Aleksandar Vučić
Tanjug
Aleksandar Vučić

Alo.rs

Aleksandar Vučić, Foto: Alo.rs

Početak izgradnje kovid bolnice na Batajničkom drumu bb u Beogradu je u 9.00 časova, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

OBRAĆANJE VUČIĆA

Predsednik Srbije obraća se građanima.

- Ovde će se nalaziti velika bolnica. Ovo je rezultat velikog rada i truda države. Koštaće nas oko 27 do 28 miliona evra, po sistemu ključ u ruke. Ovo spremamo da nas jesen ne iznenadi. Završavamo za 4 meseca, 1. decembra će ovde biti gotova bolnica - rekao je Vučić.

- Velika su to ulaganja, ali da povećamo naše kapacitete. Mislim da su ovo najbolje bolnice i da najbrže možemo da reagujemo - kazao je Vučić.

- Mnogi se plaše jeseni, mi ćemo tražiti i verujem dobiti vakcinu prvi, za nas je važno da možemo da lečimo naše ljude - kaže predsednik i dodaje da će još jedna bolnica biti izgrađena i u Kruševcu.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

- Imaćemo 200 jedinica intenzivne nege - rekao je predsednik - To će biti najznačajnija i najveća bolnica za kovid pacijente.

Kako je ranije najavljeno, situacija sa korona virusom tokom zime može biti gora nego tokom leta, pa bi ta bolnica imala 500 do 1.000 ležajeva i koristila se kao glavna bolnica za naredne "udare" korone.

Kako je rekao Vučić, stigli su i ekonomske procene, koje govore da je situacija mnogo bolja u budžetu.

- Danas smo dobili  i podatke za Evropu. U drugom kvartalu smo drugi u Evropi, samo je Litvanija ispred nas. U prvom kvartalu smo i dalje prvi - rekao je.

DA LI ĆE DECA IĆI U ŠKOLE?

Na pitanje novinara, Vučić je rekao da još nije odlučeno kakav će biti školski sistem.

- Voleli bismo da deca idu u školu, ali nije isključena mogućnost za onlajn nastavom. Što se tiče bolnica mi danas nemamo problema, ali imamo veliki broj mrtvih od posledica virusa, 5. i 6. jula napraviljeni su nam problemi. Nismo zadovoljni, iako su stvari zasad stabilne. U nekim delovima Srbije je lakša situacija. Ako se budemo ponašali odgovorno sasvim sam siguran da rezultat neće izostati, i treba da čuvamo našu decu, ali i da brinemo o njihovom obrazovanju. Važno je da ulažemo u znanje i obrazovanje, i ako budu postojali uslovi koji mogu da garantuju sigurnost ići će u školu.

Aleksandar Vučić

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

"IDE NAM NA RUKU"

Vučić je rekao da Srbiju čeka dobra perspektiva.

- Megle iz Osijeka dovodi proizvodnju u Srbiju. u ovom momentu imamo razgovore s više investitora, za naš je važno da se Nemačka brzo oporavlja. Verujem i u automobilsku industriju. Očekujemo investicije i u druge fabrike, posebno Novi Sad može da očekuje fantastične investicije i sada ćemo se boriti za još više investicija.

- Na ruku nam ide jedna stvar. Zbog korone će sada mnoge kompanije želeti da imaju proizvodne pogone bliže svojim zemljama. Tako će se mnoge kompanije vraćati iz Azije u Evropu, a Srbija je tu neprikosnovena. I po ceni radne snage i po kvalitetu - rekao je.

O OLUJI

- Za nas je važno da sa RS zajedno obeležimo tragediju našeg naroda zbog najvećeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata. Podići ćemo spomen beležje.

Kako je ranije najavljeno, situacija sa korona virusom tokom zime može biti gora nego tokom leta, pa bi ta bolnica imala 500 do 1.000 ležajeva i koristila se kao glavna bolnica za naredne "udare" korone.

Provere imovine

Na pitanje o proverama imovine, Vučić je rekao da bi želeo da bude predmet obrade komisije i želeo bi da je u prvih deset obrađenih. Kaže da bi voleo da rezultate vide i građani Srbije, ali da se zna da niko ne sme biti izuzet ili iznad zakona.

- Mene ne interesuju hajke i harange koje neki vode. Ne sekiram se zbog toga: zakon u ruke - to je Sveto pismo! Ako nešto nije u skladu sa zakonom, smenjivaćemo svakoga i niko ne sme da misli da je iznad zakona. Ne razumem nervozu pojedinaca jer se ne vodi nikakva istraga, već se proveravaju podaci - kaže Vučić.

O Kosovu i Metohiji

- Zakon o vrednostima rata OVK, koji je pripremila Priština, protiv Srba je i naravno da su to napravili zbog Srba jer svi Albanci obožavaju tzv OVK. Oni time hoće da uvedu verbalni delikt, da nateraju sve Srbe da misle kao oni, a ako pomisle nešto drugačije da onda idu u zatvor.

PROČITAJ JOŠ: