Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Kosovo i dalje ključno pitanje za Srbiju i da svakodnevno dobija optužbe od opozicije.

"Na Kosovu se borimo, ne protiv i ne samo protiv Albanaca i njihovih interesa. Ja želim da imamo dobre odnose sa njima i nadam se da oni žele isto. Imamo protivnike u mnogim zapadnim zemljama. Videli ste šta Britanci rade već dva dana", započeo je Vučić i dodao da se Srbija bori u teškim i nemogućim uslovima izvuče najviše za narod i izgubi najmanje što mora.

"Mi smo 1999. godine ratovali za Kosovo protiv 19 najsnažnijih zemalja sveta, ne našom krivicom. Oni su pogazili sve pravne principe i norme", podsetio je predsednik i dodao da je Milošević bio kriv jer nije dobro izbrojao avione i tenkove, ali da nije kriv za agresiju.

"Rezultat agresije je Kumanovski sporazum i rezoluciju 1244, koju često pominju Albanci, a ne mi Srbi. U tom dokumentu se pominje Savezna Republika Jugoslavija, a 2006., zahvaljujući neodgovornosti tadašnjih vlasti, ne želim da govorim o interesima onih koji su vodili Crnu Goru, mi smo dozvolili da oni koji su bili za zajedničku državu sa Srbijom ne dobiju referendum, jer se nismo ničim ozbiljno bavili pošto smo imali kohabitacionu vlast koja se tukla između sebe", rekao je Vučić.

Amerikanci spremni da nas čuju

Predsednik je rekao da je stekao utisak da SAD prvi put žele da čuju naše mišljenje o Kosovu.

"Čini mi se tako. Videćemo", kratko je rekao predsednik Vučić.

"Mislim da oni danas imaju drugačiji pristup i žele da se postigne drugoročni trajni mir, za razliku od drugih koji, mislim, to ne žele", poručio je Vučić.

On je podsetio na pogrom 2004. u kojem je stradalo mnogo Srba na Kosovu i naši manastiri. 

Predsednik je podsetio kako su izgledali pregovori pre 2012. godine.

"Na to mi reagujemo uglavnom neodgovorno, neozbiljno, niti snažno, bez ideje, kao da nas je iznenadilo, u skladu sa unutrašnjom potrebom, jer bi neki nešto da štite, drugi da ostanu na vlasti, umesto da se zajedničku suprostave. To nas je skupo koštalo. Važno je da vas podsetim na sve. 2010. godine idemo na Međunarodni sud pravde", rekao je Vučić i podsetio da nismo tražili arbitražu nego otišli na sud gde sude oni koji nisu na našoj strani.

Vučić je rekao da ga mnogi nazivaju sotonom i crnim đavolom dok se trudi da zaštiti interese građane Srbije.

"Na godišnjicu priznanja Kosova ste u albanskim medijima mogli da vidite hvalospeve o Vuku Jeremiću, a ja sam sotona i đavo, iako nisam ni reč ružnu uputio Albancima. Svakog dana se borim, sa Anom, sa Ivicom da zaštitimo naše interese, naše crkve na Kosovu", poručio je predsednik.

"Pokušavamo da izvučemo najviše za Srbe i Srbiju, da prekinemo vrzino kolo u kojem se gleda ko će kome da skine glavu. Borimo se da očuvamo mir za našu decu. To mnogima zvuči kao fraza, a ja se šest godina borim da sačuvam mir u celom regionu i to vide ovi na Zapadu i poštuju, samo se kod nas ne poštuje. Mnogi kažu da je pitanje kukavičluka, a nije. Naša armija je mnogo snažnija nego pre šest godina", rekao je Vučić i podsetio da bi se neki drugi da nastave da se švrćkaju od Kembridža do Njujorka.

Vučić je rekao da nije lepo da neko drži pridike našim građanima, a da je prethodno pokrao zemlju.

"Znao sam da će nervoza postojati i bivati sve veća. Svi počinju da govore o Kosovu iako mnogi od njih na Kosovu nisu bili. Ja poznajem Kosovo, nema mesta na kojem nisam bio, dok ga mnogi ni na mapi nisu videli", rekao je Vučić i dodao da je dobio podršku 90 odsto građana u pokrajini.

"Velika je nervoza u Prištini i u Beogradu, ima onih koji očekuju da se doživi poraz, a videće da neće tako da bude", poručio je predsednik.

Vučić je rekao da nikome ne drži lekcije o patriotizmu, iako to mnogi drugi čine svaki dan.

"Pitajte sve ove iz "Saveza protiv Srbije" što ste uveli granicu na Jarinju, što ste tukli te ljude koji su sklanjali granicu, što ste postavili granicu na Brnjaku. A kada kažete da čak i obrišemo granicu na tom mestu, što je nemOguće, ni to im nije dovoljno", rekao je predsednik.

"Na 200 metara od Pančićevog vrha šeta Kfor, to Albanci doživljavaju kao svoju teritoriju", rekao je Vučić i podsetio kako je izgledalo optuživanje odmah nakon ubistva Olivera Ivanovića.

"Dok smo mi bili u šoku, oni su odmah znali da su "ga ubili Srbi". Krenuli su da svaljuju krivicu da se ne bismo borili za Sever. Zato su i upadali i napali Đurića", podsetio je Vučić i dodao da je dao uslov da do 19.30 Đurić bude u centralnoj Srbiji ili se prekida dijalog.

"U 19.25 je bio u centralnoj Srbiji. Mi nismo hteli rat, hteli smo dijalog", rekao je Vučić.

Kaže da je Srbija pokazala da je dovoljno mudra da izbegne sukobe koji su lako mogli da eskaliraju u prethodnim događajima. Ističe da je čitav pritisak stranih službi i svih u domaćoj javnosti postojao sve vreme, a sada je došlo do eksplozije.

"Bili su u DOS-u, doveli su do pogroma 2004. godine i izgubili SR Jugoslaviju i Kosovo! Tajkunska koalicija ne zna da li je za EU, protiv je svakog rešenja za Kosovo. Protiv su svega i nisu ni za šta, ali jesu za svoje bogaćenje i dovođenje Srbije do bankrotstva" kaže predsednik.

"Ljudi hoće one koji će da se bore za njihovu zemlju", rekao je Vučić. 

Veće plate i penzije do kraja godine

On je podsetio da su mu se svi smejali i bunili kada je 2014. godine pokrenuo mere fiskalne konsolidacije.

Đilas nam je doveo rijalitije

Govoreći o programu opozicije u 30 tačaka, kaže da je licemerno da Đilas govori o rijalitiju.

"Tajkun Đilas je doveo rijalitije u Srbiju, zaradio na "Velikom bratu", a ostavio nam pacove i đubre na Novom Beogradu, tamo gde deca treba da se okupljaju", rekao je predsednik komentarišući Đilasove najave da bi ukinuo rijaliti.

On je naznačio da u periodu jun-jul imamo suficit u budžetu 49,1 milijardi dinara, odnosno oko za 410 miliona evra, a bio je predviđen suficit od 16,7 milijardi dinara.

Uz to, podvukao je da je rast BDP-a u prvih šest meseci 4,5 odsto, što je više od prognoze i MMF i Svetske banke i među prvih pet zemalja u Evropi.

"To je moglo samo posle teških mera, ozbiljnog i odgovornog pristupa. Ne posle pristupa ''lako ćemo'' i trač rubrika koje vidite svakog dana", rekao je Vučić.

Predsednik se potom ponovo osvrnuo na pitanje Kosova i rekao da će narod znati šta je sve dogovoreno.

"Kada napravimo dogovor onda će građani da odluče", rekao je Vučić.

Govoreći o rečima Save Janjića, kaže da tu nema informacije, već je reč o neuljudnim tračevima.

"Šuplje priče izmišljaju politički protivnici. Ništa se nije dogodilo kada je reč o sukobima i neće se desiti, hvala Bogu. Predsednika i Vladu predstavljaju kao zločince i ubice, a onda govore tračeve i reaguju na tračave oni koji nikad ni na jedno ozbiljno pitanje nisu odgovorili. Šta biste radili sa Vučićem da je on bio u situaciji da je neko pronađem mrtav sa njim u stanu? Za šta se zalažete? Da KiM bude Srbija? Niko od njih se ne zalaže za to! Pogledajte odnos prema crkvi: Janković, kao i svi iz tajkunske koalicije, bili su na strani stanara Stepe Stepanović u apelu da se ne izgradi crkva na njenom zemljištu! Oni koji su mrzeli crkvu danas postaju najveći bogoljupci jer u tome vide šansu za politički uspeh", rekao je Vučić i upitao da li se misli da se ne zna ko se sastaje na severu Kosova, 

Nek BiH investira u Sandžak

Predsednik je rekao da je za Srbiju važno da sačuva mir u celom regionu i da su zato BiH i mir od ključnog značaja za sve nas. On je rekao da mu ne smeta kada Bošnjaci kažu da vole našu rašku oblast, ili kako je nazivaju Sandžak.

„Mi nemamo problem s tim, i kao što mi gradimo škole i bolnice u RS koje se nazivaju Srbija, Vuk Karadžić i slično, rekao sam im da mi nenamo ništa protiv da i oni izgrade škole, bolnice u raškoj oblasti i da nose ime BiH. Međutim od kada sam im to rekao niko nije izgradio niti jednu sem Srbije, koja gradi i u Novom Pazaru, Sjenici, Srebrenici“, naglasio je on i dodao da je dobrodošla svaka investicija u obrazovanje, zdravstvo i da nemamo ništa protiv toga da se zove takva ustanova BIH.

On je ukazao da, kada im to kaže, oni govore da Vučić ima svoj sistem bliskosti naroda. S tim u vezi je rekao da neće nikada reći da su Srbi iz Srbije i RS drugačiji narod. „Ja sam rođen u Beogradu, a moj otac u selu Crkvenjac, jer mu je majka proterana iz Čipuljića. Zar je on neki drugi Srbin u odnosu na mene ili sam ja bolji što sam rođen u Beogradu. Ni u čemu nisam bolji, niti lošiji“, podvukao je on. Vučić je nalasio da ne postoje podele na hrvatski Srbi, crnogorski Srbi ili slično, već da postoje samo Srbi. „Mi smo Srbi jedan narod i istom rodu pripadamo“, preneo je svoj stav dodajući da se to nekima ne dopada i da ga napadaju.

"Mislite da naše službe ništa ne rade? Aktiviraju se oni koje smo zaboravili, političari od pre 20 godina i sarađuju sa stranim službama. Žele da se ne dođe do rešenja Kosova", kaže Vučić.

On je rekao da neće prihvatiti ono što je bilo u Makedoniji i da će narodu biti predstavljen plan za Kosovo onakav kakav jeste i da će narod dati svoj odgovor.

Predsednik kaže da neki mnogo više vole prisustvo NATO-a nego srpske vojske.

"Srbiju da povlače za uši neće ni SAD ni EU, niti bilo ko ko spada u njihov interes", kaže Vučić.

On je, osvrćući se na govorkavanja da je imao tajne susrete sa Albancima poručio da to nije istina.

"Uvek se znalo sve. Čak i Haradinaj, video sam ga u Hagu, kada sam posećivao Šešelja, ali nisam razgovarao sa njim, nisam mogao ni da ga opsujem", rekao je predsednik.

Govoreći o napadima na Srbe na Kosovu, rekao je da se napadi i dalje događaju ali da ih manje ima nego do 2008. godine.

On je istakao da treba privući više međunarodnih faktora na stranu Srbije.

"Mi bez njih problem Kosova nećemo rešiti. Zato moramo da privučemo više međunarodnih faktora kao što to rade Albanci", rekao je Vučić i upitao kada su ranije državnici Japana dolazili u Beograd.

Svetski državnici nas stalno obilaze

"Makron dolazi do kraja godine, znam i datum ali čekam da ga potvrdi francuska strana. Dolazi i Putin. Kad je ranije Putin dolazio. Videli su ga u Moskvi 2014. godine kada smo davali ceo NIS. Što se tiče Trampa, nadam se da ću ga u septembru ugostiti", poručio je predsednik Srbije.

Govoreći o svetskom prvenstvu i o tome što su mu mnogi zamerili jer nije navijao na Hrvatsku, Vučić je rekao da je to njegovo pravo.

"Kako bih izašao ocu na oči? Da mu kažem da navijem za one zbog kojih nije video svoje najmilije jer su ih tamo... Kako da navijam za te koji slave uz onakve pesme", upitao je Vučić.

On je istakao da ne želi ništa loše Hrvatima, i da želi najbolje moguće odnose.

"Ali Kolinda izađe pa kaže da je Tompson kao Mile Kitić. Kakav bre Mile Kitić", začuđeno je upitao Vučić i dodao da se nikad nije plašio kada je odlazio u Hrvatsku.

On je rekao i da mnogi treba da budu svesni da je predsednica Hrvatske najmanje loš partner u Hrvatskoj.

"To dovoljno govori koliko nam je teško", rekao je Vučić.

Govoreći o najavi Hrvatske da će još "grandioznije slaviti Oluju", Vučić je rekao da će Srbija dostojanstveno i sa tugom obeležiti težak trenutak u svojoj istoriji.

Vučić je rekao da raseljenima tokom Oluje nismo rekli ni "dobrodošli" kako dolikuje, iako zaslužuju ogromnu zahvalnost i ljubav.

"Oni i njihova deca se uvek sa setom i gorčinom sećaju šta su prošli, iako Srbija nije bila uz njih. A poručujem im da je Srbija danas uz njih, kao što je tu za svoj narod gde god da je", rekao je Vučić. 

 

Komentari (50)

Pera Detlic

01.08.2018 10:07

Predsednik Srbije rekao da je Kosovo goruće pitanje i da će Srbija nastaviti da se bori da izvuče najbolje za građane Srbije. Musliu, valjda za srbe i drzavu Srbiju.

Vodolija

01.08.2018 10:09

Председник се бори свим средствима за права Срба са Космета .

Srećko

01.08.2018 12:04

@Vodolija - Diplomatija se pokazala kao odlično sredstvo, Srbija danas ima bolju i veću podršku a neke zemlje su čak i povukle priznanje.

Jasna

01.08.2018 10:09

Pregovaracka pozicija Srbije je vec godinama teska, treba izvuci ono sto se moze i ne ocekivati previse

Srećko

01.08.2018 12:03

@Jasna - Upravo tako, teško je i mnogi faktori nam ne idu na ruku ali ne smemo se predati i prepustiti sve drugoj strani.

Miroslav

01.08.2018 13:08

@Jasna - Demokrate su nas i dovele u tu bezizlaznu situaciju. Tako da sad šta god da izvučemo po pitanju Kosmeta biće pobeda za nas.

Zoran

01.08.2018 10:10

Srbija konacno ima nekog kome su interesi Srbije na prvom mestu, Vucic ima punu podrsku naroda.

hana

01.08.2018 10:11

Svim snagama za Kosovo se treba boriti

Vodolija

01.08.2018 10:14

Najvažnije da se borimo da ispravimo ono što su uradile nesposobne demokrate.

Nina

01.08.2018 10:16

Vucic se sjajno bori za interese Srbije i Kosovo....

Nikola

01.08.2018 10:16

Srbija neće odustati od borbe za Kosovo, i u teškim uslovima ćemo se boriti da dodjemo do najboljeg rešenja.

Laki

01.08.2018 10:17

Predsednik Vucic se sjajno bori za Kosovo ali uveren sam da ce na kraju nas predsednik izaci kao pobednik...

Nina

01.08.2018 10:18

Predsednik Vucic se lavovski bori za interese svojih gradjana i Srbije...

boki

01.08.2018 10:19

Svedoci smo da velike zemlje i dalje podržavaju Prištinu i jako je teško pomeriti utakmicu u svoju korist,ali država čini sve.

Vera

01.08.2018 10:20

Vucic se bori da najbolje resenje nadje za Srbski narod na Kim.

Jelena

01.08.2018 10:27

Bitno je dati sve od sebe, neodustajati i ne popustati. Resenje za nas svakako nece biti zadovoljavajuce, ali sta god da izvucemo bice dobro u ovoj situaciji.

dasa

01.08.2018 10:27

budimo svi uz predsednika u ovim odluujucim trenucima

Miki

01.08.2018 10:28

Verujem u predsednika i u uspeh njegovih zalaganja za resenje kosovskog problema.

Dragana

01.08.2018 10:28

Predsednik se iskreno bori za Kosovo, za nase ljude koji tamo zive, a opozicija ga samo kritikuje jer nju interesuje jedino da se dokopa vlasti.

aca

01.08.2018 10:28

puna podrska predsedniku

Lola

01.08.2018 10:31

Ako neko moze nesto da uradi to je sigurno Vucic!

Vesna

01.08.2018 10:32

Srbija sve nade polaze u ovu vladu...

Dragisa

01.08.2018 11:03

Blago nama i najboljim mogucim izvucenim od Predsednika? A sta je to najbolje moguce? Ko odlucuje sta je najbolje moguce,sta je definicija u slucaju Kosova?Ako ja moram da prodam stan ,pritiskaju me neprijatelji moji da ga prodam, vredi 100 hiljada a jedini kupci su ti isti neprijatelji I nude mi 50 evra,sta da radim? Da se hvalim I slavim sa ukucanima sto smo dobili 50 evra a mogli smo proci I gore,sa 40 evra?! Nista mimo Ustava,bar kad je drzava u pitanju.

Anaaa

01.08.2018 11:05

Albanci se zahvaljuju Jeremiću , a bore se protiv Vučića. Mnogo je jasno ko u cilju korist radi .

Nena NS

01.08.2018 11:07

Konačno imamo vlast i predsednika kojima je stalo !Ko se bori za Srbiju i narod u Srbiji

mali

01.08.2018 11:14

zlih umova uvek ima, treba ici ka svom cilju bez osvrtanja na provokacije

Srećko

01.08.2018 12:02

Optužbe opozicije su žalosne, šta su uradili ti isti likovi, Tadić, Jeremić i njihovi pajtosi po pitanju KIM? Samo su gurali pod tepih i pravili se ludi ali bili su zato jako posvećenji ličnom bogaćenju.

Gavrilo

01.08.2018 12:07

Predsednik racionalno govori. Siguran dam da će i konačno rešenje za Kosovo biti takvo.

Blago meni

01.08.2018 15:56

@Gavrilo - al' sam blesav.

Gavrilo

01.08.2018 12:11

Danima se pitam da li u Srbiji postoji neko ko bi bio ekvivalent Tompsonu. Taman sam pomislio da nema kad ono - Mile Kitić peva hitić!

Gavrilo

01.08.2018 12:24

Jasno je da će Intenzivna diplomatska aktivnost doprineti i rešavanju problema Kosova.

Naki

01.08.2018 13:18

ovaj je priznao sad samo da izigrava paceniks kod naroda i to eto on se bori i na kraju sam morao da priznam

danilo adzovic

01.08.2018 16:10

@Naki - stvarno ovo je dna dna.djavolcicu gajmalo kontroliraj se bre 48 vasih sati jos tece.

Milka

01.08.2018 14:47

Ne vide samo oni koji ne žele i kojima ne odgovara koliko se predsednik svakodnevno bori za političke i nacionalne interese Srbije.

Sojic

01.08.2018 16:27

Ne verujem mu ni rec.Da mi je otac(ne daj boze)ne bih glasao za njega

Fudbaler

01.08.2018 17:48

To jedino mora da opoziciji smeta, jer opozicija takva da svako ko brani interese građana bude svakakav i da ga nazivaju pogrdnim imenima. najveći lopovi su funkcioneri opozicionih stranaka koji su nas uništili.

Цицка

01.08.2018 17:57

Mnogo ga forsiraju za Kosovo ali oni su u pat poziciji , ako ne znamo sta cemo a najbolje bi bilo posto je danas tako tesko a nude nesto sto njima odgovara da sve oladimo oko podele jer je sa podelom zavrsena stvar ako ja dobro shvatam tu podelu , nista ne deliti to nije zajednicki stan bez obzira koliko su jaki oni koji ih podrzavaju , nisu priznati i to je pat pozicija, jos niko nije odgovarao za nelegalno bombardobanje i zauzimanje KiM , "ostaviti"ali raditi sve vreme na bezbednosti, ekonomij

Цицка

01.08.2018 18:01

SAD vode , da li se primecuje, fasisticku politiku prema Muslimanima , ponasaju se u politici a i na druge nacine isto kao Hitler prema njima . Ako se sada prema njima ponasaju tako a sve vreme se isto ponasaju kao Hitler i prema svima kako su se ponasali u Drugom svetskom ratu, identicno sve isto kao Hitler ista politika ... sta reci . Oce da ubiju oca od Busa pa ce on njih , pa znate sta je to , to nije ni Hitler

Цицка

01.08.2018 18:01

SAD vode , da li se primecuje, fasisticku politiku prema Muslimanima , ponasaju se u politici a i na druge nacine isto kao Hitler prema njima . Ako se sada prema njima ponasaju tako a sve vreme se isto ponasaju kao Hitler i prema svima kako su se ponasali u Drugom svetskom ratu, identicno sve isto kao Hitler ista politika ... sta reci . Oce da ubiju oca od Busa pa ce on njih , pa znate sta je to , to nije ni Hitler

Mladen

01.08.2018 18:17

Kosovo je ključno pitanje za Srbiju i od opozicije svakodnevno stižu neosnovane optužbe na račun predsednika Vučića, a on se svakodnevno bori da u teškim i nemogućim uslovima izvuče najviše za narod i zemlju!

Pedja

01.08.2018 18:23

Gradjani vide ko se bori za nacionalne interese a ko pravi saveze propalih politicara kojima su gradjani odavno rekli zbogom

Mladen

01.08.2018 18:24

Mi moramo da privučemo više međunarodnih faktora na stranu Srbije i predsednik Vučić se lavovski bori da očuva mir za nas i našu decu, šest godina bori se da sačuva mir u celom regionu i to vidi Zapad i poštuje to što čini!

Mladen

01.08.2018 18:32

Ovi iz opozicije su se smejali i bunili kada je 2014. godine predsednik Vučić pokrenuo mere fiskalne konsolidacije, a mi ćemo ove godine imati povećanje plata i penzija i ljudi polako i sigurno žive sve bolje!

Višnja

01.08.2018 21:40

Pronalaženje rešenja koje je u interesu Srbije je ozbiljan, odgovoran i težak posao.

Salaš

01.08.2018 22:48

Težak period za Srbiju stvara dvojaka mišljenja, koja proističu od strane onih, koji cene napore za dobrobit Srbije i srpskog naroda i od strane onih, koji to ne žele da vide i cene.

Salaš

01.08.2018 22:52

Većina vidi napore koji se ulažu za normalizaciju odnosa, kao i to da se za Srbiju i interese njenog naroda mnogo čini.

Salaš

01.08.2018 22:54

Verujemo da će Srbija izaći iz ove nezavidne situacije i da će se zastideti oni koji u to nisu verovali.

Drvar

01.08.2018 23:35

Kakvo god resenje da se nadje za KiM sigurno ce biti bolje nego zamrznuti konflikt!

ivan

02.08.2018 13:09

Vučić je jedini političar u poslednjih 20 godina koji se istinski bori za naš narod na Kosovu.

Mučenik

02.08.2018 14:49

Onaj ko se ne slaže sa nekim predlozima, pa makar bili prihvatljivi, a ne dolaze iz redova naprednjaka, radikalno su nazvani "šupljim pričama ". Pre bi se reklo da je komentator tih priča načisto šupalj.