Aleksandar Vučić
TV Pink/Printscreen
Aleksandar Vučić

TV Pink/Printscreen

Aleksandar Vučić , Foto: TV Pink/Printscreen

Teme razgovora su brojne oblasti, od spoljne politike do ekonomije, kao i finansijski paket pomoći kojim država pomaže svoje građane usred pandemijske krize.

- Ove godine se očekuje da Srbija dostigne visinu BDP-a, u apsolutnim brojkama, preko 50 milijardi, što je povećanje do 50 odsto u poslednjih devet godina, budući da je visina BDP-a 2012. godine bila 33,6 milijardi - izjavio je Vučić.

Uz to, podsetio je, u međuvremenu su se desile katastrofalne 2014. godina, zbog poplava, i 2020. zbog korona virusa, a Srbija je ipak uspela da napravi rast.

- Za 50 odsto je obim i vrednost svega što u Srbiji napravimo naraslo za svega devet godina i sada više ne pričamo o povratuku na 1989. godinu, jer smo mnogo ispred. I to mnogo govori - rekao je on.

Dogovor sa EU

Vučić kaže da je ponosan na projekte koji su dogovoreni sa EU, a o kojima će detaljnije izvestiti javnost u narednim danima.

On je potom govorio o brojnim infrastrukturnim projektima koji se grade širom Srbije.

Infrastrukturni projekti

Govoreći o infrastruktrunim projektima, on je rekao da Srbija dobija drugačiji izgled.

- Radimo od Fruškogorskog koridora, do saobraćajnice u Požarevcu, Moravski koridrod napreduje, Kuzmin-Rača takođe, uskoro će biti potpisani papiri za Beograd-Zrenjanin.

Vučić je rekao da će se za deset meseci ići za pola sata do Novog Sada.

- Uskoro bi trebalo da, posle deonice Čačak-Požega, idemo na deonicu auto-puta od Požege ka Arilju, Ivanjici, Sjenici, Dugoj poljani, do granice sa Crnom Gorom. Nadamo se da će Crna Gora pronaći novac da uradi 60 kilometara auto-puta od Boljara do dela puta koji je već izgrađen.

Najavio je i obnavljanje puta Donji Milanovac - Kladovo koji decenijama nije obnavljan.

Razmišlja se i da se uzme još milijarda evra za izragdnju lokalne i regionalne puteve.

Pomoć penzionerima

- Moramo pomoći našim najstarijima i hteo bih da kažem da su visine penzije danas na najvišem nivou ikada, a biće još veće - rekao je Vučić i najavio novo povećanje plata i penzija.

Javni dug

Predsedniku je potom puštena izjava predsednik Fiskalnog saveta Pavla Petrovića u kojoj se kritikuje povećanje plata i penzija jer bi to moglo dovesti do povećanja javnog duga.

- Uloga Fiskalnog savet je važna jer prosto vas teraju da štedite i ja to razumem, ali naš javni dug neće preći 60 odsto BDP-a kako to neki misle. Srbija u poređenju sa svim sličnim ekonomijama, ap i sa najačim evropskim sa kojima može da se poredi. Nmeačka, Italija, Francuska i Španija imaju od 85 odsto do preko 100 odsto javnog duga u odnosu na BDP. Crna Gora je na 105 odsto. Srbije je na 58 procenata i ostaćemo ispod tih 60 procenata - rekao je Vučić i naveo da ne postoji zemlja kojoj je u tolikoj meri sporo rastao javni dug tokom pandemije korona virusa, a da je istovremeno dala izuzetnu novčanu pomoć privredi i građanima - kaže Vučić.

On je izrazio nadu da će Srbija postići rast od 6 odsto, ali i naveo važnost vakcinacije.

Dodatna pomoć vakcinisanima

- Sinoć sam se do kasno savetovao sa premijerkom i doneli smo odluku da podržimo ljude koji su pokazali odgovornost. Daćemo dodatnu pomoć za sve koji su se vakcinisali. Pomoć od 60 evra ide svima, ali smatramo da treba nagraditi one koji su pokazali odgovornost. Svi koji su se vakcinisali ili primili makar jednu dozu vakcine do 31. maja, a imaju preko 16 godina, dobiće dodatnih 3.000 dinara. Pomoć od 60 svim građanima ostaje, penzionerima dodatnih 50 evra i ovih 3.000 dinara za sve koji se vakcinišu - rekao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Imali su obezbeđene vakcine koje god žele, a nisu hteli. Znate li koliko samo košta to lečenje? Nije u redu da imaju plaćeno bolovanje, a nisu želeli da se zaštite - rekao je Vučić.

Putovanja

Vučić je naveo da će Srbija sa Mađarskom, Grčkom, Turskom i Egiptom imati dogovor o slobodnom putovanju bez PCR testova ili dodatnih analiza za sve revakcinisane građane.

- To su najznačajnije turističke destinacije na koje naši građani vole da idu. Oni koji vole moći će da idu bez ikakvih dodatnih testova, analiza i sličnih mučenja. Dobiće sertifikat o vakcinaciji i uz svoj pasoš moći će slobodno da putuju - rekao je Vučić i najavio da će se o istim povlasticama pregovarati sa Rusijom i još nekoliko zemalja.

Otvaranje ugostiteljskih objekata

Vučić je zamolio Krizni štab da razmotri otvaranje ugostiteljskih objekata bez bašti od petka, 7. maja.

- Molim Krizni štab da uvaži i da se krene sa otvaranjem od petka, da otvorimo i restorane i one zatvorene objekte, ne samo one sa baštama, pa da vidimo da li možemo da izdržimo - kazao je Vučić.

Na pitanje da li ćemo moći da pravimo svadbe i kolektivna venčanja ove godine, predsednik kaže da veruje da će to moći da se čini već od juna meseca.

- Nije na meni, na Kriznom štabu je, ali ako nam uspe sve ovo što planiramo, verujem da ćemo moći već od juna meseca - kazao je Vučić.

Naveo je da veruje da ćemo u junu mesecu moći da imamo kolektivno venčanje u Skupštini grada Beograda, a na predlog voditelja da to bude na Vidovdan i na pitanje da li može on da bude kum, kazao je "mogu".

Đilas

Predsedniku je u studiju pušten snimak lidera jednog dela opozicije Dragana Đilasa koji je naveo da se tokom tranzicije obogatio jer je uspešno poslovao sa reklamnim prostorom u medijima, kao i to što "ima mašinski mozak koji ume da izračuna koliko je 100 odsto minus 20 odsto, ap još minus 20 odsto".

- To je bila takva zloupotreba vlasti i funkcije zarad ličnog bogaćenja. Kakav mašinski mozak, kakve priče - prokomentarisao je Vučić.

Deca

Predsednik je govorio o uvredama kakve su trpeli članovi njegove porodice.

- Od mog sina su pravili kriminalca, moju ćerku nazivali imenima kakva ne mogu ni da ponovim, a za malog Vukana pričali da ga treba uhapsiti, ne dozvoliti mu da pobegne iz zemlje. Vređali su i moju majku. Posle su neki iz opozicije cmizdrili kako je neko vređao njihovu decu. Niko nije vređao decu vičući "Đilase, lopove!", nisu njegova deca ukrala 619 miliona, ona imaju šansu i u ovom i u svakom drugom društvu, ali ne možete praviti građane Srbije ludim i ponižavati ih takvim smešnim objašnjenjima kako ste stekli novac.

Marinika Tepić

Vučić je, komentarišući navodne afere koje otkriva Marinika Tepić, naveo da je ona zaposlena u privatnoj firmi Dragana Đilasa te da ne može drugačije, osim da služi njegovim privatnim interesima, a ne javnom dobru.

- Otkriva afere kao Morović, gde joj se učinila neka droga, a tamo uzgajaju kokoške. Ona je svom bliskom prijatelju i poznatom pančevačkom dileru droge tražila da izubija i iseli iz tog grada jednog novinara koji je pisao o njoj.

Predsednik je, potom, kao primer, uzeo vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića.

- Evo, ovo je pribatni medij Željka Mitrovića. Svi znaju da je ovo njegov mediji, a nije moj medij. Tu zaposleni ljudi imaj odnos, kao prema vlasniku, kao što Marinika Tepić ima odnos prema Draganu Đilasu kao vlasniku, kod koga je zaposlena - rekao je Vučić i dodao jednu opasku:

- Željko Mitrović podržava moj rad kada je budan. Dakle, ali, sad nije budan, sada je rano. Mene ne interesuje njegova muzika, ja bih voleo da on ustaje ranije.

Izbori u Beogradu

Vučić je istakao da nije bio ironičan kada je govorio da opozicija može da pobedi u Beogradu.

- Ne treba ih potcenjivati. Nisam bio ironičan. To će biti teška borba, ali verujem da će naši rezultati pokazati građanim za koga da glasaju.

Ambasadori

Vučić je naveo da su ambasadori nekada sastavljali vladu u Srbiji zajedno sa tajkunima.

- Mi sarađujemo sa svim zemljama, ali ambasadori kod nas sada znaju svoje mesto. Srbija neće zavisiti od volje strana niti tajkuna. Sećate se kako je američki ambasador privodio socijaliste i demokrate, izvuče ih za uši i naredi da sastave vladu. Je l' možete da zamislite meni da dođe neko i naređuje ko će ući, a ko neće u vladu? Ne. To kod mene ne može. Recite mi ime svetskog političara ili tajkuna koji može to da uradi. Ne zavisi više od dvojice tajkuna kako će Srbija napredovati, već od rasta i rezultata i po tome vidite koliko je Srbija napredovala i niko više ne može da joj naređuje.

Promena granica

Predsednik navodi da ga ne plaši nikakva tužba za genocid kosovskih Albanaca.

- Vi da pretite Srbiji tužbama za genocid? Da to izvedete možete samo preko neke druge države, dakle preko Albanije - to označava ujedinjenje sa Albanijom. Ja molim Albance sa Kosova da to ne čine. Oni su krenuli u pravcu stvaranja velike Albanije. Budite sigurni da ti koji kažu da su protiv promena granica, zapravo jesu za promene granica, ali samo srpskih granica.

Vučić je ukazao i na licemerje međunarodne zajednice koja je navodno na Kosovu intervenisala zbog humanitarne katastrofe.

- Pogledajte samo šta se desilo u Iraku ili Siriji. Zar se tamo nije desila humanitarna katastrofa? Što nisu tamo šiitsku Basru odvojili od Bagdada ili Homs od Damaska. Ne, nego samo Srbiji odvajate teritoriju. Ovim ne kažem ništa protiv Iraka ili Sirije koje veoma poštujem već vam samo ukazujem na licemerje međunarodne zajednice. Evropi je uspešna Srbija samo bez Kosova. A što je to tako? I velike sile su uvek radile isto i hoće ujedinjenje, ali protiv Srba. 

Predsednik kaže da Srbija lako može da se dogovori sa zemljama u regionu, ali da strani akteri stalno žele da ograniče i obuzdaju Srbiju.

Međustranački dijalog

Vučić kaže da je određena delegacija i za međustranački razgovor uz posredovanje predstavnika EU, koju će činiti Vladimir Đukanović i Aleksandar Martinović.

- Ja kao predsednik ne mogu da pregovaram u prisustvu stranih zvaničnika. Zato ću ja nastaviti da se bavim drugim pregovorima, bez posrednika EU. Krenuli smo da razgovaramo s ljudima, naš cilj je da se bolje razumemo, a nekima je bio cilj da ih neko sa strane dovede na vlast. U Srbiji neće ambasadori donositi političke odluke. Srbija više ne zavisi od interesa tajkuna već od svog rasta. Zamislite nekog od ambasadora i tajkuna da mi kaže ovaj može ovaj ne može u vladu. Recite mi ime svetskog političara i tajkuna koji mozez to da uradi. Po tome vidite koiiko je Srbija napredovala. Ne zavisi više od dvojice tajkuna kako će Srbija napredovati, već od rasta i rezultata

Fudbal

Vučić je najavio uvođenje VAR sistema u fudbalsko prvenstovu Srbiji, ali i hapšenja svih sportskih funkcionera koji su ogrezli u kriminal.

- Mnogo sam tužan zbog završetka fudbalskog prvenstva u Srbiji. Ne samo što će doći VAR sledeće godine u Srbiji, nego vam obećavam da ćemo svu tu bandu iz fudbala da pohapsimo. Sve te zbog kojih nam se smeju za svirane penale, što igraju tri za tri i zbog kojih nam pojedini klubovi igraju u pobedničkom nizu kao da su Mančester siti ili PSŽ. Sve ćemo ih pohapsiti - rekao je Vučić.

Tito

Voditeljka je pitala predsednika da prokomentariše izjavu nećake Jovanke Broz koja je gostujući u jutarnjem programu uporedila Tita i Vučića i navela da ova vlast ima obrise socijalizma i brige o narodu.

- Tito se snalazio i pronalazio rešenja za svoju politiku, kada neko kaže da je Tito bio glup, on ne razume da je on uspeo da hvata krivine u svetskoj politici. Da je bi glup, to ne bi uspeo. Evo sada će godišnjica pokreta nesvrstaniha, Indija, Gana, Indonezija, Egipat, sa svim tim liderima ću da razgovorama da se zbližavamo i da svoje odnose pravimo još boljim - rekao je Vučić.

Nemoć dela opozicije koja radi za strane interese i domaće tajkune

Vučić je izjavio da ga njegovi politički protivnici optužuju za korišćenje Gebelsovih metoda, ali da je upravo suprotno, da oni koriste te metode, ponavljajući laži i izmišljotineu nadi da će to onda postati istina.

Vučić je gostujući na Pinku, komentarisao optužbe novinara Slobodana Stupara čije snimke su mu pustili. Stupar je za Vučića rekao da je "nacional - socijalista, populista, nacionalista i pomalo klerofašista "i da radi po "šemama Gebelsa".

Predsednik je kazao za Stupara da ima mnogo manje obrazovanje od onoga kako se predstavlja i da su Stuparove tvrdnje besmislene i glupe.

- On to ne razume, zato što nije čitao knjige, a to što je bahat i osion i što preti da će glava nečija da leti, pa može mu se, znate to je BBC, oni mogu sve i da rade šta hoće. To je sve istraživački. Za to ga čak i ne tužim. Na to se samo nasmejem jer je sve to besmisleno i glupo - naveo je Vučić.

Predsednik je istakao da upravo neki od njegovih političkih protivnika koriste metode Gebelsa i Hitlera, ponavaljaju laži ni na čemu zasnovane, računajući da ako to 1.000 puta ponove to da postane istina, kao što je slučaj Jovanjice, Telekoma itd.

- Hteli bi da cela država radi za dvojicu tajkuna, Đilasa i Šolaka, i kada država to neće, već hoće da radi za kompaniju u kojoj je većinski vlasnik i neće da pusti da se dalje uništava, onda je država kriva i Vučić je onda Hitler i Gebels - istakao je Vučić.

On kaže da je ovo dokaz nemoći opozicije koja radi za strane interese i domaće tajkune, ali i svih onih koji su im naklonjeni.

- Mene ovo zabavlja, jer je dokaz apsolutne nemoći, neznanja i nedovoljnog obrazovanja - zaključio je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Komentari (15)

Toma

05.05.2021 10:06

Kad budeš delio besplatne stanove za vakcinisane tada ću da razmislim o vakcini! Ne vredi moje zdravlje i život 3000 dinara.

Nada

05.05.2021 10:31

Ovo je divan vest, drago mi je da će naša država nagraditi gradjane koji se ponašaju odgovorno i koji su se vakcinisali!

Trajče

05.05.2021 10:45

Narod neće znati šta sa ovolikim parama, spadamo u red najbogatijih država u Evropi.

Ivana

05.05.2021 10:58

Bravo Predsednice, dobre odluke!!!!

Vera

05.05.2021 11:13

Od korone nema leka, ne pomažu lekari, bolnica ni apoteka. Ali je istina spasava samo VAKCINA.

Perica

05.05.2021 11:29

Samo napred predsedniče! Podržavam vaš rad a jednu vest koju sam nezvanično čuo od naših kineskih prijatelja je da veliki broj ozbiljnih kineskih firmi hoće nakon korone da investira u Srbiji. I to sa visokom tehnologijom. To je i vaša zasluga!

Zora

05.05.2021 11:55

Hvala, hvala, hvala.

DEJAN

05.05.2021 12:57

Svi u javnom preduzecima obavezna vakcinacija...ko nece ne mora..cenovnik bolnickog dana u kovid bolnicama ...i ovo da vazi za sve...pa izvolte pametnjakovici.

Stanko

05.05.2021 13:00

Mi sa malim penzijama zahvaljujemo. A nekima je malo i 1.000 evra. Neka idu kod Dinkića.

sasa

05.05.2021 13:01

Svi zlonamerni i da znaju ovo je recept iz Izralela koji je uradio plodom ...to je sve u cilju opšteg zdravlja..

Dule86

05.05.2021 13:09

A mi koji smo prelezali.. Ko nas pita.. Mi nnemozemo da primimo. HVALA.. MARKETING

Jelena

05.05.2021 13:50

Slazem se da odgovorne treba nagraditi, a da se ja pitam nevakcinisani bi se lecili o svom trosku.

Luka

05.05.2021 14:28

I treba tako jer će možda ovo dodatno podstaći one koji se još uvek nisu podvrgli vakcinaciji.

Ivana

05.05.2021 19:54

Vakcinisani i treba da dobiju podsticaje za sve što se u Srbiji dešava i radi. hvala predsedniče na svemu što činite sve da Srbija ide napred i razvija se. Hvala predsedniče, što zaista želite da pomognete svome narodu.

ostoja

05.05.2021 20:44

Ocigledno ovaj covek se izgubio.Kao da je prelezao koronu.A sta ce biti sa onima koji ce se vakcinisati posle prvog juna?Kolika su planirana sredstva za ovu egzibiciju?