Aleksandar Vučić patrijarh Porfirije
printscreen

*

Kako je najavljeno, posle sastanka, predsednik i patrijarh obratili su se javnosti.

Predsednik Srbije upoznao je patrijarha Porfirija o situaciji na Kosovu i Metohiji uoči predstojeće posete specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

- Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa novim patrijarhom SPC. Govorili smo o sveukupnim pritiscima koji se vrše na našu zemlju. Drugi će pokušati i dati sve od sebe da pokažu svoju silu na nekom manjem, a naš je posao da gledamo da to ne budemo mi. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, kako da sačuvamo mir i da pomognemo opstanak našeg naroda. Razgovarali smo i o situaciji u regionu, Republici Srpskoj i stanju crkve širom zemalja u kojima žive Srbi. Bićemo izloženi mnogim pritiscima spolja i to ne treba da nas čudi ako imamo u vidu situaciju u svetu, ali mi ćemo se boriti za naše interese - rekao je Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je danas mogao mnogo do nauči od patrijarha Porfirija.

- Sa njim kada razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje i dostojanje - primetio je predsednik.

On je naveo da je crkva jako važna za državu i da samo zajedničkim delovanjem čine Srbiju jakom.

- Veoma je važan odnos države i crkve, jer kada ne streme zajedničkim ciljevima i ne rade zajedno onda je Srbija rastrzana i slaba i laka meta ne samo za svakog orla, već i vranu koja se na nju nameri. Iz ličnog iskustva mogu reći kada država i crkva streme istom cilju, rade i bore se zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi po brojnim pitanjima - kaže Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Vučić je preneo da je dogovoreno da država onoliko koliko pomaže svim drugim verskim zajednicama, a svakako po brojnosti vernicima srpske zajednice snažnije, pomogne obnovi naših hramova, svetinja, svuda gde deluje SPC, kako u zemlji, tako i rasejanu, posebno na području bivše Jugoslavije.

- Dogovorili smo i da pokušamo da razumemo jedni druge i da ono gde ne mislimo isto, takve stvari rešavamo dijalogom. Rekao bih rečima koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a ne da koristimo rečnik uvreda, napada i slično - dodao je on.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, te će uraditi i kompletan park ispred hrama Svetog Save.

- Ne samo prvu, već i skuplju dugu fazu kako bi se okončala izgradnja najvećeg pravoslavnog hrama u svetu. Imamo mnogo ideja u koja zajedno možemo da ulolžimo novca u mesta u kojima su Srbi stradali. Mislim da će taj naš odnos biti u interesu celokupnog srpskog naroda - naglasio je Vučić.

Predsednik je najavio da će i u budućnosti imati česte sastanke sa patrijarhom.

Patrijarh Porfirije zahvalio predsedniku Vučiću

Patrijarh Porfirije se zahvalio Vučiću na prisustvu tokom njegovog ustoličenja i na rečima koje mu je tada uputio.

- Imao sam prilike da čujem o geopolitičkoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Ja nisam političar, ali uloga crkve je saborna i ona mora raditi na prevazilaženju svih naših razlika. Crkva mora pronalaziti smisao. Mi često ne biramo okolnosti već su one često izraz promisla Božjeg. Zato nemamo pravo da se žalimo nikom već da zasučemo rukave i rešavamo sve probleme koji su pred nama - rekao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije o Dari iz Jasenovca

Ne ulazeći u artističke argumente i kriterijume, važno je što je progovoreno filmskim šapatom o nečemu što je bilo prikriveno maglom zaborava, i što se skrivalo, kaže patrijarh srpski Porfirije o govoreći o filmu "Dara iz Jasenovca".

- Iznad svake politike i faktografije, ja sam tako osećao, imao sam suznu molitvu i pogled u nebo pred najvećim srpskim stratištem - rekao je Porfirije nakon sastanka sa sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ako ništa drugo, kaže, veoma je važno da se izađe iz zaborava, ali i da u isto vreme ne bude povod za zlopamćenje.

- I da svako zaviri u svoje srce i zavapi ka gospodu, da se nigde ništa slično nikada ne dogodi - rekao je srpski patrijarh.

Kako je rekao, "za nas je Jasenovac prostor ne onaj u kome se bavimo matematikom, već prostor u kome kao crkva pokušavamo skromno i dostojansveno napravimo mesto molitve".

- Ono to već jeste - kazao je on, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Navodi da, "bez ikakve umetničke ocene filma, koji vidim da je izazvao mnoštvo napada i odbrane, važno je da govorimo o tome".

Kosovo i Metohija

Predsednik je izjavio da ne zna šta je bio sadržaj razgovora novog američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ministrima EU, da svakako ono što predstoji Srbiji po pitanju KiM, nije ni lako ni jednostavno, ali i poručio da se Srbija neće odreći onoga što smatra svojim.

Vučić je odgovarajući na pitanje kakvi pritisci Srbiji predstoje istakao da nam ne predstoji dobar period ako imamo u vidu našu poziciju.

- Dovoljno je da pročitate čestitku Bajdena nama i čestitku Prištini. Najveće evropske sile dele stavove nove američke administracije. Sve te sile biće u nemogćnosti da pokažu svoju snagu na nekom moćnijem, ali će zato gledati da budu što više prisutni na Balkanu. Naše je da razgovaramo i da gledamo šta je njihov, a šta naš interes. Ukoliko neko misli da ćemo se lako odreći Kosova, moj odgovor im je: Prevarili ste se! - rekao je Vučić.

Vučić kaže da nema nikakav strah od stranih sila.

- Toliko su mi puta govorili da će mi ova ili ona ambasada doći glave. Ne plašim se jer sam učestvovao u toliko projekata koji će se pamtiti. Neću dozvoliti da me ponižavaju razni fićfirići. Ne mene lično, već Srbiju. Ja ću lično učiniti sve za Srbiju i spreman sam i da se unizim ako treba, da idem i trčim na sve strane sveta, ali ne dam da ponižavaju našu zemlju - kaže Vučić.

Izveštaj EU i Jovanjica

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše novi izveštaj EU o napretku Srbije, Vučić je kazao da će izveštaj komentarisati kada ga bude pažljivo proučio.

- Mada, najviše me interesovala ideja oko Jovanjice, ne znam da li je to ostalo ili nije. Da vidim šta stručnjaci kažu za Jovanjicu - rekao je Vučić.

Istakao je da će svakog iz Evrope kada budu dolazili u Srbiju pitati šta imaju da zamere Srbiji za Jovanjicu.

- Ako mi objasne šta zameraju, dobro došli ste, a ako ne, onda da se vrate lepo na popravni i da dobro pogledaju to šta su pisali - rekao je Vučić.

Lažne afere i optužbe

Predsednik Vučić je odgovorio na kampanju koju vodi potpredsednica Đilasove stranke Marinika Tepić i optužbe koje upućuje protiv ministra finansija Siniše Malog. Vučić je kazao da ima apsolutno poverenje u ministra finansija Sinišu Malog.

Podsetio je, ujedno, na, kako je kazao, sve laži o 24 stana koje navodno poseduje Mali u Bugarskoj, rekavši da je nedeljama vođena kampanja, a ispostavilo se na kraju da su političari koji stoje iza kampanje lagali, a mediji, koji su, dodaje, na kriminalni način stvarali svoju kablovsku infrastruktur lagali.

- Uveren sam da će i ovog puta biti tako, kao i da se radi o nečemu što je potrebno. Biću prvi koji će tražiti njegovu smenu i hapšenje, ako ste u pravu - poručio je Vučić.

On je izrazio uverenje da će i oko ovoga biti kao sa 24 stana, Jovanjicom, te da je reči o lažima, a da na kraju najviše para ostane u džepovima tobož poštenih koji su se obogatili za stotine miliona evra na teret građana dok su bili na vlasti.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Nikola87

25.02.2021 19:58

Dok smo svi slozni niko nam ne moze nista!