Špijunska afera
Youtube/Printscreen

 

Špijunska afera, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Premijerka Brnabić rekla je da je predsednik Vučić dao nalog VBA da ispita moguću špijunsku aferu

* Reč je o mogućem vrbovanju srpskih agenata

* Odluka je doneta nakon pisanja pojedinih medija

Prema ranijem pisanju Radia Slobodna Evropa, ruski diplomata i pripadnik Vojne obaveštajne službe za koga se veruje da je Georgij Kleban snimljen je kako daje novac jednom navodno visokopozicioniranom zvaničniku Srbije, koji je njegova obaveštajna veza u našoj zemlji. Na društvenim mrežama postoji i snimak koji to navodno dokazuje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se VBA bavi mogućom špijunskom aferom u kojoj ruski špijuni vrbuju srpske agente i da će kasnije danas imati više informacija o tome.

Pročitajte još:

- Razgovarala sam s predsednikom Vučićem, on je dao nalog Vojno-obaveštajnoj agenciji da slučaj ispita. Još nemamo sve podatke, ukoliko se ispostavi da je sve istina, onda će to biti ozbiljno pitanje i problem za nas. Predsednik je sazvao sastanak u svojstvu vrhovnog komandanta Vojske Srbije i obavesetiće nas o rezultatima istrage - kaže Ana Brnabić.

Jutros je iz Predsedništva za sutra najavljen sastanak predsednika Vučića sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan- Harčenkom, ali nije poznato da li taj susret ima veze sa ovim slučajem i na čijiu inicijativu dolazi do njega.

CIA je dovela na vlast, a ima dva poslanika - Sledi odluka OVE DRŽAVE: Priznaće nezavisnost Kosova!

AUTOR: Alo.rs/D.N. DATUM I VREME: 19.11.2019. 13:52 - 19.11.2019. 14:19 Predsednik Vučić danas je na konferenciji najavio mogućnost da jedna zemlja promeni svoju odluku o Kosovu i prizna nezavisnost južne srpske pokrajine.

Razmena kesa

Na video snimku objavljenom i na Jutjubu, vidi se susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Navodni “ruski obaveštajac” daje plastičnu kesu “srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu. Dvojica muškaraca zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju.

Kada muškarac, označen u opisu videa kao “srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem, piše Radio Slobodna Evropa.

Pročitajte još:

Snimak je objavljen 17. novembra

Ugledni istraživački novinar Hristo Grozev na svom Tviter nalogu istakao je činjenice koje na neki način potvrđuju navode medija.

- Ono što znamo dosad je da je Kleban oficir GRU, da je snimljen kako razmenjuje kese sa nekim u Beogradu i da je iznenada otišao sa svog mesta pomoćog atašea ruske ambasade u Beogradu između juna i avgusta ove godine.

Najava iz Predsedništva Srbije, Vučić izlazi pred kamere!

AUTOR: Alo!; DATUM I VREME: 18.11.2019. 14:44 Poslednja informacija! Aleksandar Vučić, Foto: EPA Predsednik Vučić pojaviće se u javnosti po prvi put nakon što je hospitalizovan na VMA. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa predstavnicima kompanije "Azvirt", u utorak 19. novembra 2019. godine, u 12 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Nadovezao se u sledećem tvitu da je nepoznato ko je druga osoba na snimku i da li su kese sadržale novac. "Ne znamo ni ko je autor snimka", dodao je.

Grozev navodi da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica “Microsoft Azure”.

BONUS VIDEO: Vučić o tome ko ruši srpske oružare