Auto put Miloš Veliki
Tanjug
Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

* Autoput "Miloš Veliki" na deonici od Obrenovca do Ljiga otvoren je danas popodne

* Svečanosti je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

* Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

19.36 Kraj bloga

19.06 Predsednik se obraća građanima

Kod petelje Ljih okupilo se oko 10.000 građana.

- Hvala vam svima što ste večeras ovde sa nama. Ovo je veliki dan za Srbiju. 70 godina smo čekali ovaj dan, i malo duže - poručio je Vučić.

- Hvala vam svima koji ste verovali u Srbiju. Za nekoliko godina smo preokrenuli stvari. Došli do zemlje koja je u "Fajnenšl tajmsu" proglašena za zemlju sa najviše investiija po broju stanovnika. Postali smo bolji deo sveta. Među najboljima smo u mnogo čemu. Popravljaćemo život. Ovaj auto-put je novi nivo standarda građana Srbije - rekao je.

Auto put Miloš Veliki

Alo!

Auto put Miloš Veliki, Foto: Alo!

Vučić je podsetio i na brojne probleme.

- Da vas podsetim na probleme o hrastu. Zove me Toma Nikolić pita me "Vučiću šta ćeš dalje". Evo šta ću, biće još ovakvih puteva. Danas sve izgleda mnogo lakše. Sve uspevamo da završimo novcem Srbije, ne dajemo ništa u koncesiju.

Vučić je najavio da će se za četiri godine izgraditi 5.000 kilometara puteva.

- Pare nam nisu problem, imamo ih, ali nemamo dovoljno radnika da postignemo sve što možemo. moram da se zahvalim i našim prijateljima iz Kine. Pomogli su nam i u Smederevu, i u Boru, i u Zrenjaninu. I hoću da vas zamolim da prenesete poruku Si Đinpingu  da vas čekamo onako kako vas niko nije ugaostio. Srbije je čelični prijatelj Kine. Čekamo vas a vi samo recite kada ćete da dođete - rekao je.

Podsetio je i na velika dela Miloša Obrenovića, koji je Srbiji ostabio prve 84 škole u Srbiji, i postavio temelje naše države.

- Moja poruka je Srbima, ja znam da su mnogi morlai da odu, ali razmislite. Dolazi vreme za povratak u Srbiju. Ovo je vaša zemlja. Uz vašu pomoć brže ćemo se razviti - poručio je.

Auto put Miloš Veliki

Alo!

Auto put Miloš Veliki, Foto: Alo!

- Treća poruka je mir. Sami množemo mnogo, ali ne možemo sve. Zato treba da ulažemo u rad i znanje, na povezivanje sa svima. Ovaj put je samo krak magistrale koji povezuje Centralnu Evropu sa lukom Bar. To je i Miloš naučio terajući goveda ka Veneciji, koliko su putevi bitni. Znao je on, znamo i mi. To su kilometri naše slobode - rekao je.

- Danas smo doneli odluku o putu "Vožd Karađorđe" koji će spojiti sever Šumadije sa istokom Srbije. Nazvaćemo ga po heroju Srbije, Karađorđu. Proći će i kroz njegovo selo Viševac - rekao je Vučić.

Kako je rekao, izgradiće se i nove pruge, kojima će vozovi ići i brzinom od 160 kilometra na sat.

- Nadam se da će i moja deca da se ponose malom ulogom koju je njihov otac imao. A mi ćemo nastaviti da radimo za svu decu Srbije. Živela Srbija - rekao je.

Nakon govora novi auto-put je i zvanično biti otvoren.

18.54 "U Srbiji su najbolja vina"

Kod tunela Brančić, predsedniku Aleksandru Vučiću društvo je pravila ambasadorka Kine Čen Bo, kojoj je predstavio i ponudio vina iz Srbije, ističući da su veoma dobra.

Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

"Probajte od svakog proizvođača po jednu čašu, a ja ću po dve", našalio se Vučić.

On je naveo da je vinarska industrija u Srbiji najbolja u regionu po odnosu cena-kvalitet.

18.28 "Srećan sam zbog osmeha"

Predsednik je rekao da će Srbija nastaviti da otvara puteve.

Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

- Mnogo dobrih dela je još pred nama. Srećan sam što sam danas ovde. Srećan sam zbog osmeha na licima ljudi. Hvala vam još jednom i živela Srbija - rekao je.

18.18 "Srbija i Kina su čelični prijatelji"

Vučić se još jednom zahvalio Kini i predsedniku Si Đinpinu, istakavši da su veze Beograda i Pekinga na nikad boljem nivou.

18.07 Narod je vrhovni sudija i on odlučuje na izborima

Upitan da prokomentariše izjavu direktora Fondacije za otvoreno društvo Milana Antonijevića da je neodgovorna poruka "evo vam spiskovi, pišite, dopisujte imena, šta god hoćete i koliko hoćete", kazao da to više govori o njemu i njegovim gazdama.

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

„Neka radi svoj posao. Neodgovoran sam što sam rekao opoziciji da urede biračke spiskove kako hoće i da im to ništa neće pomoći. Što se mene tiče neka rade šta god hoće, narod prevariti ne mogu“, poručio je on.

17.41 “Od 1. septembra ćemo da naplaćujemo”

Predsednik Vučić najavio je da će putarina na novom autoputu “Miloš Veliki” početi da se naplaćuje od 1.septembra.

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

Vučić je, u razgovoru sa Miloradom Dodikom, na isključenju kod Lajkovca, rekao da je ranije govorio da putarina treba da se naplaćuje odmah, ali da, ipak, treba dati vremena građanima da nauče i naviknu se na novi put.

“Od 1. septembra ćemo da naplaćujemo”, rekao je Vučić.

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

17.30 "Za medicinske sestre ću posebno da se založim"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da građani do kraja godine mogu da očekuju prosečnu platu iznad 500 evra, kao što je, podseća i ranije obećao, ali i da će insistirati da medicinski tehničari do kraja godine dobiju povećanje plate od 15 odsto.

"Nadam se da će na taj način biti zadovoljno oko 56.000 medicinskih tehničara u Srbiji", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na putu od Obrenovca do Uba.

17.12 "On je školovaniji, nemojte da ga potcenjujete"

Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

Na pitanje novinara kako vidi to što ima i onih koji ne govore lepo o uspesima države i na molbu da prokomentariše izjavu sociologa Jove Bakića da bi državni vrh najrađe bacio u reku, Vučić kaže:

"On je školovaniji, nemojte ga potcenjivati, aludirao je na period od 1941-45. kada su rekama plivali leševi, nije on govorio o plivanju prsno, leđno... Nije nikakav problem. Ja to razumem - oni bi da nas vrate u vreme u kojem oni imaju para a nema auto-puteva, železničkih pruga, muzeja, stadiona, viših plata, penzija, u kojem raste javni dug..Ja njih razumem, to je njihov program, zato hoće da ubijaju one koje grade i rade."

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

16.59 "Gradićemo auto-put Beograd-Banjaluka"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je ovom prilikom kako je otvaranje autoputa "Miloš Veliki" od velikog značaja za spajanje naše dve zemlje budući da će putnici sada lakše o brže stizati do BiH. Dodik je ovu priliku iskorisitio da najavi i izgradnju auto-puta Beograd-Banja Luka.

16.50 "Danas je Beograd bliži Baru"

Lider opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić ocenio je danas da je otvaranje autoputa „Miloš Veliki“ istorija ne Srbiju, već Srbije i Crne Gore.

Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

Mandić je, u izjavi novinarima rekao da je od danas Beograd bliži Baru, Srbija bliža Crnoj Gori. Upitan kada će Crna Gora izgraditi svoj autoput prema Srbiji on je kazao da bi se u Crnoj Gori radovali da to može da bude već sutra, ali ne može.

„Ovo su sanjale generacije građana Crne Gore. Migracioni tok je išao vekovima iz Crne Gore, a ovaj put će pomoći da najmanje dve Crne Gore koje žive van današnje Crne Gore počnu da se vraćaju svom zavičaju. Ovo je velika šansa“, konstatovao je on.

Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

16.40 "Miloš Obrenović" dočekao delegaciju

Delegacija visokih zvaničnika Srbije stigla je u Ub, gde su ih dočekali domaćini.

Glumac Nenad Jezdić izrecitovao je komad pred predsednikom Vučićem o životu Miloša Obrenovića, očuen u narodnu nošnju Srbije.

16.22 Sprema se novi auto-put

Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

16.18 Krenuo prvi autobus

Delegacija Vlade Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i zvaničnici iz BiH i Kine, krenuli su u prvu vožnju autobusom na novom auto-putu.

16.11 Četiri uključenja

Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

16.07 Čekali smo ovo 73 godine

Predsednik Vučić zahvalio se kineskom predsedniku Si Đinpingu na saradnji, kao i Dodiku i ministrima koji su došli.

- Ovo smo čekali 73 godine. Sećamo se još obećanja iz 1991. Ovo smo mogli da uradimo tek posle velikih reformi 2014. Naši kineski prijatelji već rade Preljina-Požega, a hoće da rade i druge puteve. Do kraja 2021. godine otvaramo Čačak-Požega. Do Zlatibora će trebati manje od 2 sata.

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

- Ovo što radimo radimo da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori. Veoma je važno ovo što smo radili i to je za ponos cele zemlje - kazao je Vučić.

16.00 Dodik stigao među prvima

Na mestmo na kojem će biti otvoren novi auto-put stigao je Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Nekoliko minuta posle njega stigao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

15.40 Sve spremno za automobile

Kako javlja naš reporter sa lica mesta, na novom auto-putu je sve spremno za saobraćaj. Očekuje se dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji će prisustvovati svečanom otvaranju.

Kako je saopštila Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije, Vučić će u 16.30 na naplatnoj rampi Obrenovac razgovarati s predstavnicima kompanija koji su gradili ovu deonicu.

Pročitajte još:

U 17.10, na isključenju za Ub, predsednik će razgovarati s radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile ovu deonicu kao i s lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.

Na petlji Lajkovac-Valjevo, u 17.50, Vučić će prisustvovati predstavljanju turističkog potencijala koji se otvara novim autoputem i razgovaraće sa radnicima i predstavnicima kompanija koje su gradile ovu deonicu.

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

U 18.30, kod tunela Brančić, Vučić će obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića sa područja povezanih autoputem "Miloš Veliki".

Auto put Miloš Veliki

D.S.

Auto put Miloš Veliki, Foto: D.S.

Oko 19.00 planirane su izjave za medije.

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

U 19.30, kod petlje Ljig, predsednik Srbije obratiće se građanima i tom prilikom označiti početak puštanja u saobraćaj autoputa "Miloš Veliki", navedeno je u saopštenju.

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

Taj deo autoputa "Miloš Veliki" od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd, pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Auto put Miloš Veliki

Tanjug

Auto put Miloš Veliki, Foto: Tanjug

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Albanci poniženi kao nikad do sad, Zapad doneo KLJUČNU ODLUKU! Srbi slave veliku pobedu!

AUTOR: Kurir/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 18.08.2019. 07:34 Američki ambasador na KiM Filip Kosnet dao ostavku u Agenciji za poređenje i verifikaciju imovine, i to zbog čoveka iz OVK.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Bonus video

Snimak autoputa Miloš Veliki dronom

 

Komentari (9)

Dejan

18.08.2019 16:01

Ova deonica je veoma značajna i velika kao i osoba po kojoj je i dobila naziv. Svaka čast predsedniku i ljudima koji sa njim saradjuju

Hedona

18.08.2019 16:15

Ovo je najbolji autoput do sada. Aleksandar vučić znamo da voli svoju državu i voli svoji narod, ovo je jako važno za našu državu i njene građane.

Janko Vukotic

18.08.2019 16:20

Ovo smo cekali citav zivot!

danijela

18.08.2019 16:26

Bitno da smo docekali ovo! I jos novih puteva u izgradnji nas ceka... Podrska!

zak bg

18.08.2019 16:33

Ko je Milos Veliki? Ima Milos Obrenovic, Milos Obilic a veliki je Aleksandar Makedinski

Milena

18.08.2019 16:56

Putevi su prvo sta se primeti i vidi kad jedna zemlja napreduje i jaca!

Mija

18.08.2019 17:00

Vredelo je cekati.Ovako znacajan projekat je zaista velicanstven.

Aleksandar

18.08.2019 17:10

Veliki gradjevenski projekti.

Helenalena

18.08.2019 17:17

Svaka čast predsedniku Vučić za projekte koje uspešno realizuje.Živeo Vučić VELIKI!!