Aleksandar Vučić
Tanjug/Tanja Valić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao obeležavanju početka radova na deonici puta Novi Beograd - Surčin, koji je nastavak auto-puta E-763 Miloš Veliki.

Vučić o odnosima sa Crnom Gorom

Srbija će sa narodom i građanima Crne Gore uvek da ima najbolje i najbliže odnose, a prema vlastima te zemlje trudiće se uvek da ima dobre odnose, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

“Prema svecu i tropar, to je sve što imam da kažem”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje o odnosima Srbije i Crne Gore, budući da je crnogorski ministar spoljnih poslova praktično odbio mogućnost da se ambasador Srbije Vladimir Božović vrati na dužnost.

Vučić je rekao da je u međudržavnim odnosima locgicnco i uobčajeno recipročno ponašanje i takav odnos, ali će se, istakao je, Srbija uvek tuditi da bude popustljiva, ali nikako po cenu nacionalnih i državnih interesa.

"On što je za mene najvažnije je činjenica da se u Srbiji nije ovoliko gradilo puteva i radilo inače. Ubeđen sam da će ostati ovo udžbenicima. Eksproprijacija je završena, molim vas da pogledate na mapama, postoji taj kraj za Jurija Gagarina, ni ja ne bih mogao da prepoznam, ali eto znam, jer sam tamo živeo, izaći će na vrh bloka 45. Nacrtano je, ja sam video. Nije nikakva greška što niste videli, trebalo je bolje da pogledate, na trećoj mapi vam je taj krak. Meni je važno da Preljina-Požega bude završena do Svetog Nikole. Od toga nam sve zavisi", rekao je Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

"Nekada sam kao dečak dolazio do Galovice i razmišljao kako će Beograd da se širi. Važno nam je da ne izgubimo rurarlni deo Srbije. Obilaznicu je samo Aleksandar pominjao, i to moramo što pre da završimo", kaže Vučić.

"Deonica spaja najnaseljeniji deo Novog Beograda sa Surčinom. Ne samo da će Zlatibor, Užice, Čačak, Ljig biti bliže ovom delu gradu, već će postati jedan od najlepših delova Beograda. Stanovi će ovde dostići uvećanje od 50 odsto vrednosti. Izgradnja Nacionalnog stadiona će biti jako važan razvnojni projekat opšitne Surčin. Biće velelepan i počećemo sa gradnjom ove godine. Neki deo njega će se sastojati od drveta", ističe predsednik.

"Hvala svima koji rade na ovom važnom putu u dužini od 7,9 kilometara. Ne samo da će Zlatibor, Užice, Čačak biti bliže Beogradu, nego što će ovaj deo grada postati najlepših i najtraženijih delova grada. Izgradnja nacionalnog stadiona biće izvanredan projekat. Ove godine krećemo u izgradnju. Biće velelepan i biće jedan od najmodernijih u Evropi. Naša Srbija je jedna od najvećih gradilišta u Evropi trenutno. Dužni smo našoj deci da obezbedimo dom. Ovo je jedna od kompanija sa kojom imamo najbolju saradnju, i sa kojima nemamo nikakvih negativnih iskustava. Nadam se da ćemo moći na najbolji način da pomognemo ljudima koji žive u ove dve opštine. Velika i važna stvar je izgradnja ove infrastrukture", rekao je Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Александар Вучић (@avucic)

Predsednik je istakao da će još više ljudi dolaziti u Beograd.

"Citiraću Borislava Pekića: Graditeljstvo je najodanija sluškinja vremena i okolnosti! Sada je vreme da se grade putevi, pruge, metroi, sve ono što smo čelai 30, 40 a nešto i 70 godina. Konačno imamo mogućnost da to ispunimo", rekao je Vučić.

Ambasadorka Čen Bo je rekla da je ovo veoma važna saobraćajnica

"Infrastruktura igra važnu ulogu u poboljšanju standarda života. Ova deonica je od velikog značaja za ublažavanje saobraćajne gužve za grad Beograd. Uverena sam da će kineska kompanija, zajedno sa srpskim partnerima, uspešno izgraditi ovu deonicu", istakla je ona.

Šapić je naglasio da se ovim rasterećuje centar grada i Gazela

"Izuzetno je važan projekat za grad Beograd, velika je perspektiva za ljude koji žive ovde. Ovim projektom Novi Beograd postaje geografski centar grada. Ovo će nas još više zbližiti i spojiti. Ovim dobijamo rasterećenje centra grada, rasterećenje Gazele", kaže Šapić.

Predsednik opštine Suša je istakao da je ovo jedna od najvažnijih investicija u Surčinu

"Posebno sam radostan što mogu da pozdravim sve prisutne. Opština Surčin kao najmlađa gradska opština jeste i najperspektivnija, kroz našu opštinu prolaze četiri autoputa, tu je i aerodrom i železnica...Napravićemo najbolju opštinu u Srbiji od Surčina. Konkretno ova investicija je jedna od najzanačajnijih investicija. Ovaj autoput pravi jednu veliku privrednu zonu i ona će sigurno biti prepoznata od investitora. Siguran sam da će građani dolaziti da žive u ovom delu Beograda", rekao je Suša.

Kako je rečeno prilikom obilaska, radovi bi trebalo da se završe za oko 18 meseci. Predsednik je upitao da li radovi mogu da se ubrzaju barem za dva meseca, ali je problem eksproprijacija.

Aleksandar Vučić

Alo!/I.T.

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/I.T.

Kako je rekao ministar građevine, problem je što je ovo gradska saobraćajnica.

"Surčin ovim dobija mnogo", kazao je predsednik.

Predsednik trenutno razgovara sa prisutnim izvođačima i radnicima, i obilazi radove.

S predsednikom početku radova prisustvuju i premijerka Ana Brnabić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić, ambasadorka Kine Čen Bo, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, prvi čovek Puteva Srbije Zoran Drobnjak.
Inače, trasa od Novog Beograda do Surčinske petlje trebalo bi da auto-put "Miloš Veliki" učini pristupačnijim stanovnicima centralnih gradskih opština, jer oni sad moraju da putuju auto-putem.

Vučić obeležavanju početka radova prisustvuje u 11 sati, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Komentari (10)

Filip

31.03.2021 10:12

Kvalitet života građana će ovim projektima biti znatno unapređen.

Ratko

31.03.2021 10:15

Drago mi je što naša zemlja napreduje i što se uspešno sprovode projekti.

Dragan

31.03.2021 10:18

Srbija se gradi i u ovako teškim vremenima.

Sofija

31.03.2021 10:19

Свака саобраћајница је веома важна за привреду Србије

Trifko

31.03.2021 10:29

Samo neka se gradi. Svaka ova vest mi izmami osmeh na lice. Bravo za Predsednika.

weljko

31.03.2021 10:41

Divno, nastavljaju se radovi na auto-putu Milos Veliki, cime cemo obezbediti brze, bezbednije i sigurnije putovanje a samim tim i potencijalne nove strane investitore

Mijo

31.03.2021 10:43

Ova deonica će itekako dosta značiti za sve nas građane jer će protok saobraćaja biti brži a gužve veoma male. Ovo je velika investicija i podržavam ovo sve što se radi u našoj zemlji. Zaista se nikad nije ovoliko gradilo i radilo kao što se to sada radi.

kole

31.03.2021 12:21

Srbija nastavlja da se razvija po planu i pokazuje da nas ni katastrofe ni epidemije poput korone ne mogu poremetiti.

Ivana

31.03.2021 13:14

Divno je videti kako se Srbija izgrađuje, a sve ove saobrćajnice doprinose i povezivanju i daljem razvoju mesta kroz koja prolaze ili ih dotiču na neki način. Bravo.

Julija

31.03.2021 19:58

Srbija je sada odgovorna zemlja i neprekidno se gradi i razvija, sto je za sve pohvale.