Aleksandar Vučić
screenshoot/Instagram
Aleksandar Vučić

screenshoot/Instagram

Aleksandar Vučić, Foto: screenshoot/Instagram

Samo nekoliko sati nakon što je pres služba predsednika saopštila obaveštenje da će Aleksandar Vučić posetiti "Torlak", u Srbiji je odjeknula vest da se u toj ustanovi krenulo sa proizvodnjom vakcine "Sputnjik".

- RFPI i Institut za virusologiju i vakcine „Torlak“ objavljuju da je pokrenuta proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve“ u Srbiji. Ovim je Srbija postala prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi „Sputnjik Ve“. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima - saopštili su u fondu.

Ta informacija se pojavila nenadano i brzo zauzela prostor u svim medijima. S obzirom na neočekivanost ovakvih dešavanja, s pravom postoji prostor da se veruje da sutrašnja poseta "Toralku" neće biti samo protokolarna.

Ono što je do sada poznato od informacija u vezi proizvodnje vakcina u Srbiji jeste da će pored "Sputnjik", pogon za proizvodnju imunizacionih sredstava da pokrene i "Sinofarm", ali ne u nekom od već postojećih instituta.

- Zajedno sa UAE i Kinom izgradićemo u Srbiji novu fabriku za Sinofarm vakcine, koje ćemo proizvoditi od 15. oktobra, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Već sam javio našim ljudima da traže zemljište, najbolje nadomak Beograda, da napravimo tu fabriku, koja će da proizvodi između dva i tri miliona vakcina mesečno, čime ćemo pokrivati dobar deo regiona i sve naše potrebe. Mi ćemo svake godine morati da se vakcinišemo, a ove vakcine koje smo izabrali, ruska i kineska, su apsolutno bezbedne. Mi ćemo za godinu i da proizvodimo tečnost za vakcinu, a ne samo da dobijamo sirovinu u koju ćemo dodavati sastojke, a ne samo da ubacujemo u bočice - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom nedavne posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Važan detalj tokom njegovog obraćanja, koje je privuklo veliku pažnju javnosti, jeste činjenica da Srbija sasvim sigurno neće proizvoditi samo vakcine, već i tečnost. 

Iako je Vučić to najavio tek za godinu dana, "sumnju" da se nešto epohalno dešava na "Torlaku" podgreva izjava ministra Popovića tokom potpisivanja memoranduma o proizvodnji vakcina. On je naime, tada naveo da su otvorene sve informacije u vezi "Sputnjika V".

- Od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci u vezi sa proizvodnjom vakcine Sputnjik V koju je razvio ruski institut za virusologiju Gamaleja - rekao je ministar Nenad Popović u martu mesecu ove godine.

S obzirom na sve što se dešava ovog dana, javnost se u ovom trenutku pita da li će predsednik Srbije sutra ujutru na institutu saopštiti mnogo značajnije vesti od same proizvodnje vakcina - da Srbija kreće sa produkcijom tečnosti što bi našoj zemlji donelo ogromnu korist kako na bezbednosnom planu u borbi protiv pandemije, tako i na ekonomskom, kao i naučnom planu, u smislu da imamo tehnologiju koja je u rangu sa najmoćnijim svetskim silama.

Komentari (21)

Весна

14.04.2021 19:40

Браво, за производньу СПУТНЬИКА V. Производньом наведене вакцине Торлак че технодошки бити способан да производи и друге вакцине за потребе Србиjе. Само земльа коjа производи ваецине за своjе потребе jе не зависна земльа. Радуjем се и желим да Торлак буде као некад!

Ratko

14.04.2021 20:00

Veliki napredak za našu zemlju. Dobro je to što ulažemo u sektore koji će nam se isplatiti.

Iva

14.04.2021 20:04

Odgovorna politika drzavnog vrha i Vlade je Srbiju dovela u sam vrh, sa pravom nam prisivaju epitet lidera u regionu kada je rec o vakcinaciji i samoj nabavci, ali i proizvodnji iste!

Jelena

14.04.2021 20:04

Srbija postaje svetska sila.

Goran

14.04.2021 20:10

Srbija postaje prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi „Sputnjik Ve“.

Elena

14.04.2021 20:22

Srbija je ovim dokazala svoju lidersku poziciju u imunizaciji. Proizvodnja vakcina je od velikog znacaja kako za zdravlje nasih gradjana tako i za nasu ekonomiju.

Vesna

14.04.2021 20:32

Zaista ovo je nesto sto mnogi zele.

Ana

14.04.2021 20:32

Sve pohvale za predsednika Vučića, šta je sve učinio i šta sve čini za Srbiju, boris se svakim danom da Srbija ide u korak sa svetom.

Zvezdica

14.04.2021 21:04

Predsednik vodi odgovornu politiku i bori se za bolju budućnost građana Srbije.

Mijo

14.04.2021 22:21

@Zvezdica - @Zvezdice Slažem se to što si rekla isto mišljenje delim. Vučić je uradio mnogo u ovoj zemlji oseća se veliki napredak i veliki boljitak u svakom gradu u našoj zemlj zahvaljujući upravo ovom čoveku mi smo uspešni kako u zemlji tako i u svetu.

Ivana

14.04.2021 22:07

ovo je veiika stvar za našu državu i hvala predsedniče što će te zaista proizvoditi aktivni neaktivni deo vakcine. velika je ovo stvar za našu državu.

ElezM

14.04.2021 22:18

Odgovornim radom i trudom uspeli smo da uradimo nešto što nije bilo moguće ipak smo mi narod koji sve može. Vučić je mnogo toga uradio za ovu zemlju i rezultati mnogo govore o svemu tome. Beskrajmo sam mu zahvalan na svemu što je uradio za našu zemlju. Pokazao je koliko je pravi patirota i veliki lider.

Jelena

14.04.2021 22:42

Drago mi je sto smo bas mi drzava sa najvecim procentom vakcinisanih gradjana. Sve pohvale za predsednika jer je na vreme nabavio dovoljan broj vakcina da ne moramo da brinemo da li cemo ostati nevakcinisani.

Marina

14.04.2021 23:42

Nas predsednik vodi odgovornu politiku i bori se za bolju budućnost građana Srbije.

stevo

15.04.2021 08:13

@Marina - Narod ce uvek podrzati rad,trud i borbu za modernu i pristojnu Srbiju,za bolju buducnost

Dragan

15.04.2021 00:00

Torlak je bio institut na svetskom glasu a na putu je da se vrati na stare staze i slavu koja mu i pripada.

lak

15.04.2021 05:59

Zemlja Srbija postaje prva država u južnoj Evropi koja će proizvoditi „Sputnjik Ve“.

Suzana

15.04.2021 07:20

Odgovornim radom i trudom naša država je uspela da uradimo nešto što nije bilo moguće, ipak smo mi narod koji sve može. Aleksandar Vučić je mnogo toga uradio za svojuzemlju i rezultati mnogo govore o svemu tome. Beskrajmo smo mu zahvalani na svemu što je uradio za našu zemlju.

Anamarija

15.04.2021 07:41

Vučić za Srbiju radi samo najbolje, proizvodnja vakcina u našoj državi je najveći uspeh i garant zdravlja u budućnosti

Biljana M

15.04.2021 07:49

Vazan dan za Srbiju, a pocetak sopstvene proizvodnje vakcina sve je blizi.

Dama bez blama

15.04.2021 08:29

Jedva cekam da cujem sta i sva sam se najezila.