Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Milorad Dodik
Printscreen/Instagram/buducnosts
Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Milorad Dodik

Printscreen/Instagram/buducnosts

Aleksandar Vučić, Andrija Mandić, Milorad Dodik, Foto: Printscreen/Instagram/buducnosts

Aleksandar Vučić pozvao je Andriju Mandića na razgovore nakon presude u slučaju pokušaja terorizma i po njega poslao avion Vlade Srbije, pišu podgoričke Vijesti.

Vučić je juče boravio u Nišu povodom održavanja parade "Odbrana slobode". Njih dvojica su, kako je objavljeno, razgovarali u Nišu, a iz Nove srpske demokratije, članice DF čiji je Mandić predsednik, saopšteno je da je on u razgovoru sa Vučićem ponovio da su "glavna meta montiranog političkog procesa DF i srpski narod u Crnoj Gori".

- Smatramo da neprijatelj srpskog naroda u Crnoj Gori ne može biti prijatelj nijednom srpskom političaru, pa u tom kontekstu želimo da vas pozovemo da sa Đukanovićem i njegovom klikom prekinete svaku vrstu političke komunikacije - rekao je Mandić.

Andrija Mandić

Alo! M.Josida

Andrija Mandić, Foto: Alo! Masanori Josida

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naveo je da će nadležni organi pažljivo proučiti presudu za "državni udar" u Crnoj Gori. Ovo je prva zvanična reakcija Srbije na presudu.

Pročitajte još:

 

- Ne možemo da se mešamo u prvostepenu presudu, ali tu svakako ima dosta čudnih stvari i nadležni organi Srbije će pažljivo proučiti presudu. Srbija ima obavezu da zaštiti i pruži pomoć svakom našem građaninu i pripadnicima srpskog naroda - rekao je Dačić juče u izjavi za podgorički portal Borba.

Podgorički Viši sud je u slučaju pokušaja terorizma osudio Mandića i Kneževića na po pet godina zatvora, a zbog terorizma u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije zatvorske kazne dobili su još osam državljana Srbije i dva pripadnika ruske obaveštajne službe. Jedna srpska državljanka osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

Nakon presude čelnici DF pozvali su Vučića i Vladu Srbije da prekinu komunikaciju sa Đukanovićem i "antisrpskim vlastima".

Mandić je pozvao i člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da ih podrži i da, kako je rekao, odustane od zajedničkih fotografisanja i da se distancira od Đukanovića "jer je on neprijatelj srpskog naroda".