Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

- Smatramo da odnosi Srbije i SAD treba da budu partnerski, u našem je interesu da oni budu sve bolji - rekao je Vučić nakon sastanka na konferenciji za medije.

- Za nas je veoma važno da povećamo trgovinsku razmenu sa SAD. Ja sam zahvalan senatorima što se trude da se pronađe kompromis između Beograda i Prištine. Ja sam imao određene teme koje se tiču saradnje sa SAD. Imamo dobru vojnu, ekonomsku i civlnu saradnju. Da ne ispadne da nešto krijem, senatori su mi ukazali na to koliko su zadovoljni ekonomijom u Srbiji, a ja sam im predstavio činjenice - rekao je Vučić.

On se zahvalio senatoru Ronu Džonsonu što je preneo poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbuju.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Srbije je naglasio da su najviše razgovarali o Kosovu i Metohiji.

- Mi smo otvoreni za svaku vrstu razgovora i razgovor je lekovit za nas. Pomirenje dva najveća naroda na zapadnom Balkanu, Srba i Albanaca, bi doneo napredak celom regionu - rekao je Vučić.

Tokom govora Vučić je još jednom izneo stav da pitanje Kosova ne može da se reši tako što će "Kosovo da dobije sve, a Srbija ništa".

- Nađite tog genija u Srbiji koji će da vodi zemlju, a da ima loše odnose sa SAD - izričit je bio Vučić.

Aleksandar Vučić

Predsedništvo Srbije

Aleksandar Vučić, Foto: Predsedništvo Srbije

Zatim se obratio senator Džonson.

On se zahvalio Vučiću jer se snažno zalaže za mir na Balkanu.

- Želimo mir i prosperitet narodima Balkana. Predsednik Vučić se snažno zalaže za to i hvala mu na tome. Amerika i Srbija su prijatelji. Želimo da podržimo dijalog. Nećemo prejudicirati kako će izgledati konačni dogovor, ali se zalažemo za postizanje konačnog rešenja koje će doneti sigurnu budućnost Srbiji i Kosovu - rekao je senator Džonson.

Na pitanje da li će SAD nastaviti pritisak na Srbiju povodom Kosova, senator je rekao:

- Umesto reči pritisak uprotebio bih reč podrška. Bolton je rekao da će dvema nacijama ostaviti prostor da postignu sporazum, mi ćemo na kraju pružiti podršku, ali tek pošto se dve strane dogovore.

Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Senator Marfi je takođe ponovio podršku Srbiji, rekavši da je bilo reči o investicijama, ali i na polju sigurnosti.

- Najbolji način za nas je ekonosmko partnerstvo, nastavak puta Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog - istakao je Marfi.

Kazao je da su potrebni napori i Beograda i Prištine, da bi se podstigao kompromis.

- I demokrate i republikanci u Kongresu su uz Srbiju - kazao je Marfi.

Pročitajte još:

Sastanku u zgradi Predsedništva prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Uoči posete senatora, demokrate Krisa Marfija i republikanca Rona Džonsona, predsednik Srbije je rekao da ne misli da se mnogo menja u američkom stavu kada je Kosovo u pitanju, niti Srbija može na to da utiče.

"Amerika je velika sila, to su taktički odnosi da se govori da pritisak mora da bude i na jednoj i na drugoj strani", dodao je Vučić.

On je podsetio da SAD podržavaju nezavisnost Kosova i istakao da je ne Srbiji da izvuče najviše što može, a izgubi najmanje što mora.

"Naša pozicija nije laka i neće biti nimalo laka", ocenio je predsednik.

Takođe, iz Prištine su poručili da dogovor s Beogradom podrazumeva rešavanje "teških pitanja", i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

Kolinda zbog Srba dobila šamarčinu od koje se neće oporaviti! Isplivalo ono što se mučila da sakrije!

AUTOR: Tanjug/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 06.09.2019. 09:17 U velikom članku o situaciji u Hrvatskoj, listi piše da se u "ovoj članici EU sve više događaju napadi na Srbe".

Pre dolaska u Beograd, Marfi i Džonson posetili su Prištinu, gde su se, prema pisanju tamošnjih medija, založili da se odblokira dijalog Beograda i Prištine, i ocenili da je dijalog ključan za budućnost celog Zapadnog Balkana.

Takođe, iz Prištine su poručili da dogovor s Beogradom podrazumeva rešavanje "teških pitanja", i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

Bonus video

Pitali smo Aleksandra Vučića kada će biti uveden VOJNI ROK i šta piše u u ličnoj poruci od Putina

 

Komentari (2)

Perica

06.09.2019 12:35

Ma niste vi nama prijatelji i nikada nećete ni biti posle svega što ste učinili

m

06.09.2019 14:53

Kazao je KOSOVO DA DOBIJE SVE A SRBIJA NISTA. Pa sam je izdvojio tj priznao Kosovo kao posebnu drzavu , ISPRAVNO GLASI ... Albanci da dobiju SVE a Srbi NISTA