Aleksandar Vučić
Tanjug/Rade Prelić
Aleksandar Vučić u Briselu

Printskrin

Aleksandar Vučić u Briselu, Foto: Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras, nakon neformalne večere lidera Zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU u Briselu, da je Unija otvorena da čuje naše inicijative i ideje, te da predstoji pokretanje investicionog paketa za region.

"Imali smo pozitivan, važan i dobar sastanak za Srbiju i sve nas. Naišli smo na dobru energiju Šarla Mišela, Fon der Lajen, Žosepa Borela i Plenkovića. Dobri i veoma korisni razgovori", rekao je Vučić novinarima.

"Oni su otvoreni da čuju sve naše inicijative i ideje. Poslaće svoje timove da sa nama razgovaraju i to prime u pisanoj formi od nas", naveo je predsednik.

EU je najavila, rekao je, pokretanje investicionog paketa za Zapadni Balkan, što je, kaže, veoma bitno.

Dodao je da će EU, kako je preneo sa sastanka, podstaći i regionalnu saradnju, a on je posebno ukazao na „mini šengen".

Aleksandar Vučić

Tanjug/Rade Prelić

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Sve to bi, prema njegovim rečima, otvorilo perspektivu i značilo da bi imali mnogo više konkretnih rezultata, nego što smo imali do sada.

„Veoma je važno što smo videli iskrenu posvećenost EU, njihovih najviših zvaničnika napretku celog regiona i želji ljudi koj žive na Zapadnom Balkanu osete blagodeti pristupanja EU", kazao je Vučić.

Predsednk Vučić procenjuje da ćemo imati šansu da se neke stvari ubrzaju.

"Mnogo toga će u Evropi biti okrenuto ka Balkanu", rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Na pitanje u kakvom tonu su se vodili razgovori, Vučić je rekao da niko od predstavnika nije tu došao da se svađa, niti da se prepire.

"Mi smo se borili i pojedinačno za sebe i za ceo reigon, to je bio naš posao i to smo smo dobro obavili. Posebno je ohrabrjuće to što ćemo imati mnogo sastanaka i što se vidi veća posevećenost Blakanu, u odnosu na ono što je bilo juče", kazao je Vučić.

Posebno je važno što će dolaziti investicioni projekti, a prvo prolazno vreme će biti u martu, pa u maju, kada bude samit u Zagrebu, zatim sa Grcima, zatim sa austrijskim predsednikom vlade i mnogim drugima, rekao je predsednik.

Komentari (8)

Mala plava

16.02.2020 23:29

Imamo svakako dobro predstavljen plan i borbu za Srbiju.Predsednik je izneo iskrena nasa ocekivanja po pitanju EU kao i rad na istom ali i naklonost za dijalogom.

sca

17.02.2020 00:14

VUcica jako uvazavaju u Briselu kao i Makron sto se i vidi veceras

Ivana

17.02.2020 00:22

Vrlo je vazno sto je EU raspolozena da pomogne Srbiji na putu da postane njena punopravna clanica.

nikica

17.02.2020 01:10

Svaki razgovor u vezi evropske unije je veoma vazan za nas jer je Srbija u zadnjih nekoliko godina po svom razvijanju i drustvu pokazala da joj je u Evropskoj uniji vec odavno mesto...a sto se tice napadanja u vezi desavanja u nasem regionu,na to smo se vec navikli da nas napadaju kada zelimo da zastitimo i stanemo na stranu naseg naroda...

Katolicki EU

17.02.2020 01:38

EU vodi Srbiju u katolicku Vatikansku republiku ...

M Novosel

17.02.2020 07:22

Sastanci su bili veoma korisni, posebno za Srbiju i to treba pozdraviti.

Dejan

17.02.2020 07:29

Investicioni paket za Zapadni Balkan biće veliki doprinos stabilnosti u regionu i privrednom jačanju svih ovdašnjih zemalja.

DS

17.02.2020 09:09

Zahvalni smo EU na podrsci,ali cemo se i dalje boriti za nas i nasu bolju buducnost.