Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

Predsednik Vučić učestvovao je, prethodno, sa predsednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom i predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Zoranom Zaevim, putem video-linka na konferenciji Mali Šengen.

- Pričali smo o zajedničkim investicijama i projektima - rekao je Vučić.

Kako kaže predsednik Srbije na zajedničkom sastnaku su dogovorene tri stvari.

- Dogovorili smo zajedničke radne dozvole, brži carinski rad i međusobnu pmoć u slučaju elementarnih nepogoda - rekao je Vučić.

Trojica lidera su se saglasili da je kriza sa korona virusom dodatno naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem, saopštila je pres služba predsednika.

- Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije posebno su istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi - kaže se u saopštenju.

Poziv je usledio nakon utvrđivanja okvira koji je definisan u Vašingtonu u septembru ove godine između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija samouprave u Prištini, Avdulaha Hotija.

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Učesnici sastanka su se saglasili da ova inicijativa može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regionu.

Konstatovano je da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Aktivnosti inicijative za unapređenje regionalne saradnje bile su odložene zbog pandemije kovida-19, kao i zbog izbora održanih u Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Vučić je iskoristio priliku i još jednom izrazio svoje saučešće svim vernicima i narodu u Crnoj Gori zbog smrti mitropolita Amfilohija.

Pročitajte i: