SRPSKI PREMIJER Vučić: Ne odustajem, pomiriću region

Nikada neću odustati od ideje o zajedničkom danu sećanja sve žrtve ratova s prostora bivše Jugoslavije, ponosan sam na tu inicijativu i verujem da će se kad-tad, makar i za dve do tri godine, region pomiriti, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić , Foto: Profimedia


 - Moja ideja o zajedničkom danu sećanja je proizvod razumevanja da u našem regionu svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju na sopstveno stradanje. Drugo oko, kojim bi videli nešto drugo, uopšte ne postoji. Ni kod koga od nas. S druge strane, to jedno oko postoji i za plakanje. Mi plačemo samo na jedno oko, za svoje žrtve. Mislim na sve nas - i na Hrvate i Bošnjake i Srbe, na sve ostale - rekao je Vučić za sutrašnji Kurir.

I upravo zato sam, rekao je on, želeo da više ne stavljamo crni povez oko jednog oka, već da otvorimo oba, da priznamo da su se zločini dešavali na svim stranama, da poštujemo tuđe žrtve jedanko koliko i svoje i da pokušamo da gledamo u budućnost.

 - Da svoju politiku ne zasnivamo na mržnji i zatvaranju u nacionalne i šovinističke okvire, veća da po svaku cenu obezbedimo zajednički život za sve nas. Da sprečimo u budućnosti bujanje takvih negativnih pojava koje smo imali prilike da vidimo prethodnih dana i nedelja - objasnio je premijer.

Na pitanje ima li to uopšte svrhe, s obzirom na to da je hrvatski premijer Zoran Milanović sve odmah odbacio, Vučić je rekao:

 - Siguran sam da će to dati rezultat. Zato što je sve drugo što bi ste izabrali loše i za te zemlje i za ceo region.

Na pitanja zašto onda to Hrvatska radi, Vučić kaže:

 - Ja, vidite, ne želim da odgovaram ni Milanoviću, ni Tačiju. Nijednu lošu reč neću reći. Čini mi se samo da nekad pojedini političari u regionu, baš kao i u našoj zemlji, od drveta ne vide šumu.

 - Moja namera nije bila da kažem bilo kome koje će praznike slaviti, svako ima pravo na svoje praznike. Neki od tih praznika nama nisu po volji, ali nikad im se nismo mešali. Samo sam molio da u 365 dana imamo jedan zajednički dan. Da sve te žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedan zajednički dan - naglasio je premijer Srbije.

 - Nije manje vredna bilo koja srpska žrtva od bošnjačke ili hrvatske. Niti su njihove manje vredne od naših. Da samo u tom danu, ako ne možemo u 365, pokušamo da otvorimo oba oka. I ako ne možemo da sasvim realno, da pokušamo makar realnije i racionalnije to da sagledamo. Jer to će onda stvoriti novo poverenje medju ljudima - kazao je Vučić.

I što je još važnije od toga, istakao je on, to će posle da spaja naše ljude i pravi našu ekonomiju otvorenijom.

 - To neće biti moguće bez toga. Bez tog mirovnog pristupa, mirovnih inicijativa o pomirenju. Naš je cilj da ekonomije sve više integrišemo - rekao je Vučić.

Na pitanje da li su i Hrvati toga svesni i zašto onda odbijaju inicijavu, te da li je razlog ljutnja zbog toga što mnogi Srbiju vide kao lidera u regionu, Vučić je rekao: "Ne verujem u to i ne mislim da je Srbija u ovom trenutku lider u regionu, ali i ne patim od toga, kao što su neki koji su bili ranije na vlasti u Srbiji, želeli sebe da predstave kao glavnog".

 -  Nemam takve želje, to me ne zanima. Zanima me da mi sačuvamo stabilnost, to nam je jedan od najvećih intgeresa. Ja se ne plašim naših teških mera jer znam da ćemo napraviti bolju ekonomiju. Plaši me upravo ta nestabilnost. Ali time moraju i Hrvati da se rukovode, jer isti problem mogu da imaju. Zasto samo uveren da bi trebalo da još razmisle o ovoj inicijatvi. Nije kasno ni za dve-tri godine da se o tome razmišlja na drugačiji način. I siguran sam da će se razmišljati na drugačiji način -  kazao je srpski premijer.

Potpuno sam uveren, nastavio je Vučić, "da će ova inicijativa ugledati svetlost dana i dobiti zeleno svetlo u regionu i potrebno je da se strasti stišaju".

 - Neću da odustanem. O tome ću javno da govorim. Ponosam sam na tu inicijativu i mislim da je to ozbiljan i odgovorna ideja, koja ne želi ničiji politički poraz, politički kraj i krah jedne zemlje i naroda, koja ne želi ni da širi optužbe. Samo želi da svi progledamo i da nam se svima stvori suza u oba oka, a ne samo u jednom - rekao je Vučić.

 • Korisnik: kosovka
  11/08/2015 - 20:34
  lepo za cuti, tesko za uraditi. nego, kako ce premijer pomiriti sebe u sebi? na promociji svog partijskog manifesta, zajedno sa predsednikom, zaklinjao se da kosmet nikada nece biti albanski i svi su mu ( skoro) poverovali i dali im glas. od zaklinjanja je, ocito , kada je kosmet u pitanju, brzom brzinom odustao. zar ne? p.s. za "neverne tome", neka pokusaju da dodju na kosmet bez pregleda licnih isprava kao kada idu u vojvodinu....(jarinje, administrativna g r a n i c a....
 • Korisnik: lj
  11/08/2015 - 13:21
  On sanja Nobelovu nagradu za mir. Ali teško da ce uspeti!
 • Korisnik: lilit
  11/08/2015 - 12:14
  Bolje bi bilo za Srbiju da dovedeš u red direktore (lopove) društvenih preduzeća i tajkune( koji ne plaćaju porez), a spoljnu politiku ostavi za kasniji
 • Korisnik: steva
  11/08/2015 - 08:06
  Jes ti cuo za Jasenovac, "oluju", okupaciju KiM? Jel znas ti da ti je 30000 Srba nasilno pokatoliceno u Hrvatskoj posle "oluje"? Jel onomad zamalo ostade bez glave od balija? Ej bre okani se tudje avlije nego gledaj Srbiju i Republiku Srpsku, a ostalima neka su siroki drumovi!
 • Korisnik: rajh
  11/08/2015 - 07:53
  Dokle cemo samo mi da imamo pomiritelje u regionu, a u svojoj zemlji raskolnike????? Svaki se trudi da bude ''lider'' u regionu, a ne cene ih ni pod nokat, i svaki tezi da bude Tito, a nije ni za njegovog konjusara da bude! Umesto da se okrenu svojoj zemlji oni na sve nacine pokusavaju da se umilostive EU rajhu na grbaci svog naroda. Najnovije sto ce da urade je da prime 100 000 Sirijaca da se nastane po napustenim selima za par miliona evra i vodja je dobio jos jedan plus, a mi sipak.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi