Aleksandar Vučić
Printskrin
Aleksandar Vučić

Printskrin

Aleksandar Vučić, Foto: Printskrin

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je sinoć u Tiranu, u atmosferi napetosti, koju je izazvala izjava kosovskog predsednika Hašima Tačija da je sa albanskim premijerom Edijem Ramom, inače domaćinom današnjeg regionalnog sastanka, razgovarao o ujedinjenju albanskog faktora, potpunom otvaranju granice između Albanije i tzv. Kosova i pripajanju Preševske doline.

Pročitajte još:

 

Na plenarnom sastanku u Tirani, kome prisustvuju lideri zemalja Zapadnog Balkana, ali i visoka predstavnica EU i posrednica u "zamrlom" dijalogu Beograda i Prištine Federika Mogerini, Vučić je rekao i da nije "govorio i modelima" za rešavanje kosovskog pitanja, te da mu je dosta da sluša "šta Hašim hoće".

Na plenarnom sastanku Vučić je rekao da Srbija čini sve da se pridruži EU, ali da se ceo svet umešao u problem Srbije i Kosova.

Vučić i Dodik u Tirani

Alo.rs

Vučić i Dodik u Tirani, Foto: Alo.rs

- Nikad nisam govorio o modelima, a dosta mi je da slušam šta Hašim hoće, a šta neće. Ti Hašime zavisiš od nas. Neće to tako da ide, molim te da mi razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš. Hoćeš ja da ti kažem šta ja neću? - upitao je Vučić i dodao:

- Koja će to Amerika da ugura u međunarodne insitucije? Probao si sa Kolindom, Borutom nisi uspeo. Jesi li to sam smislio ili ti je neko pomogao? Nisam nikada govorio o rešenjima, već o postizanju dogovora. Ako može super, ako ne, preživecemo.

Vučić je dodao i da se nada da će "imati pameti".

- Molim da Republiku Srpsku ne pominješ bez preke potrebe, znam zašto to govoriš - jer Amerikanci neće RS. Ja mogu da kažem da ja tebi ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo. Mnoga teška rešenja sam izgurao, molim da se urazumite. Zamisli da sam ja govorio ono što ste ti i Edi Rama juče u Tirani? Ili Kolinda danas? O ujedinjenju. Samo malo stanite, sve razumem, ali stanite. Ako dođemo do rešenja - super, ako ne, valjda ćemo imati pameti da sačuvamo mir - poručio je Vučić.

Nakon sastanka, predsednik se obratio medijima i istakao da je mnogo bolje da imamo ovako "teške i otvorene razgovore, ali da sve radimo u miru".