Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić počeo je juče trodnevnu posetu Parizu i najavio da ga čeka „možda nikad važniji“ sastanak s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, pre svega zbog trenutka u kojem se sastaju.

- Nema sumnje da Francuska i Evropa žele važnu ulogu u rešavanju kosovskog pitanja, a nastavak dijaloga se očekuje kad ukinu takse - istakao je predsednik.

 

Predsednik je istakao da se čeka trenutak kada će ukinuti takse.

Vučić se osvrnuo i na inicijativu Zapadnog Balkana.

- Srbija ima suficit sa Makedonijom i Albanijom kada su u pitanju zemlje u regionu. Ako je cilj da imamo deficit sa svima, zatvorite trgovinu, ne znam u čemu je problem - rekao je predsednik.

To je trenutak u kojem EU preispituje sopstvenu dinamiku proširenja, a balkanske zemlje se samoorganizuju u svojevrsnu ekonomsku uniju, ne bi li što spremnije dočekale zeleno svetlo Brisela.

- Srbija ima suficit i sa Hrvatskom i sa Slovenijom. Ja o tome ne pričam nigde. Srpski političari, sem onih u opoziciji, to razumeju. Prodavaćemo sve što napravimo mnogo više svima drugima", kazao je predsednik Vučić kometarišući rezultate dvodnevnog sastanaka u Ohridu gde je dogovoren „Mali šengen“, koji podrazumeva slobodan protok ljudi i robe u regionu.

 Novinar je upitao Vučića i da li će ići u Hrvatsku na kongres Evropske narodne partije:

- Doneo sam odluku, sutra ili prekosutra dobićete potvrdu dolaska ili samo zabranu dolaska. Pošto niko drugi ne može da mi zabrani, to mogu samo sam da učinim - rekao je Vučić.

Bonus video