Aleksandar Vučić
Alo!/Ana Paunković
Aleksandar Vučić

Alo!/Ana Paunković

Aleksandar Vučić, Foto: Alo!/Ana Paunković

- Srbija i Albanija se profilišu kao ključni regionalni akteri na poluostrvu. Srbija zbog ekspanzionističkog mentaliteta kao i zbog određenog institucionalnog i državnog kapaciteta, dok Albanija crpi snagu i regionalnu relevantnost iz još uvek dobre demografije.

Objašnjavajući teroristički, secesionistički akt otcepljenja Hrvatske od SFRJ uz pomoć zločinačkog NATO saveza od pre skoro tri decenije, u Globusu se navodi kako su kraj Hladnog rata i koncept ujedinjene i slobodne Evrope omogućili pre trideset godina demokratske promene u bivšim komunističkim zemljama te proces nacionalne emancipacije "potčinjenih naroda od Baltika do Jadrana".

Pročitajte još:

Tada ustanovljen poredak sada se ponovno menja. On je bio organizovan oko koncepta ujedinjene i slobodne Evrope, s Amerikom kao pobednikom Hladnog rata i međunarodnim liberalnim poretkom koji je podsticao slobodnu trgovinu u globalizovanom svetu - ali sada se raspada. Razbija ga onaj koji ga je i stvorio - SAD.

Umesto integracije trenutno se odvija proces fragmentacije, naravno i na Balkanu, a to Hrvatska ne može da zaustavi niti na to bitno da utiče. Takođe, dosad su procesi i mehanizmi proširenja EU i NATO osiguravali mir i sigurnost u ovom regionu, ali njihovom erozijom otvorena su vrata novim izazovima.

Pored većeg angažmana Rusije i Turske, na Balkanu se trenutno odvijaju dva procesa koje predvode Srbija i Albanija. Pri tome, ako postigne dogovor o Kosovu, uz snažnu potporu SAD-a, Rusije i Francuske, Srbija će ojačati svoj međunarodni položaj, a time i uticaj na unutrašnje prilike u zemljama bivše SFRJ.