Aleksandar Vucic sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije
Tanjug
Aleksandar Vucic sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije

Tanjug

Aleksandar Vucic sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije, Foto: Tanjug

Aleksandar Vučić je, u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Republike Moldavije zaduženim za evropske integracije Jurijem Leankom, rekao da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje dveju zemalja, jer su bilateralni odnosi prijateljski, ali ne i dovoljno razvijeni.

Pročitajte još:

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost zbog principijelne pozicije Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podrške po tom pitanju u regionalnim i međunarodnim organizacijama. On je istakao i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Predsednik Vučić je svog sagovornika upoznao i sa zastojem u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanim uvođenjem taksi na proizvode iz centralne Srbije, što je protivno CEFTA sporazumu, čiji je potpisnik i Moldavija.

Preporučujemo još:

Predsednik Vučić je moldavskom zvaničniku predstavio i spoljnu politiku Srbije, koja podrazumeva nameru naše zemlje da postane članica Evropske unije, ali uz negovanje i dalje unapređenje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Rusijom, kao i razvoj odnosa sa ostalim zemljama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima i da je jačanje trgovinske razmene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes. Oni su pozvali privrednike dveju zemalja da uspostave nove modalitete saradnje u okviru CEFTA sporazuma, kao i da učestvuju na privrednim manifestacijama i sajmovima, koji se organizuju u Srbiji i Moldaviji.

Na sastanku je, takođe, konstatovano da je neophodno ubrzati unapređenje ugovorno-pravne osnove bilateralne saradnje, posebno potpisivanje Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija. Pomenuta je i mogućnost skorog uspostavljanja Programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

Potpredsednik moldavske Vlade Leanka je izrazio zahvalnost Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Молдавије.

On je izrazio interes svoje zemlje, kao učesnice programa Evropske unije "Istočno partnerstvo", čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u EU, da koristi naša iskustva u evrointegracijama.

 

 

Komentari (11)

Mika

12.02.2019 14:41

Zahvaljujuci predsedniku Srbija ima mnogo prijatelja na koje moze da racuna u teskim situacijama.

Marijana

12.02.2019 14:42

Saradnja i prijateljstvo izmedju Moldavije i Srbije se podize na sve visi nivo.

Goran

12.02.2019 14:43

Moldavija zaslužuje poštovanje Srbije jer nije priznala tzv. Kosovo.

sdsa

12.02.2019 14:49

jos vise svakako i treba da saradjujemo sa Moldavijom

sdsa

12.02.2019 14:49

jos vise svakako i treba da saradjujemo sa Moldavijom

sava

12.02.2019 14:56

Saradnja sa Moldavijom nam je veoma vazna.

Ana

12.02.2019 15:05

Moldavija se postavila prijateljski prema Srbiji, a bolji odnosi i saradnja će se tek razvijati.

mara

12.02.2019 15:12

Pred nama je svetla buducnost.

Ana

12.02.2019 15:16

Ocekuje nas uspesna medjusobna saradnja sa Moldavijom.

Milica

12.02.2019 15:23

Srbija ce uloziti napore za produbljivanje odnosa sa Moldavijom!

olja

12.02.2019 15:34

Jos jedna dobra saradnja je u toku.