Aleksandar Vučić i Aksel Ditman
Tanjug/Dimitrije Goll 13.06.2018
Aleksandar Vučić i Aksel Ditman

Tanjug/Dimitrije Goll 13.06.2018

Aleksandar Vučić , Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas zvanični Berlin da, pre nego što donosi odluke o Srbiji, pokaže takvo poštovanje prema našoj zemlji da sasluša šta Beograd misli i želi, kao što to Srbija čini i sa onima sa kojima je u prošlosti razgovarala samo kada je bila pritisnuta.

Predsednik Srbije je izrazio nadu da će Evropa ostaviti otvorena vrata za Srbiju.

Istakao je da Srbija želi da bude članica EU, ali i da isto tako želi da pokaže odlučnost u menjanju sebe i sopstvenih navika i odnosa prema budućnosti, što je, istakao je, ključno.

Ukazao je da je najlakše da se osvrćemo na teme iz prošlosti, kada govorimo o budućnosti, ali je neophodno, prema njegovim rečima, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo o deci i da znamo da rad donosi nabolji rezultat.

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman

Tanjug/Dimitrije Goll 13.06.2018

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 

Vučić je rekao da bi mogao (izaslaniku nemačkog Ministarstva za evropske poslove Kristijanu) Helbahu, kada priča o vladavini prava, da kaže da su u mnogim oblastima i neke članice EU na nižem nivou od Srbije, pa i u ekonomiji.

Ali, to, istakao je, nije nešto čime bismo morali da se hvalimo, niti bi to bio zadovljavajući nivo.

"Moramo sebe da menjamo, popravljamo, da unapređujemo situaciju u Srbiji, da razmišljamo o svojoj budućnosti", istakao je Vučić.

Objasnio je da kad kaže da menjamo sebe misli na to da ćemo imati još jedno dva tri puta povećanje penzija i plata, zahvaljujući disciplini i odgovornosti države, ali da imamo svest o tome da posle ta tri povećanja neće biti novca, niti će nam pasti s neba, ako ne budemo više radili.

Moraćemo, kaže, da radimo više, da bi zaradili više novca, da ne da tražimo izgovor u nekom drugom, da ne mislimo da možemo neodgovorno i lagodno da živimo.

"Kad to promenimo, bićemo jedna od najuspešnijih nacija u EU, gde god da budemo", rekao je Vučić.

Nadamo se, kaže, da će EU ostaviti vrata otvorena za Srbiju, jer, mi želimo da budemo deo EU, ali moramo i da pokažemo odlučnost u menjanja sebe i sopstvenih navika.

"Da pobegnemo od zavereničkih teza i tema, da razmišljamo kako da promenimo zemlju, da razmišljamo za decu i da znamo da rad donosi najbolji rezultat", primetio je.

Zato veruje da će nova zgrada ambasade Nemačke biti svedok uloge Nemačke u Srbiji i kako je proteklih godina promenjena, te kako je Nemačka pre dve godine bila drugi spoljnotrgovinski partner Nemačke, ranije šesti.

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman

Tanjug/Dimitrije Goll 13.06.2018

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

"A sada je prvi i niko to ne može da promeni narednih 20 godina", kaže predsednik Srbije.

Zato su nam, kaže, potrebni mir i stabilnost, dogovor s komšijama i poštovanje, kao i dogovor sa onima sa kojima godinama nismo ozbiljno razgovarali, već samo zato što smo bili pritisnuti.

"Moramo da saslušamo druge, kao i što moramo da zamolimo druge da saslušaju nas. Pre nego sto donosite odluke o Srbiji, ako ništa drugo, molimo vas da pokažete takvo poštovanje prema Srbiji da želite da saslušate šta Srbija misli i želi, a odluka je, naravno, na vama", zaključio je Vučić.

Uveren je da će nova zgrada nemačke ambasade biti "svedok važnih razgovora o budućnosti Srbije, u kojoj Nemačka igra jednu od ključnih uloga".

Vučić je rekao da su odnosi dve zemlje bili dinamični, sa usponima i padovima u prošlosti, ali i da su uz međusobno razumevanje unapređeni, te da su u savremenoj istoriji na najvišem nivou, kvalitetni i sadržajni.

Posebnu zahvalnost uputio je kancelarki Angeli Merkel što je svojom odgovornošću, ozbiljnošću i posvećenosti doprinela razvoju regiona, a naročito pokretanjem Berlinskog procesa, koji Srbija svesrdno podržava.

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman

Tanjug/Dimitrije Goll 13.06.2018

Aleksandar Vučić i Aksel Ditman, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll 

Najavio je da će uskoro prisustvovati otvaranju velike nemačke fabrike u Kruševcu, koja će zaposliti 2.500 radnika, nešto na šta se u tom gradu čekalo decenijama.

„Spremni smo za jačanje i unapređenje sveukupne saradnje sa Nemačkom. Zahvalni smo Nemačkoj na podršci na našem evropskom putu. Srbija je uložila velike napore na tom putu, pokazala ozbiljnost i odgovornost u rešavanju problema. Nije sve na nama na tom putu, ali ono što morao da uradimo, uradićemo zbog sebe", kazao je on.

Vučić je izrazio i zadovoljstvo što se ambasada podiže uz nemački nadzor i srpske radnike i inženjere.

Predsednik Srbije je zajedno sa nemačkim ambasadorom Akselom Ditmanom, gradonačelnikom Zoranom Radojičićem i izaslanikom nemačkog Ministarstva spoljnih poslova za Jugoistočnu Evropu Kristijanom Helbahom, položio u temelje nove zgrade vremensku kapsulu, na koju su, pored današnjeg datuma, utisnute reči na nemačkom: "Polaganje kamena temeljca - Nemačka ambasada Beograd, izgradnja nove zgrade".

Nova zgrada Ambasade Nemačke nalazi se na staroj adresi, Kneza Miloša 74-76, a rok za završetak radova je 2020. godina.

Komentari (14)

gagi

13.06.2018 13:21

Vucic dao dobru poruku,kratku i jasnu.

Fas

13.06.2018 13:25

I mi želimo da nas neko sasluša.

Vesna79

13.06.2018 13:50

Nemacka je jaka zemlja koju itekako cenimo i nadamo se da i ona ceni mas isto toliko

sasa

13.06.2018 14:13

Moramo se boriti i biti istrajni, nema nam druge

Zoran

13.06.2018 14:23

To je pravi put ,odlucnost u menjanju sebe i sopstvenih navika je put ka boljoj buducnosti.Jedino Vucic izgleda ima hrabrosti to jasno i glasno kaze.

Helens

13.06.2018 14:37

Saradnja sa Nemačkom je na zavidnom nivou, ali svakako da će naš predsednik uvek štititi interese svoje zemlje i svog naroda kao što je i do sada činio.

mirko

13.06.2018 14:47

Bice ovde lepe saradnje.

Una

13.06.2018 14:48

Tobi bilo jako dobro i jako lepo.

pera

13.06.2018 15:17

Saradnja sa Nemačkom je na zavidnom nivou, ali svakako da će naš predsednik uvek štititi interese svoje zemlje

Irena

13.06.2018 15:45

Nadam se velelepnoj modernoj zgradi.

Darko

13.06.2018 16:07

Dace bog da nas cuju i da krenemo u resavanje pitanja Kosova da bude u nasu korist!

Sojic

13.06.2018 17:10

Zatvori se bre covece sam u neku kapsulu bar nekih 20 godina

Pera Detlic

14.06.2018 10:49

@Sojic - Bice to cardak ni nebu ni na zemlji..........hahahahahaahaha

slađa

13.06.2018 22:37

Nemačka konačno pokazuje da ume, sme i može potpuno da veruje u otvorenost Srbije. Nema ničeg skrivenog u namerama ili odnosima Srbije sa svim prijateljima i partnerima. Važno je čuti i pravilno razumeti ono što njeni građani misle. Kancelarka Angela Merkel je shvatila bolje od svih njenih prethodnika koliko su kompleksni problemi na Balkanu i koliki trud je potrebno uložiti da se oni suptilno reše. Bez pritisaka i ugrožavanja slobode različitog mišljenja.