Aleksandar Vučić, Si Đinping
Instagram printscreen
Aleksandar Vučić, Si Đinping

Instagram printscreen

Aleksandar Vučić, Si Đinping, Foto: Instagram printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić cestitao je danas predsedniku Narodne Republike Kine Si Ðinpingu, Lunarnu novu godinu, uz najbolje želje za napredak Narodne Republike Kine i blagostanje bratskog kineskog naroda.

"Kako je nastupajuća godina u znaku koji simbolizuje nove mogućnosti za velike uspehe, uveren sam da ćete, mudrom i odvažnom politikom, nastaviti da vodite svoju zemlju velikim koracima na čvrsto utemeljenom putu ka ostvarenju zacrtanih ''stogodišnjih ciljeva" i Kineskog sna", naveo je Vučić u pismu čestitki predsedniku Siju.

Mi, u Srbiji, naglasio je Vučić, veoma se radujemo impresivnim dostignućima Narodne Republike Kine, ponosni na "čelično prijateljstvo" i sveobuhvatno strateško partnerstvo.

"Vama, poštovani predsedniče, dugujemo veliku zahvalnost za naše čvrste veze i uveren sam da će srpsko-kineski odnosi i u Novoj godini, kao i u deceniji pred nama, nastaviti da jačaju. Plodonosni rezultati saradnje naših dveju zemalja ogledaju se u sve brojnijim zajedničkim projektima u oblasti infrastrukture i energetike, kao i u sve značajnijim ulaganjima kineskih kompanija u srpsku ekonomiju", naveo je Vučić.

Si Đinping

Tanjug/AP

Si Đinping, Foto: Tanjug/AP

Posebno me raduje, ističe predsednik Srbije, što se razvija kulturna saradnja, što će doprineti još boljem međusobnom razumevanju naših naroda.

"Uz lepa sećanja na moje prethodne boravke u Narodnoj Republici Kini, počastvovan sam što ću uskoro imati priliku da Vam uzvratim bar deo toplog gostoprimstva, koje mi je ukazivano na svakom mestu u Vašoj veličanstvenoj zemlji. U isto vreme, radujem se učešću na Devetom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope 15. i 16. aprila u Pekingu", kazao je on.

Činjenica da ćete Vi, ekselencijo, predsedavati Samitom, ističe Vučić, još jedna je potvrda da je format "17+1", od iniciranja 2012. godine, izrastao u sveobuhvatni mehanizam saradnje, kome Republika Srbija daje punu podršku i smatra ga važnim delom Vaše globalne inicijative za promociju mira i saradnje „Pojas i put“.

"Uz trajnu zahvalnost na razumevanju Narodne Republike Kine za državne i nacionalne interese Republike Srbije i izraze naše potpune podrške politici ''jedne Kine'' primite, poštovani predsedniče, srdačne pozdrave, najbolj želje za dobro zdravlje i ličnu sreću, kao i izraze mog osobitog uvažavanja“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Komentari (1)

Natasa81

25.01.2020 17:52

Nadamo se jod boljoj saradnji u ovoj godini!