Vučić održao sastanak sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije: "Vi ste naši prijatelji i moramo još više da sarađujemo"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je danas održao sastanak sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije Jurijem Leankom

Aleksandar Vucic sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije
Aleksandar Vucic sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije, Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije zaduženim za evropske integracije Jurijem Leankom, rekao da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje dveju zemalja, jer su bilateralni odnosi prijateljski, ali ne i dovoljno razvijeni.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost zbog principijelne pozicije Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podrške po tom pitanju u regionalnim i međunarodnim organizacijama. On je istakao i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Predsednik Vučić je svog sagovornika upoznao i sa zastojem u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanim uvođenjem taksi na proizvode iz centralne Srbije, što je protivno CEFTA sporazumu, čiji je potpisnik i Moldavija.

Predsednik Vučić je moldavskom zvaničniku predstavio i spoljnu politiku Srbije, koja podrazumeva nameru naše zemlje da postane članica Evropske unije, ali uz negovanje i dalje unapređenje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Rusijom, kao i razvoj odnosa sa ostalim zemljama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima i da je jačanje trgovinske razmene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes. Oni su pozvali privrednike dveju zemalja da uspostave nove modalitete saradnje u okviru CEFTA sporazuma, kao i da učestvuju na privrednim manifestacijama i sajmovima, koji se organizuju u Srbiji i Moldaviji.

Na sastanku je, takođe, konstatovano da je neophodno ubrzati unapređenje ugovorno-pravne osnove bilateralne saradnje, posebno potpisivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija. Pomenuta je i mogućnost skorog uspostavljanja Programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

Potpredsednik moldavske Vlade Leanka je izrazio zahvalnost Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Молдавије.

On je izrazio interes svoje zemlje, kao učesnice programa Evropske unije "Istočno partnerstvo", čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u EU, da koristi naša iskustva u evrointegracijama.

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: olja
  12/02/2019 - 15:34
  Jos jedna dobra saradnja je u toku.
 • Korisnik: Milica
  12/02/2019 - 15:23
  Srbija ce uloziti napore za produbljivanje odnosa sa Moldavijom!
 • Korisnik: Ana
  12/02/2019 - 15:16
  Ocekuje nas uspesna medjusobna saradnja sa Moldavijom.
 • Korisnik: mara
  12/02/2019 - 15:12
  Pred nama je svetla buducnost.
 • Korisnik: Ana
  12/02/2019 - 15:05
  Moldavija se postavila prijateljski prema Srbiji, a bolji odnosi i saradnja će se tek razvijati.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi