je Vučić i dodao da je srećan i ponosan što su u sastavu Vojske Srbje.

Vojska Srbije

Alo.rs/D.S.

Vojska Srbije, Foto: Alo.rs/D.S.

Prezentacija helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17 počela je u 10.00 časova na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" u Batajnici. 

Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

Rusija ih je isporučila dva dana pre sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju, iako je ranije bilo najavljeno da će novi helikopteri stići tek u prvom kvartalu 2020.

 

Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

Prezentaciji helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17 na aerodromu "Pukovnik Milenko Pavlović" prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

- Ovo su stvari koje ostaju iza mene. Putevi, veće penzije, veće plate. Sad razmišljamo da gradimo i brzu prugu prema Nišu. Time bismo imali najbržu prugu u regionu. A to da nekome nanesete zlo, to možete uvek.

Na pitanje o novim bezočnim napadima opozicije, predsednik je rekao:

- Ja neću završiti kao Aleksandar Obrenović. Možda bi im bilo lakše da u ovim modernim uslovima završim kao Aleksandar Karađorđević, ali ti veliki junaci verovatno neće da se porede sa ustašama. Isti takvi su i kratkovitog Aleksandra Obrenovića i njegovu ženu izboli i bacili sa terase. Veliki junaci.

- Što se tiče Kurtija i toga da neće da me vidi prekoputa, ja mislim da njega brine nešto drugo. On je vređao moju maloletnu ćerku, pa nije siguran kako bi taj susret izgledao. Dobro je da oni kažu međunarodnoj zajednici, ja tamo vidim kampanju istu kao ovde.

Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

 

Jedno od pitanja odnosilo se i na krivičnu prijavu koju je Priština protiv njega podnela zbog izjava o Račku.

- Što se tiče Račka ja o tome mogu da govorim satima, ali samo da vas podsetim na određene dokaze. Imate njihove vojne izveštaje iz sela Lanište o tome kkao su lekari OVK išli da pruže pomoć pripadnicima te terorističke grupacije. To su pripadnici suparničke strane a ne civili. Pretresno veće u Hagu je tražilo od tužioca da ne izvodi dokaze u tri slučaja Račak, Paladište i Dubrava. I tu postoji samo jedna presuda - protiv Zorana Stanojevića za ubistvo jednog civila. Što se tiče Vilijema Vokera nisam ni ja iznenađen njegovim izjavama i stavovima o stvaranju Velike Albanije. Ali sve ovo je pokazalo još nešto. Pokazalo je i slabosti medija. Kada treba da se napada svoja država, prvi se javljaju i tu su. A kada treba da se brani država, javi se samo nekolicina. Dok svi Albanci stoje i brane svoje interese - rekao je predsednik Vučić.

 

Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

On je razjasnio i sve nedoumice o slučaju "Jovanjica", i objasnio je da je Koluvija uhapšen, i da je to najbolji primer da mu niko iz vlade nije pomagao.

- Što se tiče slučaja "Jovanjica" ja ću sada sve da objasnim. Prvo su išli sa pričom da su ti pozivi išli mom bratu, što je laž - oni nemaju dokaze za to i moj brat ne poznaje tog čoveka. To je ta mašinerija Đilasa i Šolaka. Taj Koluvija je bio ozbiljan biznismen, išao je na konferencije i izvozio u ceo osvet. Kada je posle 4 godine pogrešio, mi smo ga uhapsili. Uradili smo ispravnu stvar.

Mnogo se poslednjih meseci u Srbiji govorilo o predsednikovoj najavi na 11 godišnjici SNS-a. Predsednik je tada rekao da će se svim silama boriti za srpski san - veliku pomoć svim mladim ljudima u Srbiji.

- Prvi put stipendiramo inženjere i trudimo se da vratimo ljude. Imamo veliki spisak školovanih ljudi koji s evraćaju u zemlju, i uskoro ćemo objaviti taj spisak. Hoćemo i za radnike i zanatlije da pronađemo rešenje. Da im pomognemo u dobijanju novih stanova, kao što to radimo i za vojsku. Da mogu da ostvare svoje snove, da se odvoje od roditelja, da zasnuju svoju porodicu i žive život. Uložićemo ogroman novac. U naredne 3 ili 4 godine ide ogroman novac za mlade, više od 1 milijarde.

- Više ćemo ulagati u naše bezbednosne agencije. Oko graničnih područja ima drugih problema. Šutanovac je bio protiv uvođenja vojnog roka, ali mi nešto moramo da uradimo sa našim pograničnim područijima. Mi moramo da uradimo nešto da bismo zadržali ljude. Beograd sve proguta, sad ima budžet milijardu... Teško nam je da razvijamo Srbiju, za Beograd se potroši više para nego za celu Republiku Srpsku. 

- Što se tiče snimka nesreće ja sam lično posetio porodicu, ne preporučujem da gledate snimak sam im rekao... Vi stvarno mislite da bih ja mogao da izađem i kažem da Zoran Babić nije vozio, a vozio je. Taj snimak je jeziv, zato što je to pitanje porodice, zato ne možete da vidite snimak.