Aleksandar Vučić
Alo/ Nenad Vujanović

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i brojni državni zvaničnici Srbije i Republike Srpske prisustvuju svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u 20 časova.

20.30 - Predsednik Srbije dočekan je velikim aplauzom i ovacijama po izlasku na binu

Vučić je na početku govora pozdravio sve prisutne.

- Danas smo bez našeg patrijarha Irineja i evo ovako želim da mu zahvalim na svemu što je uradio za naš narod.

Trudili smo se da Srbiju izgradimo iz pepela, da izgradimo puteve, škole i bolnice, ali pre svega da izgradimo veru u sebe. Večeras stojimo na mestu koga smo se nekada stideli. Ulicom koja vodi od ovog spomenika ide se prema najvećem pravoslavnom hramu na svetu koji je posvećen sinu Stefana Nemanje, velikom Svetom Savi. Kako danas otkrivamo spomenik, tako smo uspeli da za kratko vreme izgradimo i oslikamo mozaik u Hramu Svetog Save. Tako ćemo obnoviti i Hilandar.

Da bi izrastao u Simeeona ovaj veliki čovek je bio prvo Stefan Nemanja. Morao je da se bori, ali ida mudrom politikom stvara Srbiju. Imali su Srbi Vojislavljeviće, Vukanoviće, Vlastimiroviće, župane i kraljeve, svece, pre Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu ili samo Stefana Prvovenčanog, mnogo bi podario, ali podarivši oboijicu, podario je Srbiji jaku i prvi put centralizovanu državu, suvereni prostor između istoka i zapada. Podario nam je jaku Srbiju koja je umela da nađe svoje mesto između prvog i drugog Rima. Do Nemanje smo bili pleme, od njega do danas državotvorni narod. Zato drži mač, kojim je pravio i gradio, zatim čuvao i štitio. Do Nemanje smo bili kultura oponašanja i prevođenja, od njega kultura kreacije, hraniteljstva i pisanja, a to simbolizuje Hilandarska povelja.

Ovo nije samo čin otkrivanja spomenika našem ocu, tvorcu države, svecu i onome od koga je sve počelo. Ovo je svojevrsan čin polaganja računa, o sebi, o svom identitetu, o tome šta smo naučili, šta znamo i gde idemo. Stati ovde, ispred velikog Stefana Nemanje, znači i svojevrsno pokajanje, za sve godine u kojima smo ga zaboravili, ali, istovremeno, i to je i svest o tome da smo konačno otkrili onaj koren iz kojeg je nastalo to veliko drvo koje se zove Srbija. Na Hilandaru, i dan-danas, niče loza, čudotvorna, sa mesta na kojem je Stefan Nemanja prvobitno bio sahranjen. Neka nas ovaj spomenik podseća koliko je važno imati svoj koren. Spomenik je velik, jer je naša istorija velika, težak, jer je i naša sudbina često bila teška i lep kao što je naše postojanje lepo.

Ovaj spomenik je, dakle, i pre svega, priča, o nama. O tome ko smo bili, gde smo bili, šta smo radili, i najviše o tome šta smo danas i šta hoćemo da budemo. I kao što je Nemanja, vladar i svetac, gradio zadužbine širom Srbije, tako i mi danas gradimo, svesni da je naša sadašnjost, to šta u njoj radimo, zadužbina naše budućnosti. One koja zna odakle je stigla, i koja zna gde ide. Bez toga, bez svesti da je postojao neko pre nas, neko ko je imao snove, koje mi danas živimo, nijedan san o budućnosti nije moguć.

Reč "današnjica", "sadašnjost", na nekim jezicima se izgovara istim glasovima, na isti način kao i reč "poklon". Zato što ona to i jeste. Poklon koji smo dobili od otaca, poklon za koji i zbog kojeg su toliki krvarili i umirali. Mi imamo sadašnjost, zbog Stefana Nemanje, i njegovog Rastka, a našeg Svetog Save, i zbog Stefana Prvovenčanog, Milutina, Dušana, Uroša, Lazara, Vuka, Đurađa, Stefana, i zbog Đorđa, i Miloša, Mihajla, i Milana, Petra, jednog i drugog Aleksandra. Zbog ljudi koji su pričali tu priču, priču o nama, o Srbiji. I reč koju danas izgovaramo, reč "Srbija", nije naša. Oni su je stvorili, stvarajući i nas, i to nikada ne smemo da zaboravimo. Oni su je iskovali, od Sitnice, do Marice, od Kosova, do Kumanova, od Cera, do Kajmakčalana. Mnogo krvi i mnogo olova je u toj reči. Zato je tako teška, zato je i tako velika. Zato je tolika obaveza, za svakoga ko se usudi da je izgovori. Zato, na kraju, i ovaj spomenik, njemu, i Srbiji - rekao je Vučić.

Predsednik je poručio svima onima koji maštaju o tome da sklone spomenik da se to nikada neće desiti.

- Nikada nećete skloniti spomenik, ni hram, ni iz naših srca, ni iz sećanja, ni sa mesta na kojima sada stoje - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

Alo/ Nenad Vujanović

Aleksandar Vučić, Foto: Alo/ Nenad Vujanović

Vučić je obraćanje završio rečima Svetog Save koje je uputio svom ocu, Stefanu Nemanji iliti svetom Simeonu:

- Moli Boga za nas, Simeone blaženi, da se sačuva stado tvoje, nepovredno. Živela Srbija!

20.28 - Prisutnima je potom pušten snimljeni govor blaženopočivšeg patrijarha Irineja

Na svečanom okritvanju spomenika Stefanu Nemanji, na video bimu je emitovan snimaku u kome preminuli patrijarha SPC Irinej govori o zanačaju Stefana Nemanje , koji je, kako je govorio, bio među vodećim državnicima tog vremena.

On je znao šta je znacila crkva za jedan narod, govorio je patrijarh Irinej.

- Treba da se ugledamo na velike pretke, imamo divne i velike primere. Na nama je da prihatimo taj put i tu orijentaciju života i da mi dostignemo veličinu bar prbližnu onoj koju su imali naši veliki preci - govorio je patrijarh Irinej.

20.23 - Obraćanje Dodika

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ponosan na veličanstveni spomenik koji svedoči o borbi srpskog naroda za očuvanje i stvaranje svoje države.

- Danas svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanji, ovim veličanstvenim spomenikom. Srbi su davno naučili da bez borbe nema države, i ovaj veličanstven spomenik je znak našeg odnosa prema tome.

Milorad Dodik

Alo/ Nenad Vujanović

Milorad Dodik, Foto: Alo/ Nenad Vujanović

Dodik je rekao da će ovaj spomenik vekovima svedočiti o tome kako se stvara država, ali i težnjama predsednika Vučića da ujedini tradicionalno i moderno.

- Mislim da je srednji vek bio zaboravljen u vreme Jugoslavije. A najveći simbol srpskog srednjeg veka su Stefan Nemanja i njegov sin Sveti Sava, koji su objedinili veru i državu. Današnja Srbija je napredna i jaka, i mi koji živimo u Republici Srpskoj smo stalno zagledani preko Drine - kazao je Dodik, i naglasio da Srpska uvek mora da se oslanja na Srbiju.

On kaže da je veoma važno da danas budemo ujedinjeni, i da se nada da će svako ko poseti spomenik biti nadahnut kako bi naš narod mogao da jača i ide dalje u budućnost.

- Neka živi Srbija i Republika Srpska. Neka živi srpski narod, gde god se našao - rekao je Dodik.

20.15 - Nakon kulturno-umetničkog dela programa, na svečanosti će se okupljenima obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Aleksandar Vučić i Milorad Dodik 

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji

Alo/ Nenad Vujanović

Otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, Foto: Alo/ Nenad Vujanović

20.12 - Nakon filma pred prisutnima je izveden kulturno-umetnički program, odnosno predstava u kojoj su učesnici bili obučeni kao srednjovekovni vitezovi. Uz muziku tog doba dojahali su i konjanici

20.02 - Prisutnima na svečanosti prikazan je film o Stefanu Nemanji

20.00 - Svečanost je započeta intoniranjem himne Srbije "Bože pravde"

Veličanstveni spomenik

Spomenik velikom županu Stefanu Nemanji delo je ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova. 

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Umesto na uobičajenom postamentu, Stefan Nemanja stoji na "napuklom vizantijskom šlemu" koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

- Postament pokazuje kontinuitet srpske kulture koja se rodila iz vizantijske - kazao je Rukavišnjikov.

Po najavama, unutrašnjost postamenta biće dostupna građanima, i predstavljaće svojevrsni muzej u kome će biti prikazana istorija dinastije Nemanjić.

BONUS VIDEO: Ministar Siniša Mali otkrio kako je Vučić reagovao kada su mu ponudili da Srbija prizna Kosovo

 *

Pročitajte i:

Komentari (1)

Ognjen

28.01.2021 01:55

Mač je katastrofalan izbor. Priliči Militinu i Dušanu ali Nemanji NIKAKO!