Palata Srbija
D.S.
Palata Srbija

D.S.

Palata Srbija, Foto: D.S.

Delegaciju BiH predvodi Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Vučić je, uoči početka sastanka, u Palati Srbija, dočekao lidere BiH i predsednika Turske.

14.40 - Predsednik Srbije izrazio je zadovoljstvo što je danas mogao da razgovara sa svim učesnicima trilaterale:

- Turskoj i predsedniku Erdoganu sam jako zahvalan zbog nesumnjivo stabilizujuće uloge na Balkanu. Veliko Vam hvala na Vašem angažmanu i trudu. Za nas je danas veliki i važan dan jer čini mi se da ćemo se svi usaglasiti. Kao da je ranije postojala neka nevidljiva ruka koja nam je branila da gradimo komunikacije. Spreman sam da uvek razgovaramo, da ne maštamo o tome kako će jedni druge da unište, već kako ćemo zajedno napredovati - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić

D.S.

Aleksandar Vučić, Foto: D.S.

 

14.35 - Predsednik Republike Turske se obratio medijima

- Dragi prijatelji, predsedniče Vučiću, uvaženi članovi Predsedništa BiH, pripadnici medija, želim da Vas srdačno pozdravim. Današnji sastanak je završen i naši susreti koji su se fokusirali na odnose Srbije i Turske bili su jako korisni. Mi smo odlučni da nastavimo trilateralni mehanizam, mislim da će to zbližiti ljude i zemlje, ali najvažnija poenta ovog sastanka jeste to što se razmišlja o čitavom regionu i rešavaju se gorući problemi - rekao je Erdogan i uputio još jednom veliku zahvalnost predsedniku Vučiću na ukazanom gostoprimstvu.

Redžep Tajip Erdogan

D.S.

Redžep Tajip Erdogan, Foto: D.S.

14.31 - Obraćanje člana Predsedništva BiH Milorada Dodika

- Zahvaljujem se predsedniku Vučiću što je poveo inicijativu da se nastavi saradnja tri zemlje. Autoput će povezati Srbiju, Republiku Srpsku i BiH. Razgovarali smo i o novim projektima kao što je modernizacija pruga. Želimo da čuvamo mir i predsednk Erdogan je rekao da treba izbeći svaki etnički sukob na Balkanu. Sledeći sastanak trilaterale biće u BiH, a potom u Turskoj - rekao je Dodik.

Milorad Dodik

D.S.

Milorad Dodik, Foto: D.S.

14.00 - Sastanak je završen

13:05 - Počeo sastanak. Ekipa Alo.rs nalazi se u Palati, detalje sastanka pratite na našem portalu:

13:00 - Doček učesnika Trilateralnog samita

Palata Srbije

D.S.

Palata Srbije, Foto: D.S.
Palata Srbije

D.S.

Palata Srbije, Foto: D.S.

Podsetimo, Erdogan je u Beograd došao juče, kada mu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, nakon čega je sa svojim srpskim kolegom razgovarao najpre u četiri oka, a zatim i na Visokom savetu za saradnju.

Pročitajte još:

 

Tokom dana, predsednici su obišli i izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a otvorili su i Srpsko-turski poslovni forum.

Takođe, u njihovom prisustvu je razmenjeno i devet memoranduma o saradnji u raznim oblastima, od bezbednosti do obrazovanja, a razmenjene su i izdanja prigodnih poštanskih marki povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Novi šef EU diplomatije zapalio salu: Srbiju dobro poznajem, prvo što ću da uradim je da odem u Prištinu!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 08.10.2019. 08:40 Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje. Džozef Borel, Foto: Tanjug/AP On dodaje da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati, a prvo će posetiti Prištinu, jer, kaže, Srbiju već dobro poznaje.

Bonus video

Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata

 

Komentari (2)

Masa

08.10.2019 19:30

Turski predsednik je uvek dobrodosao!

lakomije neuki

09.10.2019 09:26

@Masa - Jos bolje otisao.