Aleksandar Vučić u Briselu
EU
Aleksandar Vučić u Briselu

EU

Aleksandar Vučić u Briselu, Foto: EU

Vučić će se sastati i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, saopštila je pres služba predsednika.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jun 26, 2020 at 1:47am PDT

Evropska perspektiva Srbije, odnosi Srbije i EU, posebno u kontekstu borbe protiv posledica pandemije COVID19, kao i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom teme su za koje se očekuje da će biti na agendi razgovora predsednika Vučića i EU zvaničnika.

Očekuje se da će se i ovoga puta u razgovorima sa EU zvaničnicima razmotriti najavljen ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji bi Komisija trebalo da predstavi na jesen, ali i izvešataj o napretku Srbije na putu ispunjavanja reformi, koji je takođe u pripremi za jesen u okviru tzv "paketa proširenja".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa predsednicom Evropske komisije @ursulavonderleyen. ????

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jun 26, 2020 at 1:30am PDT

Na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom očekuje se da se razmotre poslednja dešavanja u vezi nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Ursula fon der Lajen ranije je najavila da će njeni prvi "fizički" sastanci od izbijanja pandemije korna virusa biti sa premijerom tzv. Kosova Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Aleksandar Vučić u Briselu

EU

Aleksandar Vučić u Briselu, Foto: EU

"Ovo će biti važna prilika da se razgovara o reformama potrebnim za napredak naših partnera sa Balkana na EU putu i dugoročnom oporavku regiona", napisala je fon der Lajen na Tviter nalogu.

Aleksandar Vučić u Briselu

EU

Aleksandar Vučić u Briselu, Foto: EU

Sem Fabrici: Jak signal Srbije i RU

Fabrici je za TV Prva rekao da je fokus pažnje EU ostao na Srbiji i da to nije ništa novo, dodajući da je jako važno što je Vučić otišao u Brisel samo nekoliko dana posle izbora.

- To je jak signal Srbije i EU da se nastave razgovori. Srbija je zemlja u pristupanju, imamo stalne razgovore i spremni smo da se oni nastave i da pričamo o svemu - rekao je Fabrici.

On je dodao da je EU dijalog Beograda i Prištine stavila u centar spoljno-političke pažnje, podsetivši da je Miroslav Lajčak, prvom prilikom, čim je moglo da se putuje, otišao u Prištinu, a zatim i u Beograd.

- I mi smo spremni da nastavimo dijalog - poručio je Fabrici.

On nije želeo da komentariše optužnice protiv čelnika na Kosovu, ali je naveo da oni podržavaju rad specijalnog tužilaštva.

 

Predsednik Vučić oglasio se i na svom Instagram profilu. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Jun 26, 2020 at 2:07am PDT

 

PROČITAJ JOŠ: