GRADONAČELNIK NOVOG SADA POVODOM GODIŠNJICE STVARANJA KRALJEVSTVA SRBA, HRVATA I SLOVENACA Vučević: Sećamo se naših slavnih predaka i njihove junačke borbe za ideale, slava im!

"Junačka srpska vojska i narod položili su više od milion života i platili najveću cenu za ostvarenje velike ideje ujedinjenja svih Južnih Slovena", istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Miloš Vučević
Miloš Vučević, Foto: Printscreen/ Kurir

- Naime, na današnji dan 1918. godine viteški kralj Aleksandar I je u ime svog oca Petra I Karađorđevića odgovorio na zahtev predstavnika Južnih Slovena iz Austrougarske i proglasio stvaranje Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Милош Вучевић (@milosvucevic_gradonacelnik)

Prethodno su predstavnici naroda Vojvodine i Crne Gore odlučili da se pripoje Srbiji i na taj način je ispunjen ratni cilj Kraljevine Srbije iz Niške deklaracije iz decembra 1914. o ujedinjenju svih Južnih Slovena u jednu novu, veliku državu. Istorija je pokazala da je postignuće bilo kratkotrajno, ali se ovog dana sećamo naših slavnih predaka i njihove nesalomive želje i junačke borbe koju su vodili iz svojih ideala. Slava im.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi